Huippuliigan ennakko


Naiset

Kausi on jälleen vaihtunut, mutta yksi asia pysyy: naisten kisan ainoa ennakkosuosikki on Minna Kauppi. Vaajakosken Terän testijuoksun perusteella Minnalle irtoaisi kuulemma paikka Terän Tiomila-joukkueessakin. Siis miesten joukkueessa. Jos maailmankirjat eivät pahasti nurin niskoin mene, saavat Minnan neljä Silja-rastien Huippuliiga-voittoa jatkon viidennestä.

Ei Kauppi kuitenkaan ihan pullap*rsesikana saa juosta jos voittoon mielii, kyllä vastustakin löytyy. Ehkä todennäköisin uhkaaja on pari vuotta maailman terävintä kärkeä hätyyttänyt Merja Rantanen. Tarkka tieto kevätkunnosta puuttuu, mutta perusvauhti ja -taito ovat niin kovaa luokkaa että hyvänä päivänä jälki on rumaa.

Melkein Rantasen veroinen haastaja on jälleen kerran Vroni König-Salmi, 41 vee. Vaikka isoimmat pyssyt Spring Cupista puuttuivatkin, on voitto sieltä kuitenkin hyvä osoitus Vronin yhä kovasta suorituskyvystä. Ja sitä kokemustahan on suunnilleen niin paljon kuin yhdellä naisella voi olla.

Seuraavina ehdokkaina kärkisijoille saattaisivat olla Anni-Maija Fincke ja Karoliina Sundberg. Anni-Maija on tavallisesti kulkumäen naisia, ja Kevätyön vakuuttavan voittoankkuroinnin perusteella samoilla seutuvilla ollaan nytkin. Jos suoritus pysyy taidollisesti hanskassa, lienee luvassa jokin kärkisijoista. Karoliina on noussut maamme kärkinimien joukkoon ja debytoi viime kesänä MM-kisoissa. Ihan voittoon asti tällä kertaa on vaikea uskoa, mutta Anni-Maijan tapaan mitalisijaehdokkeja.

Näiden lisäksi seurattavia nimiä ovat ainakin Anne-Mari Leskinen, Maria Rantala ja Inga Dambe.


Miehet

Miesten voittajaksi on tarjolla aika kasa nimiä, ja on vaikea nostaa yhtä selväksi suosikiksi. Jos omia rahojaan pitäisi panostaa, voisi valinta kohdistua jompaankumpaan duosta Andrei Hramov – Tero Föhr. Andrein puolesta puhuu kolme henkilökohtaista maailmanmestaruutta ja ylivoimainen voitto viime vuoden Siljassa, vastaan taas toisinaan oikkuileva suoritusvarmuus. Hyvänä päivänä viimevuotinen temppu voi hyvinkin toistua, heikompana lippu ei osu hahloon kirveelläkään. Myös Terolla päivän timmi toki merkitsee, muttei ihan yhtä paljon. Ja vaikka arvokkaimmat kullat vielä puuttuvat, on Tero joka tapauksessa kisan hienoisia suosikkeja.

Jos sitten edellinen pari ei nappaakaan, otetaan seuraaviksi ehdokeiksi konkarit Petteri Muukkonen ja Jarkko Huovila. Viimelauantaiset suoritukset Petteriltä Karhuviestissä ja Kevätyössä kielivät häijystä kevätkunnosta, joka toki ei ole miehelle ensimmäinen eikä välttämättä viimeinenkään. Varsinais-Suomen kalliot ovat sopineet ennenkin, joten piikkisijakaan ei olisi kisassa kovin iso yllätys. Jarkon vauhti ja varmuus ovat parhaimmillaan olleet miltei ylivertaisia, joten mahdollisuudet ovat vaikka mihin. Ehkä tällä kertaa pehmeä askellus on siinä tikissä että muut joutuvat alistumaan.

Seuraaviksi nimiksi joutunee nostamaan Jörgen Wickholmin, Tuomas Tervon ja Topi Anjalan. Nämä herrat ovat kuuluneet kotimaan parhaimmistoon jo pari-kolme vuotta ja ovat kukin vuorollaan käyneet kokeilemassa kykyjään MM-kisoissa. Kaikilla on Siljassa täydet mahdollisuudet voittoon asti kunhan vain homma kulkee.

Muita mielenkiintoisia nimiä ovat Pasi Ikonen, Kim Fagerudd ja Dmitry Tsvetkov sekä kambäkkiään jatkava Jani Lakanen.