Miljan ja Topiaksen MM-urakka alkaa

Nuorten MM-kilpailut Turkissa käynnistyvät huomenna sunnuntaina sprintillä. Kisat ovat PR:n näkökulmasta poikkeuksellisen mielenkiintoiset, sillä Suomen maajoukkuepaitaa MM-viikon aikana kantavat Milja Väätäjä ja Topias Arola.

– On innostunut fiilis, onhan tätä jo koko vuosi odotettu. Vielä alkuvuonna oli epävarmaa, pidetäänkö kisoja lainkaan, kertoo Topias.

– Päällimmäinen tunne on positiivinen epätietoisuus. Tässä varmasti auttaa eräs vahvuuteni, kyky adaptoitua hyvin, ennakoi puolestaan Milja edessä odottavia päiviä.

Kisajoukkue matkasi paikan päälle jo maanantaina, ja viikon aikana onkin ollut aikaa hyville harjoituksille tyyppimaastoissa. Lisäksi Topias on ottanut tuntumaa harjoitusmaastoihin jo kaksi vuotta sitten runsaan viikon leirillä.

Molemmilla olo on luottavainen ja kunto hyvällä tasolla. Erityisesti Milja on pystynyt kesän myötä ottamaan selkeitä askelia eteenpäin.

– Konkreettisia tavoitteita kisoihin ei ole. On vain halu pärjätä, sanoo Milja.

Jos Milja onkin arvokisatasolla keltanokka, löytyy Topiakselta kokemusta jo kolmista nuorten EM-kisoista. Tosin MM-kilpailut ovat hänellekin ensimmäiset, osin jalkavammojen vuoksi ja osin siksi, että viime vuonna kisoja ei koronapandemian vuoksi käyty lainkaan vaan ne siirrettiin tälle vuodelle. Silti Topiaskaan ei tähtää tiettyihin sijoituksiin.

– Tavoitteeni on tyytyväisyys suorituksiin. Ja se voi riittää tuloksissa korkeallekin, Topias pohtii.

Kilpailut käydään aivan suurkaupunki Istanbulin kupeessa, Mustanmeren ja Marmaranmeren välisellä kannaksella. Sprintti Izmitin kaupungissa sisältää erilaisia kortteleita, isoja ja jyrkkiä rinteitä ja sitä myötä runsaasti portaikkoja. Maastomatkoilla on odotettavissa pääosin niin sanottua mannermaista suunnistusta lehtimetsineen ja paikoin pienipiirteisine notkomuotoineen, höystettynä erittäin kivisillä alueilla.

Sprintin jälkeen kisat jatkuvat tiistaina keskimatkalla, johon käydään karsinta maanantaina. Torstaina on vuorossa pitkä matka, ja kisat päätetään perjantaina totuttuun tapaan viesteillä.

Kisasivuilta luvataan kattavat live-tulospalvelut GPS-seurantoineen ja TV-lähetyksineen.


Tweet