Ina Westerlund suunnisti SM-hopeaa

PÄIVITYS 12.9.
Hajontavirheen vuoksi SM-viestin kilpailusarjojen H21, D21, H35, H50 ja H20 tulokset mitätöidään. Mahdollisen uusintakilpailun järjestäminen on toistaiseksi auki.

Paimion Rasti kolasi nipun mitaleita SM-viikonlopun keskimatkalta ja viesteistä

Paimion Rastin Ina Westerlund jatkoi menestyksekästä kauttaan napaten hopeaa SM-keskimatkalta lauantaina Hyvinkäällä. Kalevan Rastin Siiri Silvennoinen oli 4,5 kilometrin radalla 30 sekuntia nopeampi ja otti mestaruuden monien yllätykseksi. Westerlundin taakse jäivät muun muassa maajoukkueen ykkösnimet Venla Harju ja Marika Teini.

Usmin alueen tunnetusti haastava maastot sopivat teknisesti taitavalle Westerlundille erinomaisesti, ja hän odottikin juuri tätä kilpailua innolla.

– Selkeää tavoitetta ei ollut, ajattelin ehkä hyvän suorituksen riittävän kymmenen joukkoon. Kisassa onnistuin hyvin, vain jotain pysähdyksiä tuli isompien virheiden välttämiseksi, sanoi Westerlund, jonka paras aiempi sijoitus SM-kisojen pääsarjassa on yhdeksäs, juuri keskimatkalta.

Samalla katkesi PR:n usean vuoden mitaliton kausi pääsarjojen henkilökohtaisissa SM-starteissa. Miehissä edellisestä on aikaa neljä vuotta, ja naisten osalta pitää pakittaa jo vuoteen 2014 asti.

Myös Westerlundin tapaan oman aamuisen karsintaeränsä voittanut Milja Väätäjä oli aivan mitalin syrjässä kiinni viimeiselle niin sanotusti suunnistettavalle rastille asti, jolla tuli useamman minuutin virhe. Sijoitus tipahti sitä myötä tylysti 19:nneksi.

Miesten puolella ensimmäistä pääsarjakauttaan suunnistava Topias Arola oli lähellä isoa yllätystä ja jopa SM-mitalia, sijoittuen upeasti viidenneksi. Eroa mitaliin jäi lopulta puolitoista minuuttia, mutta taakse jäi muiden muassa kesän EM-mitalisti Elias Kuukka.

– Ajatus oli että plakettisija jostain syksyn SM-starteista olisi kova tavoite, ja nyt karsinnan jälkeen pidin sitä tässä kisassa mahdollisena. Parempaan oli saumoja, koukkuakin tuli, mutta turha liikaa jossitella. Yli odotusten tämä kisa meni, iloitsi Arola.

Seuraavaksi paras pääsarjan PR-mies oli Tobias Henriksson, 20:s. Niin kutsuttujen veteraanisarjojen puolella edellisenä viikonloppuna SM-pitkällä matkalla mestaruuden napannut Inga Dambe otti D35-sarjassa nytkin omansa: kultaa yli kahden minuutin erolla. Komeasti suoriutui myös Markus Lindeqvist, joka suunnisti H40-sarjan hopeaa. Paula Savolainen oli D55-sarjassa kymmenes.

Miehet kahdella joukkueella mitalikamppailussa

Sunnuntaina Hämeenlinnan Kalvolassa käydyissä SM-viesteissä PR-miehet olivat lähellä todellista superyllätystä – ja hyvä tulos lopulta tulikin, vaikka mitalit täpärästi karkasivat.

PR-kakkosjoukkueen Ari-Pekka Joensuu ja ykkösen Loïc Capbern pääsivät ankkuriosuudelle kutkuttavasti sijoilla 4 ja 7 ja etenivät pitkään yhdessä hopeasta taistelleessa ryhmässä. Loppupään rastien pummisikermän tuloksena Joensuu loikotti maaliin kolmantena, ja joukkue ehti hetken riehakkaasti juhlia yllätyspronssia – kunnes paljastui väärä leima nelosrastin hajonnalta. Ilo muuttui hetkessä pettymykseksi.

Jo vähintään kolmossijan ykkösjoukkueelle miltei varmistanut Capbern teki ison virheen kolmanneksi viimeisellä rastilla, ja sen seurauksena hieman pienemmän pummin suorittanut Turun Metsänkävijät ehti edelle. Näin tuloksena oli sinällään hieno mutta edeltävät tapahtumat huomioiden hieman harmillinen neljäs sija. Kahta ensimmäistä osuutta veivät Samuel Heinonen ja Topias Arola. Suvereeniin mestaruuteen eteni Helsingin Suunnistajat.

Naisten viesti eteni sikäli identtisesti, että PR:llä oli erinomaiset saumat vähintään hopeaan Milja Väätäjän päästyä ankkurien taistoon kolmantena. Menestystoiveet kuitenkin kariutuivat Väätäjän lähes kymmenen minuutin jättimäiseen pummiin kolmosrastin tyhjähkössä rinteessä – ja ironisesti aivan samalla alueella, jossa miesten viestissä Joensuu kävi väärällä rastilla. Maalissa joukkue oli kymmenes. Paimion Rastin kakkosjoukkue sijoittui 18:nneksi. Voitto meni ties kuinka monennen kerran Tampereen Pyrinnölle.

Ilman PR-mitalia ei sentään tarvinnut tälläkään kertaa viesteistä kotiin lähteä. Juuso Lindeqvist, Toni Närvä ja Markus Lindeqvist tekivät taattua jälkeä ja ottivat hienosti H35-sarjassa SM-hopeaa. Erityisen maininnan ansaitsee Lindeqvistin ylivoimainen ankkuriosuuden pohja-aika, jolla joukkue nousi kuudennelta sijalta kakkoseksi. D55-sarjassa PR-kolmikko sijoittui seitsemänneksi.

Suunnistuksen SM-kautta jatketaan puolentoista viikon kuluttua yökilpailulla Mikkelissä.