Kilpailuohjeet

Tävlingsinstruktioner på svenska kan hittas i klubbmaterialpåsar (svenska och FSOs lag) och även i INFO. Instructions in English can be found in club material bags. Instructions are also available in INFO.

Yleistä

Nuorten Jukola on kansainvälinen 7 -osuuksinen viestisuunnistuskilpailu seurajoukkueille. Osallistuminen eri osuuksille on rajattu siten, että kullekin osuudelle saavat osallistua ainoastaan kohdassa "Radat ja osuudet" mainittuihin sarjoihin kuuluvat kilpailijat. Yhdistelmäjoukkueen voivat koota seurat, jotka eivät muuten saa joukkuetta. Yhdistelmäjoukkue voidaan koota myös saman kunnan koulujen oppilaista tai nuorisojärjestön jäsenistä. Mikäli suunnistusseuran jäsen osallistuu koulu- tai nuorisojärjestöjoukkueeseen, on lupa saatava edustusseuralta. Kaikkien joukkueiden kokoonpanossa ovat voimassa osuuskohtaiset ikä- ja sukupuolirajoitukset, paitsi että muissa kuin seurajoukkueissa tyttöjen juokseminen osuudella 7 on sallittu. Järjestäjän puolesta yhdistelmäjoukkueita kootaan suunnistajapankkiin ilmoittautuneista yksittäisistä suunnistajista.

Kilpailun järjestää Paimion Rasti ry. Kilpailun taustayhteisöjä ovat Suomen Suunnistusliitto ja Kaukametsäläiset ry. Kilpailussa noudatetaan Suomen Suunnistusliiton lajisääntöjä, Nuorten Jukolan sääntöjä sekä kilpailun järjestäjän antamia määräyksiä ja ohjeita. Kilpailun lähtö tapahtuu klo 11.

Kilpailun vastuuhenkilöt
Kilpailunjohtaja Anne Summa
Varajohtaja Leena Salo
Pääratamestari Markku Sipponen
Tulospalveluvastaava Ilkka Sillanpää
Maalituomari Heikki Pajunen
Kilpailukeskusvastaava Heikki Sillanpää
Majoitusvastaavat Alice Nurmio ja Ritva Helminen
Ravintolavastaava Jaana Sipponen
Tiedotusvastaava Antti Ryynänen

Valvojat
SSL:n valvoja (TA) Ilkka Saarimäki
Ratavalvoja Pentti Karru, Sauvon Urheilijat

Tuomarineuvosto
Puheenjohtaja Juhani Isaksson, Kangasala SK

Info
Infopiste on Paimion keskustassa vanhalla seurakuntatalolla, Pyölintie 3, perjantaina 24.8. klo 14-20 ja kilpailukeskuksessa lauantaina 25.8. klo 8 alkaen.

Wanha kartalla

Majoitus
Majoittujien vastaanotto perjantaina 24.8. klo 15 – 22 seurakunnan leirikeskuksessa Rantalassa ja Varsinais-Suomen Maaseutuoppilaitoksessa.

Rantala kartalla

Metsäkoulu kartalla


Kartta
Kuusivärinen, 07/2007. Mittakaava 1:10000, käyräväli 5 m. Kartan koko A4S. Kartan tekijä Anssi Saarinen.

Maasto
Maasto on pääosin nopeaa kangas- ja avokalliomaastoa. Osassa maastoa on runsas polkuverkosto.

Lähtö ja K-piste
Lähtöpaikka ja K-piste on merkitty kilpailukeskuskarttaan. K -pisteeseen on lähdöstä matkaa 300 m ja vaihdosta 200 m.

Rastit
Rastit on merkitty maastoon oranssi-valkoisin rastilipuin. Mallirasti on opaspaalun läheisyydessä.

Rastinmääritteet
Kilpailussa käytetään kuvallisia rastinmääritteitä, jotka on painettu karttaan. Rasteja on maastossa lähekkäin - tarkista koodi! Rastintunnukset (emit -koodit) on määritteiden lisäksi merkitty myös karttaan rastin järjestysnumeron viereen.

Radat ja osuudet
Osuuspituuksiin sisältyy noin 300 m viitoitusta 1-5 osuudella ja noin 700 m 6-7 osuudella. Hajonta kaikilla muilla paitsi 5. osuudella.
6. ja 7. osuudella on kartanvaihto kilpailukeskuksessa.

Osuus Osuusisäntä Sarja Ikä Osuuspituus Tavoiteaika Vaihtoaika
I Paimion kaupunki H/D -16 v. 1991 tai myöh. synt. 4,86 - 4,99 km 29 min Klo 11.29
II YIT H/D -16 v. 1991 tai myöh. synt. 4,86 - 4,99 km 29 min Klo 11.58
III Europlan Engineering Ltd D -14 v. 1993 tai myöh. synt. 2,56 - 2,64 km 16 min Klo 12.14
IV VistaVisio H/D -14 v. 1993 tai myöh. synt. 2,56 - 2,64 km 14 min Klo 12.28
V Lounais-Suomen Osuuspankki D -16 v. 1991 tai myöh. synt. 3,75 km 28 min Klo 12.56
VI Turun Sanomat D -18 v. 1989 tai myöh. synt. 5,02 – 5,03 km 36 min Klo 13.32
VII Fortum H -18 v. 1989 tai myöh. synt. 6,32 – 6,33 km 37 min Klo 14.09


Kilpailunumerot
Kaikilla osuuksilla käytetään rintanumeroita. Numero on kiinnitettävä selvästi paidan rintamukseen. Joukkuemateriaali ei sisällä hakaneuloja. Joukkueiden numerointi on vuoden 2006 viestin sijoitusten mukainen. Tähdellä (*) merkittyjen joukkueiden numerointi ei kuitenkaan perustu v. 2006 sijoitukseen. Yhdistelmäjoukkueet on merkitty Y-kirjaimella. Joukkuenumeroa, osuusnumeroa tai yritystunnuksia ei saa taittaa piiloon. Numerossa on viivakoodi, jonka tulee säilyä vahingoittumattomana emit-korttien sisäänlukuun saakka.

Emit-kortit
Kilpailussa käytetään elektronista emit-leimausjärjestelmää. Tarkistuslipukkeet jaetaan seuran materiaalipussissa. Kirjoita tarkistuslippuun joukkuenumero, osuus ja emit-korttin numero. Emit–korttien nollauksen jälkeen Emit-kortit luetaan tuloslaskentajärjestelmään ennen vaihtokarsinaan menoa. Joukkueen on käytettävä vähintään kolmea emit-korttia. Samaa korttia ei saa missään tapauksessa käyttää kahdessa eri joukkueessa.
Jos oma emit-kortti todetaan toimimattomaksi vaihtoon mentäessä, järjestäjät antavat toimivan kortin lainaksi. Jos yhteislähtöön lähtijän kortti on vielä aiemman osuuden suunnistajalla, lähtijä saa järjestäjiltä kortin lainaksi.

Seurojen kilpailumateriaali
Kilpailumateriaali jaetaan seuroittain perjantaina klo 14 - 20 ja lauantaina klo 8 alkaen infosta.
Vain ne seurat, jotka ovat maksaneet kaikki maksunsa saavat kilpailumateriaalin, johon kuuluu mm. kilpailunumerot ilman hakaneuloja, kisalehti, karttojen palautuslipuke, huoltajakortti, mahdolliset vuokra-emitit ja emit-tarkistuslipukkeet. Hakaneuloja ei kilpailumateriaaliin kuulu vaan kilpailija käyttää omia hakaneuloja, rintanumeroita ei kerätä pois.
Seuran edustaja kuittaa vuokra-emitit saaduksi seuramateriaalin yhteydessä. Palauttamatta jätetystä kortista laskutetaan seuraa 50 € / kortti.

Lähtöluettelo
Lähtöluettelo on nähtävillä Paimion Rastin nettisivulla ja tulostaululla.

Juoksujärjestykset
Joukkueiden juoksujärjestykset on ilmoitettava perjantaihin 24.8. klo 18 mennessä. Juoksujärjestyksen voi ilmoittaa internetissä osoitteessa www.jukola.com tai infosta saatavalla lomakkeella.
Juoksujärjestykseen ilmoittamisajan jälkeen tulleet muutokset, jotka on aiheuttanut jokin pakottava syy, on ilmoitettava perusteluineen infoon lauantaina viimeistään klo 10. Kilpailunvalvoja hyväksyy tai hylkää muutosesitykset ottaen huomioon esitetyt perustelut.

Lähtö
Ensimmäisen osuuden kilpailijoiden emit -korttien sisäänluku ja nollaus alkaa klo 10.20 ja päättyy 10.45. Sisään luvun ja nollauksen jälkeen kilpailijat siirtyvät verryttelyalueelle. Kartoille mennään kuulutuksen ohjeiden mukaan. Lähtömerkkinä ovat valot ja äänimerkki. Lähtö videoidaan. Varaslähdön aiheuttaneet joukkueet hylätään.

Vaihto
Osuuksien 2 - 7 juoksijat saapuvat emit-korttien sisäänlukuun ja nollaukseen hyvissä ajoin ennen joukkueensa arvioitua vaihtoaikaa ja siirtyvät sen jälkeen odottamaan vaihtopuomin taakse. Viimeiseltä rastilta vaihtoon juostaan viitoitusten ja opasteiden mukaisesti. Kaikilla osuuksilla on maalileimaus. Maastosta saapuva kilpailija luovuttaa oman karttansa auki levitettynä toimitsijan käteen ja jatkaa sen jälkeen karttatelineelle viitoitusta pitkin.
Vaihtoon tuleva kilpailija ottaa karttatelineeltä oman kilpailunumeronsa mukaisen kartan ja vie sen vaihtopuomilla odottavalle seuraavan osuuden kilpailijalle. Tarkista että otat varmasti oikean joukkueen ja oikean osuuden kartan. Karttatelineestä väärän kartan ottanut joukkue hylätään. Jos joku muu joukkue on ottanut joukkueesi kartan, kerro siitä välittömästi vaihdon toimitsijalle, joka antaa sinulle varakartan.
Vaihtoon tullut kilpailija menee vaihdon jälkeen leimantarkastukseen ja poistuu maalialueelta. Mikäli leimoissa on epäselvyyksiä, leimantarkastus selvittää asian välittömästi. Viestinomainen vaihto lopetetaan klo 14.50, minkä jälkeen vaihtoon tulevat joukkueet ohjataan vaihtoleimauksen jälkeen suoraan emit-kortin tarkastukseen.

Maali
Viimeiseltä rastilta juostaan viitoitusten ja opasteiden mukaisesti maaliin. Sijoitus ratkeaa maaliviivalla. Kirikamppailuissa maaliintulojärjestyksen ratkaisee maalituomari. Maaliviivan jälkeen sijaitsevassa maalipisteessä suoritetaan leimaus, josta otetaan joukkueen maaliintuloaika. Maaliintulon jälkeen kilpailija jatkaa leimantarkastukseen. Maali suljetaan klo 17.

Lähtö-, vaihto- ja maalitoimintojen havainnollistaminen
Toiminnot havainnollistetaan klo 10.15 mallijuoksijoiden ja kuulutuksen avulla.

Yhteislähtö osuuksille 2-7
Yhteislähdössä lähtevien kilpailijoiden tulee luetuttaa ja nollata korttinsa sekä siirtyä vaihtoalueelle klo 14.50 mennessä. Vaihto suljetaan klo 14.50, jonka jälkeen vaihtopuomi avataan ja kaikki yhteislähtöön osallistuvat kilpailijat siirtyvät karttatelineelle oman karttansa luokse. Yhteislähtö tapahtuu klo 15 kuulutuksen ohjeiden mukaisesti.

Hylätyt ja keskeyttäneet
Mikäli leimoissa on epäselvyyksiä (hylkäysesitys), asia selvitetään välittömästi leimantarkastuksessa ja tarvittaessa pyydetään joukkueen huoltaja paikalle. Hylkäykset vahvistetaan vasta tämän jälkeen. Keskeyttäneet saapuvat normaalisti vaihtoon ja maaliin. Keskeyttäneet ilmoittautuvat leimantarkastuksessa. Mikäli kilpailija tulee keskeyttäneenä ohi maalin ja vaihdon, tulee hänen ilmoittautua leimantarkastuksessa. Keskeyttänyt tai hylätyksi tuleva kilpailija vaihtaa normaalisti. Tällainenkin joukkue saa jatkaa viestiä aina maaliin asti. Jos hylätty tai keskeyttänyt joukkue on kuitenkin vähemmän kuin puoli tuntia jäljessä johtavaa joukkuetta, joukkueen viesti keskeytetään (karttapussi suljetaan) ja seuraava viestinviejä voi lähteä sisään luvun luota, kun puoli tuntia on kulunut kärjen vaihdosta.

Kielletyt alueet
Kilpailualueella olevat piha-alueet ja pellot ovat kiellettyjä alueita. Lisäksi karttaan merkityt kielletyt alueet on merkitty maastoon muovinauhalla.

Huoltaja-alue
K-pisteelle ohjaavan viitoituksen varressa on huoltaja-alue, jossa joukkueen huoltaja voi opastaa 3. ja 4. osuuden kilpailijoita reitin suunnittelussa. Huoltaja-alueelle pääsee vain huoltajakortilla.

Suunnistajapankki
Suunnistajapankkiin ilmoittaudutaan netissä www.jukola.com linkin ”ilmoittaudu suunnistajapankkiin” kautta pe 24.8.2007 klo 18 mennessä tai Infoon sieltä saatavalla kaavakkeella viimeistään la 25.8.2007 klo 10.00.
Suunnistajia voi varata yhdistelmäjoukkueisiin suunnistajapankista vain netin kautta. Tarkemmat ohjeet löytyvät jukola.com ilmoittautumisjärjestelmän linkistä ”näytä suunnistajapankin suunnistajat”. Varaukset on tehtävä huomioiden juoksujärjestyksen viimeinen ilmoittamisajankohta pe 24.8. klo 18.
Tämän jälkeen Info pyrkii sijoittamaan Suunnistajapankista varaamatta jääneet suunnistajat suunnistajapankkijoukkueisiin. Alkuosuuksien suunnistajista pyritään myös muodostamaan suunnistajapankkijoukkueita, vaikka joukkueesta puuttuisikin loppuosuuden suunnistajia. Esim. jos Suunnistajapankista löytyy suunnistajia osuuksille 1, 2, 3 ja 4, mutta ei enää osuuksille 5, 6 tai 7, niin osuudet 1-4 juoksevat normaalisti viestin aloitusosuudet eli 1. osuuden suunnistaja lähtee normaalilähdössä klo 11.00. Mikäli suunnistajalle ei löydy paikkaa normaalisti viestiä juoksevassa suunnistajapankkijoukkueesta, hän voi osallistua viestiin yhteislähdössä. Suunnistajat sijoitetaan suunnistajapankkijoukkueisiin la 25.8. klo 10.00 mennessä.
Kaikki suunnistajapankkijoukkueen juoksijat (viestinomaisesti juoksevat sekä yhteislähdössä lähtevät) maksavat käteisellä Infoon yhden osuuden maksun eli 9 euroa. Osuusmateriaali annetaan Infosta maksua vastaan. Jos joku suunnistajapankkijoukkueeseen sijoitettu jättää hakematta osuusmateriaalin, niin ko. joukkue juoksee normaalisti viestiä puuttuvan juoksijan osuuteen asti ja ko. joukkueen loput osuudet juoksevat yhteislähdössä.
Suositeltavaa olisi, että viestinomaisesti juoksevien suunnistajapankkijoukkueiden juoksijat numerolappuineen ja juoksijoiden huoltajat kokoontuisivat Infon lähelle seinällä olevan joukkuenumeronsa kohdalle klo 10.05 joukkuetovereihinsa tutustumista varten.

Pukeutuminen, pesu ja WC:t
Pesupaikka on kilpailukeskuksen pohjoispuolella, venla-vaunu. Katso kisakeskuskartta.
WC:t sijaitsevat pesupaikan vieressä. Myös verryttelyalueella on WC. Katso sijainti kisakeskuskartasta.

Ensiapu
Kisakeskuksessa on ensiapupiste, jossa päivystää lääkäri. Sijainti on merkitty kisakeskuskarttaan.

Palkintojenjako
Kilpailun 15 parasta seurajoukkuetta palkitaan Nuorten Jukola –mitaleilla ja -plaketeilla. Kunniapalkinnon saa seitsemän parasta seurajoukkuetta. Voittajajoukkue saa vuodeksi haltuunsa kiertopalkinnon ja omakseen kiertopalkinnon pienoismallin.
Palkintojen jakoon kokoonnutaan kuulutuksen ohjaamana klo 15.10. Palkintojen jako alkaa juhlalavalla klo 15.30. Huomionosoitusten jälkeen palkittavat joukkueet siirtyvät palkintojenjakoon käänteisessä järjestyksessä kuulutuksen ja toimitsijoiden ohjeiden mukaisesti.
Yhdistelmäjoukkueet eivät voi saada Nuorten Jukola –mitaleja ja -plaketteja eivätkä kunniapalkintoja.

Karttojen palautus
Kartat jaetaan seurojen materiaalipussissa olevaa karttojen palautuslipuketta vastaan infosta yhteislähdön jälkeen.

Muuta huomioitavaa
Avotulen teko ja tupakointi kilpailukeskuksessa on ehdottomasti kielletty.
Seuratelttojen pystytys vain toimitsijan osoittamalle paikalle.