Paimion Rastin naiset 13:s Venlojen viestissä

Paimion Rastin taival Jukolan viestissä Rovaniemellä viime viikonloppuna oli yhtä monijakoinen kuin Vennivaaran kisamaasto: jatkuvaa nousua, tasaista kangasta, kivikon röykyttämää alamäkeä sekä pudotus rinnesuon pohjattomaan allikkoon.

Venlojen viesti päättyi mukavalla tavalla tavoitteiden mukaisesti, kun Aleksandra Hornik ankkurina toi joukkueen seitsemän naisen loppukirin päätteeksi maaliin 13:ntena. Matkaan hän oli päässyt sijalla 20.

Viesti oli joukkueelta muutenkin nousujohteinen. Ina Westerlundin ja Emma Valkaman viemän kahden ensimmäisen osuuden jälkeen edellä kulki 35 joukkuetta ja eroa kärkeen oli lähes kahdeksan minuuttia. Juniori Milja Väätäjä teki viestin pisimmällä kolmososuudella vauhdikasta ja tarkkaa työtä imien kärkeä kiinni lähes kaksi minuuttia.

– Ihan kontrolloitu viestiveto. Ehkä pari minuuttia olisi ajasta pois saanut täydellisellä juoksulla. Tarkkaa suunnistusta ja monin paikoin huonoa maastopohjaa, ne sopivat minulle hyvin, summasi Väätäjä.

Kahden viimeisen osuuden noususta kertoo myös se, että Paimion Rasti oli toisesta vaihdosta maaliin viestin kolmanneksi nopein. Edellisestä Venlojen viestistä kahden vuoden takaa samalla petrattiin kolme sijaa.

– Aloitus oli ok, toisella osuudella odotetusti hieman jäätiin. Oli jännää nähdä kahden osuuden kiri kun tiesi, mihin Milja ja Aleksandra pystyvät. Joukkueena tulos oli hyvä, ja loppuun asti taisteltiin, summasi päävalmentaja Sami Valkama.

Naisten kakkosjoukkue ylsi tällä kertaa sijalle 101. Voiton nappasi toista kertaa ruotsalainen Alfta-Ösa OK, joka oli lopulta vahvin tapahtumarikkaalla ankkuriosuudella.

Miehille aloituksessa kova kohtalo

PR-miesten valmistautuminen ja tavoitteet olivat taatusti vähintään naisten tasolla, mutta niin vain kamppailu katkesi jo alkuvaiheessa kenties karuimmalla tavalla: avaaja Samuel Heinonen nappasi oman viitosrastinsa sijaan leiman aivan vierestä toisen hajonnan samankaltaiselta nenältä. Tuloksena oli armotta hylkäys. Loppujoukkueen miehet juoksivat "varikkorangaistuksen" jälkeen osuutensa kisanomaisesti saaden ainakin yhden kokemuksen lisää sekä merkinnän harjoituspäiväkirjaan.

Tunnelmaa historian pimeimmässä Jukola-yössä onneksi nostivat kakkosjoukkueen suoritukset ja erityisesti Lari Takasen vauhdikas meno kärjen vauhtia toisella osuudella. Alkuun saavutetut sijat pysyivät hyvin loppuun asti, ja ankkuri Jonas Jern kaarsi maaliin Mäntyvaaran raviradalle loppusijalla 62.

– Valitettavan musta hetki aloittaja-Sampalle, eihän tuollaista kukaan toivo. Joukkue otti tapauksen ihailtavan tyylikkäästi keskittyen hyviin osuusaikoihin. Onneksi urheilu on muutakin kuin tuloksia! sanoi Valkama.

– Syksyn SM-kisoihin jäi selvästi nälkää. Eikä kymmenen kuukauden päästäkään varmasti laiteta päätä pensaaseen, muistutti Valkama seuraavasta Jukolan viestistä Mynämäellä.

Jukolan viestin voiton uusi ruotsalainen Stora Tuna OK Taalainmaan Borlängestä siitä huolimatta, että se vaihtoi ensimmäiseltä osuudelta vasta yli 11 minuuttia kärjen takana. Joukkueen selkäranka olivat tälläkin kertaa neljä Svenskin veljestä.

Napapiiri-Jukolan osanottajamäärät jäivät lopulta vain noin puoleen vuoden 2019 ennätysmääristä. Venlojen viestiin starttasi vajaat 800 naisnelikkoa, Jukola-yöhön noin 950 seitsikkoa.
Tweet