Paimion Rasti Napapiiri-Jukolaan haastajina

Vihdoinkin, huokaa suuri joukko suunnistuksen ystäviä. Edellisestä Jukolan viestistä on koronapandemian johdosta jo pitkälti kolmatta vuotta, ja nyt viikonloppuna odotus palkitaan Rovaniemellä Napapiiri-Jukolassa. Mäntyvaaran ravirata tulee toimimaan tapahtumakeskuksena 43. Venlojen ja 72. Jukolan viestille.

Koronaan liittyvät seikat lisättynä normaalia hankalammalla ajankohdalla sekä kaukana massoista sijaitsevalla kilpatantereella ovat vähentäneet osanottajamääriä reippaasti. Venlojen viestiin starttaa noin 1000 naisnelikkoa, Jukolaan runsaat 1200 pääosin miehistä koostuvaa seitsikkoa. Täten osanottajien kokonaismäärä on noin 12500, joten edelleen puhutaan massatapahtumasta. Vertailun vuoksi: vuonna 2019 Jukola-suunnistajien yhteismäärä ylitti reilusti 20000:n rajan.

Myös Paimion Rastin osanotto on normaalia pienempi, sillä sekä Venlojen että Jukolan viestiin startataan kumpaankin ”vain” neljällä joukkueella. Myös kärkeä lähellä olevat sijat ovat ykköstiimien tavoitteena, joskin sekä naisten että miesten puolella ollaan selkeästi haastajan asemassa.

Vuonna 2019 Kangasalla PR-miehet suunnistivat kahdeksanneksi, ja vuotta aiemmin Hollolassa irtosi ennätyksellinen kolmossija. Ainakin lähelle näitä sijoituksia on hyvin mahdollista päästä, mutta se vaatii sitä, että osuuksiltaan palaa seurateltalle seitsemän tyytyväistä miestä. Joukkue on paras mahdollinen, pois lukien henkilökohtaisista syistä pois jäänyt ranskalainen Nicolas Rio.

Venlojen viestiin starttaa tämän hetken paras nelikko. Hieman poikkeuksellisesti viestin pisin on jo kolmas osuus, jolle PR voi asettaa erinomaiseen kuntoon tänä vuonna päässeen juniori Milja Väätäjän. MM-kisoissa hienosti esiintynyt puolalainen Aleksandra Hornik on itseoikeutettu ankkuri.

Ennakkotietojen mukaan aivan kaikki maailman huiput eivät eri syistä Jukolassa tänä vuonna juokse. Päävalmentaja Sami Valkama kuitenkin uskoo, ettei kisa lässähdä liikaa ja aikaan saadaan hyvät ”painit”.

– Pystymme tappelemaan sijoituksista 15:n ja jopa kymmenen joukkoon. Fiksuja ja nöyriä kun ollaan, niin kovalla tahdolla se on täysin realistista. Valmentajana odotan, että esiin tulee meidän hyvä, vahva taso, ennakoi Valkama.

– Kuluva viikko on vietetty Rovaniemellä, ja urheilijat ovat nauttineet virallisten harjoitusten upeista maastoista ja radoista.

Oman mausteensa yön yli käytävään Jukolan viestiin tuo se, että ajankohdan myötä keskikesän yötön yö muuttui täysipainoiseksi yösuunnistukseksi. Tämän ei pitäisi olla Paimion Rastille ainakaan huono asia.

– Yömiehiä meiltä löytyy, ja treenit ovat menneet hienosti. Joka tapauksessa tärkeintä on, että osaa suunnistaa. Ja housuissa pitääkin olla vähän ”jännäkakkaa” kun pimeään metsään lähdetään, päättää Valkama.
Tweet