Maailman parhaan opissa

Paimion Rastin nuoret suunnistajat saivat maanantaina harjoituksiinsa parasta oppia, mitä maailmasta löytyy. Seuran uusi huippuvahvistus, maailman parhaaksi suunnistajaksi kutsuttu norjalainen Olav Lundanes kävi seuran muiden edustusurheilijoiden kanssa ohjaamassa nuorten harjoitukset.
- Siis oikeasti, onko se maailmanmestari? Olenko mä samassa seurassa sen kanssa, hämmästelivät muutamat lapset asettuessaan harjoituksensa jälkeen nimikirjoitusjonoon. Hymyilevältä norjalaiselta saatu nimikirjoitus osoittautui vielä luultuakin arvokkaammaksi, kun selvisi, että Lundanesilla on näitä maailmanmestaruuksia peräti viisi kappaletta.

Myös Lundanes itse oli innoissaan tapaamisestaan nuorten seuratoveriensa kanssa.
- Oli tosi hauskaa, mukavia lapsia! Vähän kyllä jännitti etukäteen, myönsi suunnistuksessa lähes kaiken kokenut Lundanes. – Yleensä harjoituksissa huolehtii vain itsestään, mutta nyt olinkin vastuussa koko joukon tekemisestä.
Olav Lundanes muutti paimiolaisseuran väreihin norjalaisesta huippuseurasta Halden SK:sta. Myös Haldenissa totuttiin treenaamaan välillä yhdessä eri-ikäisten suunnistajien kanssa.

- Meillä oli noin kerran viikossa seuran yhteiset harjoitukset. Silloin tällöin meidän edustusurheilijoiden tehtävänä oli juosta nuorempien perässä ja antaa heille ohjeita ja vinkkejä. Sekin oli ihan mukavaa, mutta tuollaisessa harjoituksessa pystyy ohjaamaan vain yhtä tai kahta nuorta. Tässä sen sijaan tapasi koko joukon samalla kertaa.

Iloisilta vaikuttivat myös muut edustusurheilijat yhteisestä tekemisestään. Paimion Rastin naiset useasti huippusijoituksiin ankkuroinut Saara Norrgrann oli mukana ohjaamassa kaikkein nuorimpien leikkejä ja pelejä.
- Enpä muista, koska olisi oikein kunnolla tullut tällä lailla leikittyä! Omatkin sykkeet olivat korkealla, kun juostiin koko ajan. Ihan älyttömän hauskaa, naureskeli Saara.

Vähän vanhemmille nuorille Olav Lundanes laati ensin lyhyet suunnistustehtävät Jokelan koulun ympäristöön. Sisällä salissa maailmanmestari näytti, miten vaativan suunnistusradan pystyy loihtimaan vaikkapa koulun jumppasaliin. Kokeneemmatkin joutuivat keskittymään tosissaan kartan pyörittämiseen juostessaan salia edestakaisin.
- Tällainen harjoitus on hyvä erityisesti sprinttisuunnistusta varten. Mukavasti vauhti nousi harjoituksen edetessä, kun he saivat juonesta kiinni. Potentiaalisia nuoria, kehui Lundanes.

Olav Lundanes oli tyytyväinen ensimmäisiin kuukausiinsa Paimion Rastissa. Tulevaa kesää miettiessä päällimmäisenä mielessä on tietysti heinäkuiset maailmanmestaruussuunnistukset Virossa.
- Olen oikein iloinen ollessani täällä. Joulun aikaan kärsin pienestä loukkaantumisesta, mutta muuten talven harjoittelu on sujunut oikein hyvin. Ennen MM-kisoja tärkeimpiä tapahtumia ovat Tiomila, maailmancupin kisat täällä Suomessa ja tietysti Jukolan viesti, Lundanes kertoi kuulumisistaan.
Tweet