FinnSpring 27.-28.4.2013 – Kilpailuohjeet

HUOM! Osa autoista pysäköidään kauemmaksi, josta kilpailukeskukseen on bussikuljetus (Lue lisää). Varaa siis riittävästi aikaa kilpailupaikalle saapumiseen.

HUOM: Nämä kilpailuohjeet ovat alustavat ja saattavat siten muuttua kilpailuun mennessä.

Kilpailussa noudatetaan Suomen Suunnistusliiton kilpailusääntöjä ja näitä järjestäjien ohjeita.

HENKILÖKOHTAINEN KILPAILU lauantaina 27.4.2013

Kilpailukartta
Suunnistuskartta 04/2013, mittakaava 1:15 000 E-sarjoissa ja H21A-sarjassa, muilla sarjoilla 1:10 000, käyräväli 5 m. Kartan koko on sarjasta riippuen A3, A4 tai A5. Kartta on muovikotelossa. Mallikartta on nähtävillä lähtöpaikoilla. Tutustukaa mallikartan merkintöihin. Viime hetken tiedot ovat merkattuina niihin.

Maasto
Kilpailumaasto on vaihtelevaa ja pääosin hyväkulkuista maastoa.

Kielletyt alueet
Nk. pistepellot ja piha-alueet ovat kiellettyjä alueita. Lisäksi maastossa on erikseen merkittyjä kiellettyjä alueita. Kielletyille alueille meneminen johtaa kilpailijan hylkäämiseen. Kilpailumaastoon ei saa mennä muulloin kuin oman kilpailusuorituksen aikana.

Rastit, leimausjärjestelmä ja Emit-kortit
Mallirasti on nähtävillä opaspaalun vieressä.
Kilpailussa käytetään Emit-leimausjärjestelmää. Kilpailija on itse vastuussa Emit-korttinsa toimivuudesta. Maastoon ei päästetä kilpailijaa, jonka Emit-kortti ei toimi. Kilpailija joka lähtee maastoon muulla kuin lähtölistaan merkityllä Emit-kortilla hylätään, jollei muutoksesta ole ilmoitettu infoon ennen lähtöä.
Samaa Emit-korttia saa käyttää kilpailussa vain kerran. Tarkista Emit-korttisi toimivuus mallirastilla.
Toimivia Emit-kortteja on mahdollisuus vuokrata infosta hintaan 5 €/päivä. Emit-kortteja on vuokrattavana rajallinen määrä. Emit-numeron muutos infossa maksaa 3 €.
Tarkista Emit-numerosi lähtöluettelosta ja tarvittaessa käy vaihtamassa Emit-numerosi infossa ennen lähtöpaikalle lähtöä.
Vuokratut Emit-kortit on palautettava infoon viimeistään viestin jälkeen. Palauttamatta jätetystä Emit-kortista peritään 60 €.

Juoma- ja ensiapupaikat
Juomapaikat on merkitty kilpailukarttaan. Ensiapupiste löytyy kilpailukeskuksesta. Maastossa ei ole ensiapupisteitä, mutta tarvittaessa voi ottaa yhteyttä lähtöpaikoille tai miehitetyille juomapaikoille.

Lähtöluettelot
Lähtöluettelot ovat nähtävissä tulostauluilla ja lähtöpaikoilla.

Lähdöt
Ensimmäinen lähtö lauantaina klo 10.00. Kaikkien lähtöjen viitoitukset alkavat opaspaalulta. Viitoitukselta ei saa poiketa. Suurelta osin viitoitus on maantien reunassa. Opastus maantieltä eri lähtöihin tapahtuu opaskyltein ja opasnauhoin. Muistakaa oman turvallisuutenne vuoksi kulkea viitoituksen osoittamassa tien reunassa.
Varusteiden kuljetus kilpailukeskukseen vain lähdöstä 1. Ota oma muovikassi varusteita varten!

Lähtö 1: matkaa 2500 m tietä pitkin ja loppuosa maastossa, punainen mhy-kuitunauha
Lähtö 2: matkaa 1700 m (myös lapset H/D13 ja H/D14) tietä pitkin ja loppuosa maastossa, sininen kuitunauha
Lähtö 3: matkaa 200 m tietä pitkin ja loppuosa maastossa, oranssi kuitunauha
Lähtö 4: Huippuliigan lähtö, kilpailukeskuksessa

Sarjat, ratapituudet, rastien lukumäärä ja lähtöpaikka ilmenevät erillisestä taulukosta.

Kilpailunumerot, Emit-tarkistuslipukkeet ja rastinmääritteet
Kaikissa sarjoissa käytetään kilpailunumeroa, jotka ovat saatavana lähtöpaikoilta. Omat hakaneulat. Kilpailunumeroa ei saa taittaa.
Emit-tarkistusliuskat ovat lähdössä.
Rastinmääritteet on painettu karttaan. Myös erilliset rastinmääritteet ovat saatavilla. Rastinmääritteitä varten ei ole kiinnitystarvikkeita tai suojuksia.

GPS-seuranta
Huippuliiga-sarjoissa

H21E- ja D21E-sarjojen (Huippuliiga) lisäohjeet
H21E- ja D21E-sarjat käyttävät numeroliiviä. Rastinmääritteet on painettu myös karttaan.

Lähtöjen 1 ja 2 toiminta
Kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan viisi minuuttia ennen lähtöaikaansa. Neljä minuuttia ennen lähtöä tehdään Emit-kortin nollaus. Emit-kortin nollaus on kilpailijan vastuulla. Kilpailukartta on nähtävillä kaksi minuuttia ennen lähtöä. Minuuttia ennen lähtöhetkeä kilpailija siirtyy oman karttansa viereen. Kartan saa ottaa lähtöhetkellä. Sarjat H/D13-14 saavat ottaa kartan minuuttia ennen lähtöä. Lähdöstä on viitoitus K-pisteelle.

Lähdön 3 toiminta
Lähdöstä 3 lähtevät H/D12 ja nuoremmat sarjat. Lähtöön on matkaa 200 m pääosin soratietä ja polkua pitkin. Viitoitus alkaa opaspaalulta.
Lähdössä ovat kilpailunumerot ja Emit-tarkistusliuskat. Rastinmääritteet on painettu karttoihin. Omat hakaneulat.
5 minuuttia ennen lähtöaikaa kilpailija kutsutaan nimellä ohjausasemalle, jossa H/D10RR-, H/D10- ja H/D12TR-sarjojen kartat ovat näkyvillä ratoineen, ja muiden sarjojen karttoihin on piirretty K-piste (ei koko rataa). Ohjausasemalla on opastaja, joka neuvoo tarvittaessa ja ohjaa tutustumaan mallikarttoihin.
4 minuuttia ennen lähtöaikaa nollataan Emit-kortti.
3 minuuttia ennen lähtöaikaa tarkistetaan lähtöaika ja Emit-kortti.
2 minuuttia ennen lähtöaikaa H/D10RR- ja H/D10-sarjalaisille annetaan kilpailukartta ja heitä opastetaan. H/D12TR-sarjalaiset saavat myös oman kilpailukarttansa. Muilla sarjoilla on nähtävillä mallikartta, johon on merkitty K-piste.
1 minuutti ennen lähtöaikaa H/D12-sarjalaiset saavat itse ottaa kilpailukarttansa sarjatunnuksella merkitystä ämpäristä ja katsoa sitä. Muiden sarjojen kilpailijat voivat edelleen tutustua rataansa.
Lähtö tapahtuu K-pisteeltä, eli lähtöpaikka on sama kuin lähtökolmio kartalla.

Rastireitti- ja tukireittisarjojen erillisohjeet
Rastireittiradoissa (RR) on karttaan merkitty viitoitus, jonka varrella rastit ovat. Maastoon tämä viitoitus on merkitty yhtenäisellä valkoisella nauhalla. Viitoitukselta saa poiketa. Rastit ovat mallirastin mukaisia ja rastilipuissa on joka sivulla RR1, RR2 jne. tunnukset. Myös leimasinlaudassa on tämä sama tunnus. Rastit on leimattava numerojärjestyksessä.
Tukireittiradan (TR) viitoitus on sama kuin rastireitin viitoitus. Rastit ovat hieman erillään viitoituksesta ja ne on merkitty tavallisin numerotunnuksin. Tarkista rastinmääritteistä numerokoodien vastaavuus.
Viimeinen rasti on sama kaikilla kilpailijoilla. Rastilla on useita leimasimia, joissa yhdessä on RR-tunnus ja muissa numerotunnus. Voit leimata millä tahansa viimeisen rastin leimasimista. Viimeiseltä rastilta maaliin johtaa kaikille yhteinen viitoitus, jota on noudatettava. Maaliviivalla suoritetaan vielä maalileimaus. Kustakin virheellisestä tai puuttuvasta leimauksesta RR-sarjalaisen aikaan lisätään 10 minuuttia, eikä suoritusta hylätä. Tukireitillä (TR) virheellinen leimaus johtaa hylkäykseen.

Maali
Viimeiseltä rastilta johtaa viitoitus maaliin, jossa on maalileimaus. Sen jälkeen kilpailija jatkaa leimantarkastukseen, jossa Emit-kortti luetaan. Epäselvät suoritukset selvitetään heti itkumuurilla. Maali suljetaan lauantaina klo 15.00.

Keskeyttäminen
Keskeyttäneiden kilpailijoiden on ilmoittauduttava maalissa tai välitettävä tieto keskeytyksestä maaliin.

Kilpailussa piikkareiden käyttö on kielletty.

Kuntosuunnistus
Kuntosuunnistus järjestetään vain lauantaina. Radat ovat pituudeltaan noin 4 km ja 6 km. Ilmoittautuminen kuntosuunnistukseen Kuntoinfossa, karttamaksu 10 €/rata. Kuntosuunnistuksen lähtö ja maali sijaitsevat kilpailukeskusalueen läheisyydessä. Kuntosuunnistuksen maali on erillään "normaalista" maalista. Kuntosuunnistajat eivät saa juosta "normaaliin" maaliin. Mahdollisuus myös vuokrata Emit-kortti hintaan 5 €/päivä. Emit-kortteja on vuokrattavana rajallinen määrä. Kuntosuunnistuksen lähtö on avoinna lauantaina klo 11.00–13.00.

VIESTI sunnuntaina 28.4.2013

Kilpailukartta
Tulostekartta 04/2013, käyräväli 5 m, mittakaava 1:10 000. Kartta on muovikotelossa. Rastinmääritteet on painettu karttaan. Tarkista, että otat oikean kartan. Varakartan saa toimitsijalta. Mallikartta on nähtävillä vaihtoalueella.

Maasto
Kilpailumaasto on pääosiltaan hyväpohjaista kalliomaastoa.

Juoksujärjestykset
Joukkueiden juoksujärjestykset (Emit-numeroa ei tarvitse ilmoittaa) on jätettävä IRMA-ilmoittautumispalveluun lauantaihin 27.4. klo 18.00 mennessä. Ne, jotka eivät jätä juoksujärjestystä IRMAan, voivat tehdä sen infoon sieltä saatavalla lomakkeella lauantaina ennen klo 16.00. Tämän jälkeen peritään jokaisesta muutoksesta 10 €/joukkue.

Kilpailumateriaali
Kilpailunumerot ja lista seuran joukkueista, joka samalla on karttojen palautuslipuke, saa infosta lauantaina klo 14 jälkeen. Emit-tarkistuslipukkeet saa lähtökarsinaan mentäessä. Omat hakaneulat. Kaikkien sarjojen ankkuriosuudella käytetään keltapohjaisia numeroita.

Sarjat, matkat ja osuudet ilmenevät erillisestä taulukosta.

Lähdöt ja vaihdot
Lähtö ja vaihtoalueen sisäänpääsy avataan klo 10.00. Emit-kilpailukortti kohdistetaan kilpailijalle rintanumerossa olevan viivakoodin avulla lähdön sisäänlukupisteessä. Varaa riittävästi aikaa tarkastukseen.
Yhtä Emit-korttia saa käyttää kilpailussa vain kerran ja vain yhdellä osuudella.
Emit-tarkastuksen jälkeen tapahtuu kortin nollaus. Siirry lähtöalueelle hyvissä ajoin.

Lähtöajat ja sarjat
Lähtö 1, klo 10.30: H21A, H15-18, H180, D120
Lähtö 2, klo 10.45: H21AL, H120, H150, D15-18, D150, H/D14
Lähtö 3, klo 10.55: D21A, D21AL, H/D21C, H/D12, H/D10-12

Erityisohjeet ensimmäiselle osuudelle
Lähtö- ja verryttelyalueelle saavutaan opasteiden mukaan sisäänlukupisteen kautta.
FinnSpring–viestin lähdöt toteutetaan kaikissa sarjoissa jakamalla kartat suunnistajien käteen. Menettely vastaa Valio-Jukolassa 2012 käytössä ollutta menettelyä.

1. osuuden kilpailijat ryhmitetään lähtöryhmittäin erillisen aikataulun mukaisesti lähtöruudukkoon. Yhdestä rivistä lähtee aina enintään 30 kilpailijaa. Joukkueiden lähtöpaikat on numeroitu maassa olevaan muovinauhaan. Rivien päissä olevissa kylteissä on näkyvissä aina kustakin rivistä lähtevien joukkueiden numerot (esimerkiksi 1. lähtöryhmän ensimmäisestä rivistä lähtevät joukkueet numeroilla 1–30).

Kutakin riviä kohden on yksi kartanjakaja. Karttojen jakaminen aloitetaan kuulutuksen mukaan, ja kartat jaetaan kilpailijan käteen. Kartta pidetään kilpailijan edessä numeropuoli ylöspäin. Samalla kilpailija varmistaa, että on saanut oikean kartan. Oikean kartan saaminen on kilpailijan vastuulla. Maassa oleva muovinauha poistetaan karttojen jaon tapahduttua ennen lähtölaukauksen ampumista. Kartat on taiteltu ja suljettu paperitarralla. Kartan saa avata vasta lähtölaukauksen jälkeen. Lähtölaukaus ammutaan haulikolla.

Vaihto
Vaihtoon tulevan kilpailijan vaihtoaika saadaan vaihtoleimauksesta maalin kohdalla. Kilpailija luovuttaa kartan toimitsijalle välittömästi vaihtoleimauksen jälkeen ja jatkaa edelleen karttatelineelle.
Vaihtoon saapuva kilpailija vastaa oikean kartan antamisesta seuraavan osuuden viestin viejälle. Väärän kartan antaminen seuraavan osuuden kilpailijalle johtaa joukkueen hylkäämiseen. Jos vaihtoon saapuvan joukkueen seuraavan osuuden kilpailijan karttaa ei ole karttatelineessä, ilmoittaa vaihtoon saapuva kilpailija siitä vaihtotoimitsijalle. Tällöin vaihto tehdään vaihtopuomilla ja seuraavan osuuden juoksija saa kartan vaihtopuomin jälkeen varakarttatoimitsijalta. Menetettyä aikaa ei hyvitetä kilpailussa.
Vaihdon jälkeen kilpailija siirtyy leimantarkastukseen. Epäselvät tapaukset selvitetään itkumuurilla.
Vuokratut Emit-kortit on palautettava maaliintulon jälkeen infoon. Palauttamatta jätetystä Emit-kortista peritään 60 €.

Kaikissa sarjoissa on piikkarikielto.

H/D10RR/TR ja H/D12 +TR lisäohjeet
H/D10-12 RR/TR -sarjan joukkueessa vähintään yksi tyttö. Ensimmäinen osuus on tukireitti (TR) ja toinen ja kolmas osuus ovat rastireittejä (RR). Osuuksilla ei ole hajontaa. H/D10RR/TR -sarjan TR-osuuksilla pätee sama 10 minuutin lisäaikasääntö puuttuvasta leimasta kuin RR-osuuksilla (eli puuttuva leima ei johda hylkäykseen).
H/D12-sarjan joukkueessa on oltava vähintään yksi tyttö. Maksimi-ikä on 12 vuotta. Ensimmäinen osuus on normaalisuunnistusta, toinen osuus TR ja kolmas osuus normaalisuunnistusta. Normaalisuunnistusosuuksilla on hajonta.

H/D14 lisäohjeet
H/D14-sarjan joukkueessa tulee olla vähintään yksi tyttö. Kaikilla osuuksilla on hajonta.

H ja D 120, 150 ja 180 lisäohjeet
Sarjoissa ei ole alaikärajoja. Joukkueen jäsenten yhteisiän on oltava vähintään 120, 150 tai 180 vuotta.

Yhteislähtö
Tarvittaessa järjestetään yhteislähtö. Normaali vaihto lopetetaan 10 minuuttia ennen yhteislähtöä. Yhteislähdöstä tiedotetaan kuulutuksella.

Maali
Maaliin tuleva kilpailija juoksee maalikarsinaan. Maalituomari ratkaisee sijoituksen maaliviivalla. Maalileimaus suoritetaan välittömästi maaliviivan jälkeen. Kilpailija luovuttaa kartan toimitsijalle ja jatkaa leimantarkastukseen. Maali suljetaan kello 15.30.

Karttojen palautus
Kartat palautetaan yhteislähdön jälkeen. Seuraa kuulutusta.

KILPAILUKESKUSTOIMINNOT

Tulostaulu
Sijaitsee kilpailukeskuksessa. Tulokset ovat nähtävissä kisojen jälkeen myös kisasivuilla.

Palkintojen jako
Palkintojen jako suoritetaan kuuluttajan ohjeiden mukaan henkilökohtaisessa kilpailussa sarjoissa H/D21E ja H/D20E ja viestikilpailussa sarjoissa H/D21A. Muut palkinnot saa noutaa tulosten selvittyä palkintojen jakopaikalta. Tulostaululla löytyy ilmoitus milloin palkinnot ovat noudettavissa. Tiedot palkittavien määristä löytyvät tulostaululta.
Kaikki H/D10RR- ja H/D10-sarjalaiset palkitaan. Näiden sarjojen suunnistajat voivat noutaa palkintonsa heti suorituksensa jälkeen palkintojenjakopaikalta. Tämän lisäksi palkitaan tulosten selvittyä viisi parasta H/D10RR-sarjoissa ja kolme parasta H/D10-sarjoissa.

WC ja jätehuolto
WC:t sijaitsevat kilpailukeskuksen läheisyydessä, opastus infopaalulta. Lähdöissä 1 ja 2 on WC.

Pesu
Pesu on ulkona, Venla-vaunu. Lämmin vesi.

Ravintola
Tarjolla on molempina päivinä lämmintä ruokaa, makkaraa, kahvia, pullaa ja virvokkeita. Myös makeisia löytyy erillisestä myyntipisteestä. Kilpailupaikalla on lisäksi muuta myyntiä.

Muksula
Muksula kilpailukeskuksessa maasto-olosuhteissa. Maksu 3 € sisältää Rastirallin. Muksula on avoinna lauantaina klo 10.00–15.00.

Ensiapu
Ensiapua on saatavilla kilpailukeskuksessa maalin lähellä.

Paikoitus
Pelto- tai tienvarsipaikoitus järjestetään sääolosuhteiden mukaan. Muutoksista ilmoitetaan seuran nettisivuilla.

TOIMIHENKILÖT

Kilpailunjohtaja: Tapani Holmijoki
Varajohtaja ja turvallisuuspäällikkö: Anssi Saarinen
Tiedottaja: Liisa Ahonen
Info: Helena Reponen
Tulospalvelu: Niko-Petteri Salo
Kilpailunvalvoja (TA): Matti Mäkirinne
Ratavalvoja, henkilökohtainen: Markku Vesalainen
Ratavalvoja, viestit: Mauri Sinnelä
Ratamestariryhmä: Ilkka Aakula, Olli Axelin, Jukka Oksa, Jari Virtanen
Tuomarineuvosto, pj: Ilkka Saarimäki, AngA
Tuomarineuvosto, jäsen: Ingela Mattsson, PIF
Tuomarineuvosto, jäsen: Esko Salminen, SuSi
Viestin maalituomari: Heikki Pajunen

Viimeksi päivitetty 27.4.2013 klo 10