PR-suunnistajilla loisto-otteita EM-kilpailuissa

Suunnistuksen EM-kisat käytiin viime viikolla Viron Rakveressa. Seuratasolla Paimion Rastia edustavat urheilijat eivät aivan mitalivauhtiin yltäneet, mutta muutama erinomainen suoritus nähtiin.

Yhteensä kuusi PR-suunnistajaa edusti kisoissa omiaa kotimaitaan. Heistä kovimpia tuloksia esitti jopa hieman yllättäen Ranskan Loïc Capbern, joka suunnisti lauantaina keskimatkalla peräti jaetulle viidennelle sijalle. Capbern toki myönsi, että osansa hyvään vauhtiin ja lopputulokseen antoi hopeamitalisti Ruotsin Anton Johansson, joka toimi matkaseurana otettuaan ranskalaisen kiinni kahdella minuutilla jo varhaisessa vaiheessa. Mies myös päätti kisaviikkonsa mukavasti sunnuntaina avattuaan Ranskan joukkueen kuudenteen sijaan päättyneen viestin.

– Tällä kaudella panostus on ollut MM-kisojen vuoksi sprintin puolelle, joten näihin kisoihin piti aika nopeasti hakea maastosuunnistustuntumaa ja -tekniikkaa. Keskimatkalla tuli tosiaan ruotsalaiselta apuja aika paljon. Viestissä homma alkoi tavallaan uusiksi heti ykkösrastin iso virheen jälkeen, ja jouduin yksin takaa-ajoon. Se sentään onnistui siihen tilanteeseen hienosti, summasi Capbern.

Ehdottoman ilahduttavaa menoa esitti myös kuusikon ainoa suomalainen, Ina Westerlund. Arvokisadebyyttinsä tehnyt Westerlund selvitti tiensä keskimatkan finaaliin, jossa joutui ensimmäisenä lähtijänä avaamaan uria erittäin rehevässä maastossa ja lisäksi kaatosateessa. Tuloksena oli 33. sija.

Viestissä Westerlund teki hyvää työtä Suomen kolmosjoukkueessa vaihtaen toiselta osuudelta kuudentena. Joukkue jäi tosin ilman lopputulosta, sillä viime hetken poisjäännin vuoksi jatkajaa ei ankkuriosuudelle ollut. Westerlundille ensimmäiset arvokisat jättivät vahvasti positiivisen jäljen.

– Keskimatka oli ihan ok, tein toki virheitä mutta homma pysyi hallinnassa. Viestissä meno tuntui aiempia startteja sujuvammalta, urista ja muista kilpailijoista oli hieman apua, sanoi Westerlund.

– Viesti oli hyvä ja onnistunut loppu kisaviikolle. Kaipasin tällaista onnistumista, jotain muutakin kuin että ”ei epäonnistu”.

Latvian Inga Damben jättipitkä kokemus siivitti hänet keskimatkalla sijalle 26. Viestissä Dambe ankkuroi Latvian mukavasti yhdeksänneksi.

Bartosz Pawlak sai viestissä tehtyä hyvän vedon toisella osuudella ja oli näin auttamassa Puolaa sijalle 9. Henkilökohtaiset startit häneltä menivät vahvasti penkin alle. Samoin vaille mainittavia huippusuorituksia ja -sijoituksia jäivät niin hänen maannaisensa Aleksandra Hornik kuin Ranskan Nicolas Rio.