Retrosuunnistus Jukola-93 tunnelmissa

Mitä? Paimion Jukola-93:n 2-osuutta mukaileva kuntosuunnistus.

Missä? Pysäköinti ja karttalaatikko heti pellolla oikealla puolella, kun on käännytty Kevolantieltä Pirttikankareentielle. Lisää pysäköintitilaa on noin 150 metrin päässä Pirttikankareentien vasemmalla puolella. Molemmissa on rastilippuopastus. Lähtö ja maali ovat pysäköinnin välittömässä läheisyydessä.
Jos heinäpelto käy oikein märäksi - kuten tällä hetkellä valitettavasti näyttää - tai väenpaljous yllättää, lisätilaa on Rastituvalla (Ilttulantie 101). Lisäksi on sovittu, että fiksusti parkkeeraavat voivat jättää autonsa Nurmen Puutarhan pihalle (Pirttikankareentie 147). Tällöin kannattaa ottaa kartta risteyksestä ja puutarhalta pääsee näppärästi aloittamaan kierroksen läheiseltä rastilta. Lisätietoa pysäköinnistä vielä tulossa.

Milloin? Pe 22.10., su 24.10. ja ma 25.10. HUOM! La 23.10. on varattu metsästykselle.

Millaiset radat?
Koko reissu noin 11,2 km. Radasta on helppo oikaista esimerkiksi:
9,3 km rata. Tällöin tosin missaa harjoituksesta sen juoksuteknisesti kokonaisvaltaisimman haasteen.
4,5 km rata.
Ohjeet näitä oikaisuja varten on kirjoitettu karttaan.
Tietysti rasteista voi yhdistää jonkin muunkin, yllättävän yhdistelmän.
Yleisön pyynnöstä myös 4,5 km rata nykyaikaisella, päivitetyllä kartalla. Tämänkin radan rastipisteet ovat suoraan Jukola-93:sta. Osa näistä rasteista on helpompia ja sijaitsevat lähellä teitä tai selkeitä maastonkohtia. Osa rastipisteistä sijaitsee tälläkin radalla varsin pienipiirteisellä alueella.

Millainen kartta?
Kopio vuoden -93 kilpailukartasta 1:15000, 5 m käyräväli. Kartan koko A3.
4,5 km uudella kartalla 1:10000, 5 m käyräväli. Kartan koko A4.
93-karttaan merkityillä juomapisteillä on päivystys ja tarjoilu valitettavasti jo päättynyt.

Rasteilla rastiliput ja ripustusnarussa pienet koodinumerot.

Miksi ihmeessä? Rastituvan karttavarastosta osui vastaan nippu vanhoja Jukola-karttoja. Kartat herättävät mielenkiinnon aina, mutta tämä löytö osui hyvään saumaan. Iän karttuessa vanhoja asioita muistelee muutenkin, ja vuosi -93 oli yksi niitä nuoruuden merkittäviä vuosia. Esimerkiksi Jukolan viesti tuolloin naapuripitäjässä oli ollut mielessä monella talvisella lenkillä.

Niinpä tämä karttalöytö voisi ratkaista monta pohdinnan aihetta. Muutamalle ulkoilukerralle tulisi mielekästä tekemistä, kun kävisi tutkimassa suunnistuksen sujuvuutta jokusen vuoden ikääntyneellä kartalla. Samalla voisi pienellä järjestelyllä houkutella karttalöydön äärelle muitakin. Tuostahan saisi samalla sopivan syntymäpäivätapahtuman, kun niitä pyöreitä vuosia nyt sitten täyteen tulee!

Mitä maksaa? Hauskaa, että tulet mukaan syntymäpäivätempaukseen! Ja mukavaa, jos haluat samalla tukea PR:n nuorisosuunnistusta. Karttarahan, vaikkapa Peimareilta tutun 7€, voi nimittäin maksaa Anssin muistorahastoon, tilinumero FI74 5319 0420 1355 63, viite 2891.

Mitä muuta? Kartta on aina eräänlainen taideteos. Vuoden -93 taideteoksen jälkeen polut, aukot ja muut vastaavat yksityiskohdat ovat vähän muuttuneet. Kalliot ja mäet vähän vähemmän. Niinpä tälläkin kartalla on oikein hyvä ja mielenkiintoista suunnistaa! Ja lisäbonuksena aivan selvästi muutamalta rastilta löytyi vielä jäänteitä aidosta ja alkuperäisestä rastipukista. Löytämisen iloa siis matkaan!

Tervetuloa, toivottaa Pertti
Tweet