PR uutisia

PR-suunnistajilla loisto-otteita EM-kilpailuissa 08.08.2022 14:45

Suunnistuksen EM-kisat käytiin viime viikolla Viron Rakveressa. Seuratasolla Paimion Rastia edustavat urheilijat eivät aivan mitalivauhtiin yltäneet, mutta muutama erinomainen suoritus nähtiin.

Yhteensä kuusi PR-suunnistajaa edusti kisoissa omiaa kotimaitaan. Heistä kovimpia tuloksia esitti jopa hieman yllättäen Ranskan Loïc Capbern, joka suunnisti lauantaina keskimatkalla peräti jaetulle viidennelle sijalle. Capbern toki myönsi, että osansa hyvään vauhtiin ja lopputulokseen antoi hopeamitalisti Ruotsin Anton Johansson, joka toimi matkaseurana otettuaan ranskalaisen kiinni kahdella minuutilla jo varhaisessa vaiheessa. Mies myös päätti kisaviikkonsa mukavasti sunnuntaina avattuaan Ranskan joukkueen kuudenteen sijaan päättyneen viestin.

– Tällä kaudella panostus on ollut MM-kisojen vuoksi sprintin puolelle, joten näihin kisoihin piti aika nopeasti hakea maastosuunnistustuntumaa ja -tekniikkaa. Keskimatkalla tuli tosiaan ruotsalaiselta apuja aika paljon. Viestissä homma alkoi tavallaan uusiksi heti ykkösrastin iso virheen jälkeen, ja jouduin yksin takaa-ajoon. Se sentään onnistui siihen tilanteeseen hienosti, summasi Capbern.

Ehdottoman ilahduttavaa menoa esitti myös kuusikon ainoa suomalainen, Ina Westerlund. Arvokisadebyyttinsä tehnyt Westerlund selvitti tiensä keskimatkan finaaliin, jossa joutui ensimmäisenä lähtijänä avaamaan uria erittäin rehevässä maastossa ja lisäksi kaatosateessa. Tuloksena oli 33. sija.

Viestissä Westerlund teki hyvää työtä Suomen kolmosjoukkueessa vaihtaen toiselta osuudelta kuudentena. Joukkue jäi tosin ilman lopputulosta, sillä viime hetken poisjäännin vuoksi jatkajaa ei ankkuriosuudelle ollut. Westerlundille ensimmäiset arvokisat jättivät vahvasti positiivisen jäljen.

– Keskimatka oli ihan ok, tein toki virheitä mutta homma pysyi hallinnassa. Viestissä meno tuntui aiempia startteja sujuvammalta, urista ja muista kilpailijoista oli hieman apua, sanoi Westerlund.

– Viesti oli hyvä ja onnistunut loppu kisaviikolle. Kaipasin tällaista onnistumista, jotain muutakin kuin että ”ei epäonnistu”.

Latvian Inga Damben jättipitkä kokemus siivitti hänet keskimatkalla sijalle 26. Viestissä Dambe ankkuroi Latvian mukavasti yhdeksänneksi.

Bartosz Pawlak sai viestissä tehtyä hyvän vedon toisella osuudella ja oli näin auttamassa Puolaa sijalle 9. Henkilökohtaiset startit häneltä menivät vahvasti penkin alle. Samoin vaille mainittavia huippusuorituksia ja -sijoituksia jäivät niin hänen maannaisensa Aleksandra Hornik kuin Ranskan Nicolas Rio.

25-Manna 09.08.2022 18:54

Perinteinen kauden kohokohta, 25-osuuksinen seuraviesti, 25-Manna suunnistetaan lauantaina 8.10. Tukholman Visättrassa. Osuuksia on tarjolla eri-ikäisille H/D11-vuotiaista veteraanisarjoihin. Paimion Rasti on perinteisesti osallistunut 25-Mannaan kahdella joukkueella ja tätä tavoitellemme tänäkin vuonna. 

Matkustus: Laivamatkat ja menomatkan aamupala on varattu Viking Linelta (Grace ja Glory). Bussikyydistä vastaa totutusti Reijo Salokannel Launokorven autolla. Matkaan lähdetään Paimion kaupungintalolta perjantaina 7.10. klo 19.00 ja paluu Paimioon on sunnuntaiaamuna.

Ilmoittautuminen: Kilpailun ensimmäinen ilmoittautumisporras päättyy 28.8. Lisäksi laivapaikat pitää vahvistaa 26.8. Eli olisi tärkeä saada ilmoittautumiset kasaan jo ennen näitä deadlineja. Käy ilmoittautumassa IRMAan siis mahdollisimman pian. Kirjaa ilmoittautumisen yhteyteen myös, löytyykö oma SI-tikku käyttöön. Ilmoittautumisen voi tehdä myös suoraan markus.lindeqvist@gmail.com.

Maksut: Reissu maksaa kilpailijoilta ja huoltajilta 75€, kisaturistilta 100€.

Yhteyshenkilö: Markus Lindeqvist p.0443635082, hytit/laiva Kaija Hulkkonen p.0405170853

Toivottavasti saadaan niin huiput, nuoret kuin harrastepuolen väkeä reilusti mukaan - tervetuloa!

Nuorten syyskausi alkaa ti 9.8. 08.08.2022 12:38

Syyskauden harjoitukset alkavat 9.8.22 klo 18.00

Paikkana Kriivarin koulu ja Rivonmäki. Pysäköinti ja kokoontuminen Kriivarin koululla.

Kuusi PR-suunnistajaa tänään EM-taistoon 03.08.2022 06:59

EM-kilpailut alkavat tänään Viron Rakveressa. Yhteensä kuusi PR-suunnistajaa on mukana viivalla, edustaen toki omien kotimaidensa värejä.

Naisten puolella kisaavat Aleksandra Hornik (Puola), Inga Dambe (Latvia) sekä arvokisojen ensikertalaisena Ina Westerlund. Miehissä historian ensimmäisiin maasto-EM-kisoihin starttaavat Bartosz Pawlak (Puola) sekä Loïc Capbern ja Nicolas Rio (Ranska).

Keskimatkan karsinnan jälkeen ensimmäinen finaali on torstain pitkä matka. Keskimatkan finaali käydään lauantaina, ja kisaviikon päättää viesti sunnuntaina.

Suunnistuksen jonkinlainen erikoisuus on se, että tavallaan EM-kisat ovat kokonaistasoltaan MM-kisoja kovemmat. MM-kilpailuissa kullakin maalla voi olla korkeintaan kolme edustajaa per matka, kun EM-kilpailuissa tuo määrä on kahdeksan. Näin etenkin ns. isojen suunnistusmaiden edustus on huomattavasti kovatasoisempi, ja samalla valtaosa huippusuunnistajista edustaa eurooppalaisia maita.

Viaplayn ja Vsport+:n kautta kaikki finaalit ovat katsottavissa suorina lähetyksinä. Lisäksi järjestäjät lupaavat sivuillaan kattavaa live-seurantaa.

Paimion Rasti taisteli Venlojen viestin kymppisakkiin 21.06.2022 06:19

Jukolan viesti palasi viikonloppuna omalle paikalleen kesäkuun puoliväliin. Erityisesti Paimion Rastin naiset olivat näkyvästi mukana kärkikahinoissa.

Naiset ylsivät Lukkari-Jukolan Venlojen viestissä epäviralliseen kymmenen parhaan sijatavoitteeseen. Nelikko Ina Westerlund, Eveliina Hirvonen, Aleksandra Hornik ja Milja Väätäjä suunnisti hienosti yhdeksänneksi Mynämäessä lauantai-iltapäivänä.

Lähes poikkeuksetta viesteissä tärkeää on olla mukana kisassa jo alusta lähtien. Erityisen noston ansaitseekin Westerlund, joka avasi viestin aivan kärjen kannassa kolmantena.

– Alkurasteilla tuli kyllä virhettäkin. Sitten pääsi enemmän suunnistamaan itse ja sujui paremmin. Lopussa piti vielä malttaa ettei vedä kaasu liian pohjassa, kommentoi Westerlund.

Myös Väätäjä osoitti ensimmäisellä Venla-ankkuroinnillaan olevansa hyvällä tiellä kohti huippuankkurin asemaa. Hän nousi matkalla parhaimmillaan lähelle viitossijan kamppailua, mutta virhe loppupään rastilla tipautti lopulta muutaman joukkueen taakse.

– Etukäteen haastavaksi tiedetyllä hiekkakuoppa-alueella en vain ollut riittävän tarkkana ja tein pienen virheen. Ankkurointi oli suuri kunnia ja sellainen paikka, josta pikku-Milja on jo vuosia unelmoinut, summasi Väätäjä.

Viimevuotisesta Venlojen viestistä tuli petrausta neljä sijaa. Suomalaisjoukkueita ehti nytkin edelle neljä, ja varsinaissuomalaisista seuroista PR oli paras. Päävalmentaja Sami Valkama piti kokonaisuutta hyvänä ja tulosta ansaittuna.

– Oli loistavaa suorittamista ja muutama heikko hetki, joten lopulta ei ansaittu tarjolla ollutta sijoitusta viiden joukkoon. Olen ylpeä siitä, että pystyttiin taistelemaan käytännössä kaikkia muita kovia joukkueita vastaan, summasi päävalmentaja Sami Valkama.

Naisten kakkosjoukkue ylsi tällä kertaa komeasti sijalle 44. Voiton nappasi ensimmäistä kertaa ruotsalainen IFK Göteborg, joka on vuosikaudet pyörinyt poikkeuksetta muilla kärkisijoilla.

PR-miesten osalta Jukolan viesti sisälsi niin ikään sekä loistavia että heikompia hetkiä. Frédéric Tranchand ankkuroi ykkösjoukkueen rutiinisuorituksella sijalle 18. Joukkue kärsi aiempien poisjääntien lisäksi menetyksen kisan aattona, kun Topias Arola joutui sairastuneena hyppäämään sivuun.

Erityisesti Tobias Henrikssonin avaus oli odotetun vakuuttava, 40 sekuntia kärjestä. Samoin varamiehenä joukkueeseen noussut Jonas Jern teki lyhyimmällä neljännellä osuudella käytännössä virheettömän suorituksen napaten kärkeä kiinni yli kaksi minuuttia.

Muuten ehdottomat supervedot jäivät uupumaan, ja parilla osuudella myös virheminuutteja tuli puhtaasti liikaa. Kärki kulki nytkin todella kovaa heti lähtöpaukusta alkaen.

– Valmennuksen piikkiin menee, ettei odotettu alkuosuuksien olevan niin juoksupainotteisia ja jopa helppoja, joten joukkueen lopullinenkaan juoksujärjestys ei ollut optimaalinen. Hyvin taisteltiin pitkälle hyvissä asemissa, mutta kahdenkympin tienoilta ei ollut riittävästi taitoa nostaa osakkeita enää ylemmäs, linjasi valmentaja Valkama.

Jukolan viestin voiton uusi ruotsalainen Stora Tuna OK Borlängestä. Ykkössija oli kolmas perättäinen, ja kaiken lisäksi juoksujärjestystä lukuun ottamatta jälleen samalla joukkueella. Joukkueen selkäranka olivat tälläkin kertaa neljä Svenskin veljestä.

Lukkari-Jukola 17.06.2022 08:51

INFOA LUKKARI-JUKOLAAN:

Paimion Rasti on lainannut isomman seurateltan Jukolan järjestäjien käyttöön, joten meidän seuratelttoina palvelee kaksi erillistä telttaa - toinen on puolikas versio isosta teltasta ja toinen on vihreä putkiteltta. Löytyvät urheilukentän tuuliteltta-alueelta paikat UO64 ja UO65.

Tämän johdosta tilaa on niukanlaisesti teltoilla, mutta eiköhän "sopu sijaa anna".

Majoituksiin kannattaa varata oma teltta mukaan, seuralle on varattu paikka teltta-alueelta SO32 = teltta-alue Sonnimaa, tarkastakaa paikka kilpailualuekartalta.

Tämän vuoden tarjoilu teltalla on vähäistä ja on varattu lähinnä kilpailijoille, joten varaathan omaa evästä myös mukaan. Lämmintä juotavaa ei ole tarjolla.

Onnistunutta Jukola viikonloppua kaikille ja Onnea kaikille joukkueille suorituksiin!

T: Kaija ja Kristiina

 

Paimion Rastista on ilmoitettu seuraavat joukkueet:

Venlat: 13, 101, 307, 697, 711, 763 ja 737
Jukola: 30, 62, 683, 765 ja 760

Meille on varattu tuulisuojapaikat U064 ja U065 sekä telttapaikka (10m x 10m) S032. Telttapaikassa majoittautuminen omalla teltalla.

Paimion Rasti haastajina ”koti-Jukolaan” 13.06.2022 19:44

Jukolan viesti ja kesäkuun valoisa yö. Viimeksi tämä maaginen yhdistelmä koettiin kolme vuotta sitten. Pitkä odotus palkitaan tulevana viikonloppuna Mynämäessä Lukkari-Jukolassa.

Jukolan odotus on tällä kertaa ollut paitsi omalla tavallaan pitkä myös lyhyempi kuin kertaakaan aiemmin. Viime vuonna nimittäin Rovaniemellä kisattiin koronapandemian siirtämänä vasta elokuussa, alle kymmenen kuukautta sitten.

Paimion Rasti starttaa Venlojen viestiin kaikkiaan seitsemällä ja Jukolan viestiin viidellä joukkueella. Kärkeä lähellä olevat sijat ovat ykköstiimien tavoitteena, joskin molemmissa viesteissä ollaan jossain määrin haastajan asemassa.

Ennakkotietojen mukaan monet huiput jättävät tällä kertaa Jukolan väliin heti juhannuksen jälkeen käytävien sprintti-MM-kisojen vuoksi. Myöskään Paimion Rastilla kaikki ulkomaalaisurheilijat eivät ole mukana. Odotettavissa on jopa normaalia tasaisemmat ja jännittävämmät viestit.

PR:n päävalmentaja Sami Valkamakin myöntää, ettei pidä MM-kisojen ajankohdasta ja sen aiheuttamista ”lieveilmiöistä” mutta odottaa siitä huolimatta viikonloppua kovalla innolla.

– Todella hienoa päästä vihdoin juoksemaan Lukkari-Jukolaa! Tätä on odotettu, myhäilee Valkama viitaten siihen, että alun perin Mynämäessä piti kisata jo viime vuonna.

PR-Venlat suunnistivat Rovaniemellä varsin mallikkaasti yltäen sijalle 13. Tuota sijaa lähtee parantamaan tämän hetken paras nelikko. Kevään Tiomilassa hienosti ensi kertaa viestin ankkuroinut Milja Väätäjä pääsee nyt uudestaan vastaavalle osuudelle ja odottaa tiukkaa kisaa.

– Pääsee haastamaan itseään huippuja vastaan ja antamaan kaikkensa joukkueen eteen. Vaikka näin hyvän joukkueen ankkurointi on iso kunnia ja olen siitä tosi innoissani, samalla jännittää ja vähän kauhistuttaakin, kuitenkin hyvällä tavalla, sanoo Väätäjä.

Kaikille ykkösjoukkueen miehille löytyi kunkin ominaisuuksille ja mieliteoille sopiva osuus. Vaikka joillakin osuuksilla monilta joukkueilta löytynee paperilla kovempia miehiä, saattaa PR kaiken natsatessa keikkua hyvinkin lähellä kärkisijoja. Viimevuotinen taistelu katkesi hylkäykseen jo avausosuudella.

– Sekä naisten että miesten joukkueet ovat tasapainoisia. Mielestäni urheilijat pystyvät viemään kummankin viestin Top 10 -sijoille. Ainakin hauskaa tulee olemaan, kun maasto on hieno ja urheilijat hyvässä vireessä. Toivottavasti kelit suosivat, ja moni kannattajakin lähtee paikan päälle hurraamaan, ennakoi päävalmentaja Valkama.

Toissa vuoden peruutuksesta huolimatta Jukolan historia on mittava. Lukkari-Jukolan Venlojen viesti on järjestyksessä 44:s ja Jukolan viesti jo 73:s.

Jukolan osanottomäärät lähestyvät pandemian jälkimainingeissa taas huippuvuosia. Venlojen viestiin starttaa lauantai-iltapäivällä 1425 naisnelikkoa, Jukolaan yön hämärtyessä 1575 pääosin miehistä koostuvaa seitsikkoa. Osanottajien yhteismäärä on täten vajaat 17000. Ennätysvuodesta 2019 toki jäädään vielä selvästi, mistä osan selittää venäläisten ja valkovenäläisten joukkueiden osallistumiskielto.

Yhteislähtö Peimarin Rasteilla 07.06.2022 15:37

Torstaina 9.6 pääsee jo etukäteen fiilistelemään Jukolanviestin tunnelmaa Peimarin Rasteilla kun tarjolla on yhteislähtö klo 18. Mukaan pääsee kaikki halukkaat, ilmoittautuminen paikan päällä klo 17:30 mennessä tai spostilla etukäteen peimarinrastit(ät)paimionrasti.fi.

Tarjolla on normaalien ratojen lisäksi myös pitkät radat (9km ja 12km) sekä helppo 6km. Hajonnat on 6A-, 9A- ja 12A-radoilla.
Mukaan oma karttamuovi ja omat juomat, maastossa ei ole juomapistettä, eikä järkevää mahdollisuutta viedä omaa vesipulloa etukäteen reitin varrelle.
9A ja 12A kartat A3, muut A4.

Ja toki metsään pääsee myös normaalisti klo 17-19 välillä.

Salon Seudun Rastiviesti 30.05.2022 09:21

Perttelin Nokka-Hiidessä, 15 km Salosta Someron suuntaan.

Osuudet: 3km-3km-3km-3,5km-2km-3,5km

Joukkueet:

Milja Väätäjä-Katri Lindeqvist-Inga Dambe-Jere Sipponen-Satu Tahvonen-Topias Arola
Paula Savolainen-Signe Dambe-Salli Suominen-Mikko Koivisto-Eija Sipponen-Pertti Arola

 

Silva valloitti Särkänniemen 23.05.2022 19:25

Silva Pihlaja suunnisti vakuuttavaan voittoon Särkänniemi-suunnistuksen D9RR-sarjassa. Silva oli huvipuiston alueella kulkevalla vauhdikkaalla radalla suorastaan ylivoimainen. Silva suunnisti 2 km reitin ainoana alle 9 minuuttiin ja eroa seuraavaan kertyi yli puoli minuuttia. Roosa Lindeqvist oli samassa sarjassa yhdeksäs.

Särkänniemi-suunnistus on ollut jo yli 20 vuotta nuorten suunnistajien yksi vuoden kohokohdista. Tällä kertaa kisaan osallistui pitkälti yli 800 alle 16-vuotiasta nuorta. Paimion Rastista mukana oli noin 20 nuorta suunnistaja.

Silvan lisäksi paimiolaisista palkintopallille ylsi Hugo Hannula, joka oli H16-sarjassa kolmas. Hugo jatkoi näin komeita sprinttisuunnistuksiaan, sillä viikkoa aikaisemmin Hugo oli SM-sprintissä viides. Hugon pikkuveli Sebastian oli H9RR-sarjassa kahdeksas. Vuotta nuoremmissa tytöissä Tilda Välimäki oli 9. ja Hilla Pihlaja 11. Epävirallisissa saattaja-sarjoissa Leevi Maunu sijoittui 6-vuotiaissa pojissa kolmanneksi.