Milja ja Topias nuorten MM-kisoihin

Seuran nuoret huippusuunnistajat Milja Väätäjä ja Topias Arola on valittu Suomen joukkueeseen nuorten MM-kilpailuihin. Miljan ja Topiaksen kisapaikat ratkesivat viikonlopun viimeisissä näyttökilpailuissa Joensuun seudulla. MM-kisat suunnistetaan Turkissa syyskuun alussa.

Sekä tyttöjen että poikien joukkueessa oli tavoiteltavana viisi paikkaa, kun Ida Haapala ja Touko Seppä oli valittu kisoihin jo aikaisempien näyttöjen perusteella. Paimion Rastin suunnistajat varmistivat lopulta kisapaikkansa selvästi, sillä Topias oli katsastuskisojen pistetaulukossa toinen ja Milja kolmas.

Katsastuskilpailut olivat nuorille varsin tiukka rutistus. Kolmena viikonloppuna suunnistettiin seitsemän kisaa ja näistä neljä parasta laskettiin mukaan kokonaistulokseen. Milja Väätäjä hankki itselleen hyvät asetelmat voittamalla toissa viikonloppuna Jyväskylässä Haukkavuoren keskimatkan.

- Keskittyminen pysyi tuolloin tosi hyvin suorituksessa. Vaikka maaston tyhjät rinteet aiheuttivat välillä suuriakin epävarmuuden tunteita, tekeminen tuntui kuitenkin koko ajan hallitulta. Voitto vahvisti oloa, että kyllä se oma perustekeminen riittää hyville sijoille, kertasi Milja suoritustaan.

- Ennen viimeistä viikonloppua olin ehtinyt käydä mielessä läpi kaikki mahdolliset skenaariot, että mitä kisoissa voi tapahtua. Paineita en kyllä tuntenut, vaan enemmän ajattelin, että taas on kolme mahdollisuutta onnistua. Aika rennolla mielellä pystyin lähtemään nauttimaan kisaamisesta, myhäili Milja.

- Aika rutiinilla lopulta kaikki kolme kisaa sujuivatkin. Ei mitään superonnistumisia, mutta sunnuntain kilpailun pientä eksymistä lukuun ottamatta aika perus rutiinisuoritukset, kertasi Milja suunnistuksiaan, jotka riittivät sijoille 2, 5 ja 6.

Topias Arolan lähtökohdat viimeiseen karsintaviikonloppuun Itä-Suomen vaaramaisemissa olivat hieman haastavammat. Vaihtelevasti menneet aikaisemmat karsintakisat olivat tuoneet kaksi kolmossijaa, jotka eivät vielä riittäneet varmistamaan MM-kisavalintaa. Kun perjantain sprintissä yksi reitinvalintavirhe tiputti 9. sijalle, oli viimeisissä maastokisoissa syytä onnistua.

Topias onnistuikin tärkeällä hetkellä mainiosti ja otti lauantain keskimatkalta selkeän voiton lähes minuutin erolla kakkoseksi tulleeseen Lauri Syrjäläiseen. – Kerrankin oli ihan hyvää menoa. Ei täydellistä, pari pientä koukkua tuli, mutta selkeät virheet vältin, kertasi Topias vakuuttavaa voittosuoritustaan.

Sunnuntain raju pitkä matka Tohmajärven rinteillä toi Topiakselle vielä kakkossijan, joten lopulta pisteet riittivät kirkkaasti MM-kisalippuun.

Sekä Milja Väätäjä että Topias Arola lähtevät nyt ensimmäistä kertaa nuorten MM-suunnistuksiin. Topias on edustanut Suomea aikaisemmin kolme kertaa nuorten EM-kilpailuissa.