Tommi hiihti SM-kultaa

Valokuva Tommi vauhdissa Hauholla aikaisemmin tänä talvena (kuva Hauhon Sisu)
Hiihtosuunnistuksen SM-keskimatka kilpailtiin Kuortaneella. Paimiolaisittain saatiin nauttia menestyksestä, kun H16 -sarjan Suomen mestaruuden voitti Paimion Rastin 15-vuotias Tommi Reponen. Tommi oli kisassa ylivoimainen, sillä hän voitti toiseksi tullutta Kyrös Rastin Lauri Linnainmaata 8.2 kilometrin radalla yli puolitoista minuuttia. Kolmas oli IF Femmanin Peter Sundelin.
- Oli ihan virheetön suoritus, ei tullut mitään isompia hakuja, kommentoi Tommi kisan jälkeen.

Reposen kultamitali oli harvinaista herkkua Paimion Rastille. Rasti on niittänyt menestystä kesällä, mutta talvella ei menestystä ole tullut tai edes hiihtosuunnistajia lähtöviivalle löytynyt. Varsinais-Suomessa hiihtosuunnistuksen harrastaminen on heikoista talviolosuhteista johtuen vähäistä.

Reponen on koko talven viihtynyt hiihtosuunnistuksen rankilistalla kahdeksan kärjessä. Menestystavoitteet olivat siis realistiset, mutta kulta tuli kuitenkin yllätyksenä kaikille. Kilpailu käytiin vähälumisissa olosuhteissa ja paikoin ei päässyt edes hiihtämään, mutta se ei Tommia haitannut.
- Lunta oli todella vähän maastossa. Hiihtämisen lisäksi joutui juoksemaan sukset jalassa ja välillä sukset käsissäkin, Tommi kertoi.
Hän totesi myös sisuuntuneensa viime viikonloppuna pitkän matkan SM-kisojen vääristä välinevalinnoista. Syvälle lumeen uponneet sommat saivat vaihtua leveämpiin versioihin. Tällä kertaa sekä välineet että suoritus muutenkin olivat kaikin puolin kunnossa.

Ensimmäistä vuotta H16 sarjassa kilpailevalla Tommilla on vahva urheilutausta, sillä Reposilla on pitkät perinteet niin suunnistuksen kuin hiihdonkin saralta. Suunnistusharrastuksensa Tommi on aloittanut 6–vuotiaana Paimion Rastin suunnistuskoulussa ja menestystäkin on vuosien varrella tullut mukavasti. Tommi kuuluu Rastin uuteen sukupolveen, jolta on jatkossakin lupa odottaa menestystä. Hiihtosuunnistus on tullut mukaan vähän myöhemmin. Ensimmäiset hisukisat Tommi hiihti 12-vuotiaana ja on sen jälkeen kierrellyt muutamia Etelä- ja Keski-Suomen kansallisia kilpailuja. Tommi onkin harvinainen tapaus Paimion Rastin riveissä, koska häneltä suunnistuksen lisäksi sujuu kilpahiihto. Tommi pääsi mukaan Hopeasomman eli nuorten SM-hiihtojen loppukilpailuun sijoittuen sarjassaan puoleen välin paikkeille.

Ensi viikonloppuna käydään vielä hiihtosuunnistuksen SM-sprint Aavasaksan hiihtokeskuksessa Ylitorniossa. Paikka on sama kuin Hopeasomman loppukilpailussa.
Tweet