PR suoriutui Tiomila-viikonlopusta onnistuneesti

Suunnistuksen Tiomila-viestit Ruotsin Örebrossa sujuivat Paimion Rastilta loppusijoitusten suhteen vähintään odotusten mukaisesti. Taas kerran vielä parempaankin oli loistavat saumat, mutta monien hienoja yksilösuoritusten myötä viikonloppu kääntyi ehdottomasti positiivisen puolelle.

Naisten viisiosuuksinen lauantai-iltapäivän kilpailu sai erinomaisen alun Ina Westerlundin vaihdettua kahdeksantena. Kärki karkasi lopullisesti jo toisella osuudella, mutta Inga Dambe, Aleksandra Hornik ja Eveliina Hirvonen tekivät lähes virheetöntä työtä ja saattelivat Milja Väätäjän ankkuriosuudelle sijalla 13.

Väätäjä teki suurviestin ankkuriosuuden ensikertalaisena hienon suorituksen maajoukkuenaisten joukossa. Pitkän rastivälin heikko reitinvalinta tuotti harmillisesti takamatkaa. Muuten vauhti oli kohdillaan, ja Väätäjä kiristi lopussa vielä yhden sijan ylittäen maaliviivan 12:ntena.

– Lopussa tuli meidän ryhmälle pieni koukku enkä luottanut itseeni. Viimeiselle rastille juostiin avointa kanervikkoa, ja siinä sain vielä runtattua yhden joukkueen ohi, kertasi Väätäjä maalissa.

Oli realistisesti ennakoitavissa, että terävin kärki tulee lähtökohtaisesti etenemään napsun kovempaa. Päävalmentaja Sami Valkaman toive yltämisestä kymmenen parhaan joukkoon jäi aavistuksen vajaaksi, mutta syytä minkäänlaiseen harmiin ei ole.

– Naisilta hyvä ja tasainen joukkuesuoritus. Sen verran kuitenkin täristiin, ettei Top 10 -sijaa ansaittu. Aloittaja-Inalta todellinen huippusuoritus, sanoi Valkama.

Myös miesten kymmenen osuuden yöviesti starttasi loistavasti Bartosz Pawlakin avattua kahdeksantena ja samalla kärkiletkassa. Topias Arola ja Tobias Henriksson jatkoivat samaa tahtia, ja PR kaartoi kolmanteen vaihtoon kuudentena alle kaksi minuuttia kärjestä.

Vili Ihmeen virhe nelososuuden tiukoilla hajontarasteilla saattoi olla lopputuloksen kannalta ratkaiseva, sillä Samuel Heinonen ei päässyt yli 15 kilometrin ”långa nattenille” kovavauhtisiin kärkiletkoihin. Tästä eteenpäin PR:n sijoitus pyöri parinkymmenen vaiheilla, ja Loïc Capbern toi lopulta viestin maaliin juuri sijalla 20.

– Miehiltä Top 20 on ihan ok. Ei vain olla tällä hetkellä parempia, kun sairastelut söivät jo alkuperäistä joukkuetta. Erityisesti Pawlakilta ja Henrikssonilta tuli alkuosuuksilla huippuvedot. Epäonnisen nelososuuden jälkeen jämähdettiin huonoihin rakoihin, eikä oikein ollut taitoa sieltä nostaa enää osakkeita, summasi päävalmentaja Valkama miesten viestin.

PR-miesten viestiä veivät Pawlak, Arola, Henriksson, Ihme, Heinonen, Toni Saari, Pasi Ikonen, Ari-Pekka Joensuu, Frédéric Tranchand ja Capbern. Voitto meni ensimmäistä kertaa ruotsalaiselle OK Linnélle. Kumpaankin viestiin starttasi noin 300 joukkuetta.