PR uutisia

25manna 20.08.2018 klo 08:55

Hauska koko seuran syksyinen viesti tekee taas tuloaan!
Käy laittamassa nimesi Irmaan mikäli haluat osallistua. Seura ilmoittaa joukkuemäärän 31.8 mennessä.
Laita Irmaan lisätietoihin mikäli omistat sportidentin (ei tarvitse laittaa numeroa) ja osuustoiveesi jos haluat.

--------------------------------------------------------
Joukkueen koostumus ja osuudet:
Tänä vuonna naiset juoksevat ensimmäisen osuuden ja viimeinen osuus on avoin kaikille.
Joukkueessa on oltava max yhdeksän H21-39 ja vähintään seitsemän naispuolista juoksijaa joista vähintään yhden on oltava -D14 tai D45- tai vanhempi ja vähintään yhden on oltava -D18 tai D35-tai vanhempi. Lisäksi joukkeessa täytyy olla vähintään yksi HD16 tai nuorempi.
Ylläoleviin pituuksiin sisältyy noin 600 m viitoitusta.
Matkat 2,9-8,9km
-----------------------------------------------------------

Omakustannusosuus tulee olemaan (jos osallistut viestiin PR:n joukkueessa)75€ / hlö ja turistimaksut (jos lähdet vain seuraamaan viestiä) 100€ / hlö.
Sisältää bussimatkan Paimiosta satamaan ja kisapaikalle sekä takaisin, laivamatkat, aamiainen lauantaina ja itse kisat (SI-tikkuineen).

Nuorten Jukolassa kärkikahinoissa 18.08.2018 klo 18:35

Paimion Rastin nuoret tekivät Nuorten Jukolassa Saarijärvellä kahden joukkueellisen verran huippusuorituksia. Niinpä ykkösjoukkue jatkoi viime vuodesta palkintotahtia ollen 11. Kakkosjoukkueen osalta saadaan taas mennä vuosikymmen tai useampikin taaksepäin ennen kuin löytyy edellinen yhtä hyvä sijoitus, 57.

Ykkösjoukkueen suoritus toteutti täsmälleen käsikirjoitusta, joka tuntui alunperin realistiselta: alkupään osuuksilla pidetään tuntuma kärkeen maltillisena ja loppuosuuksilla aletaan napsia sijoitusta paremmaksi.

Kolmen ensimmäisen osuuden ruuhkissa Casper Fingerroos, Voima Tuomasjukka ja Selina Arola tekivät hallitut suoritukset, joiden jälkeen oltiin sijalla 30. Seuraavalla osuudella Eelis Axelin aloitti nousun kohti kärkisijoja vaihtamalla sijalla 24, mistä Jaana Haapala (22.), Milja Väätäjä (13.) ja ankkurina Jarkko Rantoja jatkoivat tasaista nousu-uraa.

Paljon jossiteltavaa paimiolaisille ei jäänyt. Parantaminen kärkikymmenikköön olisi vaatinut yli viisi minuuttia kovempaa vauhtia. Taaksepäin oli paljon tiukempaa. Jarkko varmisti 11. sijan komealla loppukirivoitolla Pyrinnön kakkosjoukkueesta ja 1,5 minuuttia heikommalla ajalla sijoitus olisi valahtanut 18:ksi.

Viime vuoden upean vitossijan puolustaminen onnistui siis palkintosijan arvoisesti. Erityisen komeaksi PR-nuorten tasonmittauksen tekee se, että viime vuodesta joukkue uusiutui peräti neljän suunnistajan verran.

Kakkosjoukkueessa kaksi tyttöä, Suvi Loukola ja Jenna Lehtinen, juoksivat elämänsä ensimmäiset Nuorten Jukolan. Tytöt eivät paljoa hätkähtäneet ison kilpailun paineita, vaan suoriutuivat osuuksistaan mainiosti. Joukkueen kovimmat sijoituksen nostajat olivat kakkososuuden Tuomo Haapala ja ankkuri Klaus Haanpää, jotka kävivät molemmat kolkuttelemassa 50. sijan tuntumassa. Vähintään odotusten mukaan - tai ylikin - juoksivat myös aloituksen nuori Leo Haanpää ja väliosuuksien Aapo Virtanen ja Vilma Wahlsten. Loppusijoitus oli siis 57, joka vielä muutama vuosi sitten olisi ollut ykkösjoukkueellekin utopistinen haave.

Nuoret hakivat oikeaa suuntaa Varasvuorella 14.08.2018 klo 23:30

Varsinais-Suomen Nuori Suunta -aluemestaruuviestit juostiin Paimion Varasvuorella. Varasvuoren rinteet tarjosivat osallistujille hyvän Nuorten Jukola -kenraalin tulevaa lauantaita ajatellen.

Paimion Rasti on isännöinyt kisaa jo useana vuonna peräkkäin. Seuran omat joukkueet olivat jälleen kisassa hyvässä vauhdissa ja saavuttivat voitot kolmessa eri sarjassa. Rastireittiläiset olivat nopeimpia sekä tytöissä että pojissa. Tyttöjen voittajajoukkueessa juoksivat Minttu Lindeqvist, Reetta Mulari ja Sofia Fingerroos. Pojissa voittotahtia pitivät Aaro Lahdenperä, Aapeli Heikinmaa ja Oliver Koponen.

Poikien H11-16 -sarjassa ratamestari Topias Arolan tehtävät ratkaisi nopeimmin Paimion nelikko Eelis Axelin, Sampo Oksa, Leo Haanpää ja Voima Tuomasjukka.

Tyttöjen D11-16 -sarjassa voitto meni Turun Suunnistajille. Paimiolaistytöille joukkueen neljän suunnistajan maksimiyhteisikä 54 vuotta osoittautui tällä kertaa liian hankalaksi haasteeksi. Niinpä sarjaan ei saatu PR:n joukkuetta ollenkaan ja tytöt juoksivat omat viestinsä sekajoukkueissa yhdessä poikien kanssa.

Olav jälleen MM-pitkän kultaan 14.08.2018 klo 09:14

Seuratasolla Paimion Rastin paidassa toista kautta suunnistava norjalainen Olav Lundanes otti jälleen omansa, kun suunnistuksen MM-kisat Latvian Siguldassa päättyivät lauantaina pitkän matkan kilpailuun. Matkan peräti viides maailmanmestaruus tuli lopulta vakuuttavalla tavalla, vaikka kovimmat uhkaajat pysyivätkin pitkään varsin lähellä. Yllätyshopeamitalisti Ukrainan Ruslan Glibov taipui Lundanesille runsaan 1,5 tunnin ja 16 kilometrin kisassa lähes kolme minuuttia.

Norjalaisen kisaviikko oli pitkän matkan kisaan asti kaikkea muuta kuin täydellinen. Tiistain keskimatkalla hän teki johtoasemasta vähintään kahden minuutin virheen ja jäi kuudenneksi. Seuraavan päivän äkillisen mahataudin johdosta puolestaan väliin jäi perjantainen viesti, jonka Norja tosin voitti ilman Lundanesiakin. Kaikki voitonnälkä kohdistui täten pitkään matkaan, joka olikin miehelle tunteiden vuoristorataa. Maaliintulon jälkeisiin kyyneliin purkautui hienolla tavalla kaikki aiempi epäonni ja senjälkeinen nousu jälleen pitkän matkan kuninkaaksi.

Lundanes siirtyi MM-kullan myötä historian lehdille, sillä hänestä tuli ensimmäinen viiteen – ja samalla myös kolmeen peräkkäiseen – pitkän matkan mestaruuteen yltänyt miessuunnistaja. Kaikki matkat huomioiden MM-kulta oli norjalaiselle kahdeksas.

– Kaikilla viidellä mestaruudella on erilainen tarinansa. Tämä kulta on niistä kaikkein tunteikkain. Olo on alkuviikon jäljiltä aika epätodellinen. Tiesin että olen ehkä urani parhaassa kunnossa. Tänään suoritus oli hallussa käytännössä joka metrillä, kertoi Lundanes lauantain kilpailun jälkeen.

Lundanesin ja hänen elämänkumppaninsa Ida Marie Næss Bjørgulin aika Paimion Rastissa ja muutenkin Turun seudulla lähestyy loppuaan, sillä perheenlisäystä odottava pariskunta muuttaa tällä viikolla takaisin Norjan Haldeniin. Lundanes toki edustaa PR:ää kauden loppuun muun muassa syksyn SM-kilpailuissa.

Myös PR:n paidassa viihtyvä Frédéric Tranchand pääsi juhlimaan MM-mitalia ankkuroituaan Ranskan miehet viestipronssille. Kahdeksan maan – mukana myös Suomi – rajussa lopputaistossa Tranchand laittoi viimeisessä kovassa nousussa kaikkensa peliin ja piti maaliin asti takanaan kaikki saman ryhmän miehet Sveitsin ankkuria lukuun ottamatta.

Muuten ranskalaisen kisat eivät menneet suunnitelmien mukaan. Sprintin tiukassa karsintakisassa viimevuotinen hopeamitalisti tipahti finaalin ulkopuolelle. Pitkällä matkalla hän puolestaan oli pitkään hopeamitalisti Glibovin kyydissä, mutta suunnistus hajosi lopussa täysin ja meno muutenkin hieman hyytyi.

Muista PR-suunnistajista Fredric Portin loisti viestissä nostaen Suomen toisella osuudella kolmoseksi. Joukkueen loppusijoitus oli edellä mainitun ankkurien taiston päätteeksi seitsemäs. Henkilökohtaisilla matkoilla Portin ei päässyt samanlaiseen lentoon. Parhaimmillaan hän sijoittui keskimatkalla 20:nneksi.

Latvian Inga Dambe suunnisti kotikisoissaan tasaisen hyvät suoritukset. Keskimatkalla hän oli hienosti 12:s ja pitkällä matkalla 18:s. Naisten viestin hän avasi vaihtosijalla seitsemän, joka oli myös joukkueen lopullinen sijoitus.

Puolan Aleksandra Hornik sprinttasi varsin hyvin päätyen Riian vanhan kaupungin kaduilla käydyssä kisassa sijalle 16. Hänen maanmiehensä Bartosz Pawlak ei yltänyt aivan samoille sijoille ja joutui lopulta jättämään jalkavamman vuoksi pitkän matkan väliin. Molemmat suunnistivat maansa joukkueessa yhdeksänneksi sprinttiviestissä.

(Kuva: Janis Ligats / WOC 2018 Latvia)

Kuusi PR-suunnistajaa jahtaa menestystä MM-rasteilla 03.08.2018 klo 13:16

Huomenna lauantaina alkavissa suunnistuksen MM-kilpailuissa nähdään kaikkiaan peräti kuusi pohjoismaisella seuratasolla Paimion Rastia edustavaa urheilijaa. Mitaleista taistellaan keskisessä Latviassa Siguldan toimiessa keskuspaikkana.

Ennakkoon kovimmat odotukset kuusikosta kohdistuvat Olav Lundanesiin, joka on kahminut maailmanmestaruuksia jo melkoisen nipun. Erityisesti pitkällä matkalla hän on hallitsevana maailmanmestarina yksi ehdottomia ennakkosuosikkeja. Alkukauden näytöt ovat norjalaiselta sitä luokkaa, että viides MM-kulta pitkältä matkalta ei yllättäisi ketään. Lisäksi viestissä Norjan miehet ovat vahva ehdokas kolmanteen perättäiseen mestaruuteen.

Myös Frédéric Tranchandilla on täydet saumat mitalisijoille ja etenkin uusia viimevuotinen sprinttihopea. Sprintissä aikanaan myös pronssille yltänyt ranskalainen on parhaimmillaan sijoittunut pitkällä matkalla MM-neloseksi, ja kevään EM-kisoissa oli juuri tuolla matkalla lähellä yllättää kaikki ja ottaa kultaa. ”Fredo” urakoi kisoissa sprinttiviestiä lukuun ottamatta kaikki matkat.

PR-suunnistajista ainoa suomalainen, Fredric Portin, on ollut alkukauden jälleen vahvassa iskussa. Suomen MM-katsastuksien keskimatkan voittanut Portin suunnistaa kisoissa kaikki maastomatkat. Henkilökohtaisesti Portinin paras MM-sijoitus on kymmenes kahden vuoden takaa keskimatkalta.

Puolan värejä kantava Bartosz Pawlak on kehittynyt suunnistajana tasaisesti, ja hän ylsi jo pari vuotta sitten EM-pitkällä matkalla 12:nneksi. Pawlak osallistuu Latviassa maastomatkojen ohella sprinttiviestiin.

Pawlakin maannainen Aleksandra Hornik on todellinen urakoija, sillä hän starttaa kisaviikon kaikille viidelle matkalle. Ensimmäisen kauden paimionrastilainen on väläytellyt muutamia huippujuoksuja, ja onkin mielenkiintoista nähdeä, mihin nuori puolalainen tällä kertaa MM-tasolla pystyy.

Latvian värejä Inga Dambe on puolestaan todellinen MM-konkari, sillä hänellä on edessä jo huikeat 14:nnet MM-kilpailut. Etuna hänellä on ainakin täydelliset kotimaastot. Parhaimmillaan Dambe on ollut MM-kisoissa henkilökohtaisella tasolla yhdeksäs.

Kaikki kuusi on nimetty myös maidensa viestijoukkueisiin ja Pawlak, Hornik ja Dambe lisäksi sprinttiviestijoukkueisiin.

MM-kilpailut alkavat viikonloppuna Riiassa käytävillä sprintillä ja sprinttiviestillä. Loppuviikko menee Siguldassa maastomatkojen parissa, ja kisat päättyvät ensi lauantaina hieman totutusta poiketen pitkän matkan kilpailuun.

Maastomatkoilla korkeuserot tulevat olemaan muuten tasaisen Baltian mittakaavassa huomattavia, sillä Gauja-joen rantatörmät nousevat parhaimmillaan lähes 100 metriä joen pinnasta. Sprintissä puolestaan oman hienon haasteensa tuo monille suomalaisillekin tutun Riian vanhankaupungin sokkeloiset kujat.

Alkavat kisat tulevat jäämään historiaan ainakin toistaiseksi viimeisinä, joissa kilpaillaan sekä sprintti- että maastomatkoilla. Ensi vuodesta lähtien nämä eriytetään vuorovuosin käytäviksi, alkaen Norjasta "maasto-MM-kisoilla".

***

Kisaviikon ohjelma

4.8. Sprintti (Hornik, Tranchand)
5.8. Sprinttiviesti (Dambe, Hornik, Pawlak)
7.8. Keskimatka (Dambe, Hornik, Lundanes, Pawlak, Portin, Tranchand)
9.8. Viesti (Dambe, Hornik, Lundanes, Pawlak, Portin, Tranchand)
11.8. Pitkä matka (Dambe, Hornik, Lundanes, Pawlak, Portin, Tranchand)


V-S:n AM Nuori Suunta-viesti 14.8.2018 13.08.2018 klo 13:56

KilpailukutsuV-S:n AM Nuori Suunta-viesti tiistaina 14.8.2018

Järjestäjä:
Paimion Rasti Ry

Sarjat ja maksut:
D11-16 ja H11-16 Osallistumismaksu 30 € / joukkue 4 hlöä
D10RR ja H10RR Osallistumismaksu 20 € / joukkue 3 hlöä

Matkat, osuudet:
H/D 11-16 sarjoissa neljä osuutta. Osuudet 1 ja 4 noin 3 km (taitotaso 13-16v). Osuudet 2 ja 3 noin 2km (taitotaso 11 -
12v). Kaikilla osuuksilla on hajonta. Joukkueen yhteisikä max. 54 v.
H/D10RR sarjoissa kolme osuutta n. 2 km. Osuuksilla EI OLE hajontaa.
H-sarjoihin voi osallistua myös sekajoukkueella. HUOM! Ratapituudet tarkentuvat lopulliseen kilpailuohjeeseen.

Ilmoittautuminen:
Ilmoittautumiset IRMA:n ilmoittautumispalveluun su 12.8.2018 mennessä.
Sitova juoksujärjestys on oltava kirjattuna su 12.8.2018 mennessä.

Maasto:
Maasto toimii Nuorten Jukola harjoituksena. Alueella on jyrkkä rinne, jossa on myös hyppyrimäki. Mäen päällä on selkeä
pururata ja muuta polkuverkostoa.

Kartta:
Tulostekartta 1:7500, käyräväli 5 m.

Lähdöt:
klo 18.00 H 11-16 ja H10RR
klo 18.05 D 11-16 ja D10RR

Kilpailukeskus:
Pysäköinti tapahtuu Varasvuoren mäkikeskuksessa. Kilpailukeskus sijaitsee mäen päällä isoimman hyppyrimäen
tuntumassa.
Kilpailukeskuksen osoite on Loppistentie 135.

Opastus:
Opastus Kaaritien ja Alvar Aallon tien risteyksestä.

Kilpailuohjeet ja tulokset:
www.paimionrasti.fi/kilpailut/

Tiedustelut:
Kilpailunjohtaja Olli Axelin olli.axelin@hotmail.com
Tervetuloa Paimioon vauhdikkaaseen nuorten viestiin!

Paimion Rastin mestaruuskilpailut 02.08.2018 klo 17:36

Seuranmestaruuskilpailut Peimarin Rastien yhteydessä to 2.8 Kemiön Ekniemessä (Ekniemen lomakylä).
Normaalien peimariratojen lisäksi 1,2km rata (ei tarjolla rastireittiä vaan tämä rata, joka pääosin polkuja ja teitä).

Sarjat: H/D6-HD85
Metsään saa lähteä vapaasti klo 17-19 välillä, kuitenkin siten että samalle radalle lähtijät pitävät vähintään 1min väliä. Ilmoittautuminen paikan päällä.
Vesi-/mehutarjoilu.
Palkitaan H/D12 ja nuoremmat, palkinnot jaetaan kauden päättäjäisissä.
Osanotto-oikeus kaikilla seuran jäsenillä (ja samalla ilmainen osallistuminen).

Sarjat ja radat (alustava):
6km: H20-45
4km: D20-45, H16-18 ja H50-60
3km: D16-18 ja D50-65 ja H65-75
4Bkm: H/D 14
2km: H/D 12, D70-, H80-
1,2km: H/D 6-10 (saa ottaa saattajan)

Yhteyshenkilöt PR:n puolesta Markku Sipponen ja KSF puolesta Rolf ja Anders Nordell.

Hieno maasto, uintimahdollisuus, kylätoimikunnan kahvila!

Ville Viking - suunnistuskoulu 14.08.2018 klo 10:23

Paimion Rasti järjestää

Ville Viikingin
SUUNNISTUSKOULUNyli 7-vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen.


Suunnistuskoulussa opitaan Paimion Rastin ohjaajien
kanssa kartan ja kompassin salaisuudet sekä se, miten
niitä käytetään maailman parhaassa luontoharrastuksessa.

Suunnistuskoulu aloitetaan 20.8. Paimion Rastin
tukikohdassa Kevolassa (Ilttulantie 101).Koulu alkaa
neljällä alkeiskerralla:

ma 20.8. klo 18 – 20 Rastituvalla (Ilttulantie 101)
to 23.8. klo 18 – 20 Peimarin Rasteilla
ma 27.8. klo 18 – 20 Rastituvalla
to 30.8. klo 18 – 20 Paimarin Rasteilla


Suunnistuskoulun hinta on 60 euroa / lapsi. Hintaan
sisältyvät koulun opetus ja harjoitukset. HUOM! Myös lasten
vanhemmille! Lisäksi maksu kattaa osallistumiset
Peimarin Rasteille (joka torstai) koko loppukauden ajan.
Hintaan ei sisälly vakuutuksia.

Alkeiskertojen jälkeen suunnistuskoulua voi jatkaa Paimion
Rastin nuorten ryhmissä (7-10 -vuotiaat / 11-13 -vuotiaat /
14-16 -vuotiaat).


Lisätietoa Jaana Hölsö 050 357 8050 tai jaana.holso@gmail.com

TERVETULOA LIIKKUMAAN LUONTOON!

Paimion Rastilla pronssijuhlat Jukolassa 18.06.2018 klo 18:53

Paimion Rastin miehet tekivät sunnuntaiaamuna Hollolassa sen mitä moni odotti ja toivoi ja suunnistivat vihdoin suurviestin kärkikolmikkoon. Jukolan viestin kolmossija irtosi monenlaisia tunteita herättäneen yön päätteeksi.

Pronssijoukkueessa viestiä veivät Daniel Stenlund, Jesse Laukkarinen, Fredric Portin, Vili Niemi, Bartosz Pawlak, Frédéric Tranchand ja Olav Lundanes. Kolmas sija on myös seuran historian paras sijoitus Jukolan viestissä. Edellinen ennätys oli viides sija kahdeksan vuoden takaa.

Taistelu huippusijoituksista vaikutti jo vähintään epätoivoiselta kakkososuuden aikana, kun Laukkarisen lamppu päätti sammua heti alkumetreillä. Heikkotehoisemmalla varavalolla suunnistus yön hämärissä vaikeutui, ja stressaavan tilanteen myötävaikutuksella virheitä pukkasi minuuttitolkulla. Takamatka kärkeen kasvoi ensimmäisen vaihdon 2,5 minuutista yli 11 minuuttiin ja sijoitus painui 70:n huonommalle puolelle.

– Taistelin aikani lamppua päälle mutta turhaan. Varavalolla oli vaikea nähdä samanaikaisesti karttaa ja jalkoihin. Tosin kaikkia virheitä ei voine välineiden piikkiinkään laittaa, sanaili Laukkarinen.

Viiden osuuden mittainen kiri

Huima kiri alkoi kuitenkin kolmannella osuudella. Portin koukki reippaasti ykkösrastia, mutta eteni muuten kärjen kyytiä ja nosti sijoituksen jo 20:nneksi. Myös Niemi ja Pawlak pitivät hyvillä vedoillaan eron ajallisesti samoissa noin 13 minuutissa, mutta sijoitus oli noussut jo seitsemänneksi.

Tranchand äityi sitten jo hurjaan menoon ja polki maastossa kuin viitapiru. Ranskalainen pystyi vielä lopussa tiputtamaan lähimmät kilpakumppanit ja saatteli näin Lundanesin ankkuriosuudelle yksin kolmannella sijalla.

– Homma sujui loistavasti ja pystyin pitämään hyvää vauhtia. Yksi virhe tuli ja piti ottaa vauhtia rastin takaa. Vaihtosijoitus oli kyllä yllätys, kuulin sen vasta juuri vaihtoon tullessa, kertoi Tranchand.

Lundanes aloitti ankkuriosuuden huimaa kyytiä ja oli lopulta myös osuuden nopein, mutta edellä kulkeneen kaksikon lähes kymmenen minuutin etumatka ei ollut missään vaiheessa uhattuna. Näin joukkue sai juhlia kolmostilaa rauhassa.

– Aloitin tosi kovaa, jotta perään lähteneet eivät pääsisi missään kohdassa näköetäisyydelle. Jokunen reitinvalinta taisi olla minulta hieman hidas. Edellä olevia en odottanutkaan saavuttavani missään vaiheessa, sanoi Lundanes.

Voiton vei tamperelainen Koovee. Viime vuoden Jukolan viestin ja kahden edellisen Tiomila-viestin voittaja IFK Göteborg jätettiin tällä kertaa kakkoseksi.

Tunkeutuminen viimein Jukolan kärkikolmikkoon ilahdutti suuresti joukkuetta ja koko seuraväkeä. Samalla valmentaja Jonne Lehto totesi, että itse suoritukseen kokonaisuutena ei voi missään nimessä olla tyytyväinen.

– Jos kolmatta sijaa olisi ennen kisaa tarjottu, olisimme sen ottaneet vastaan hymyssä suin. Nyt matkaan sattui kuitenkin huonoa tuuria ja aivan liikaa virheitä. Toki loukkaantumisia ja muuta huonoa onnea oli monilla muillakin kärkitiimeillä, sanoi Lehto.

– Taktisessa mielessä viimeisistä suurviesteistä jää tulevaisuutta varten parannettavaa. Otamme opit talteen ja palaamme entistä valmiimpina ja vahvempina.

Kakkosjoukkue veti tasaisia suorituksia läpi yön päätyen loppusijalle 61. Ikämiespainotteinen kolmosjoukkue suunnisti sekin hyvin sijoittuen lopulta 88:nneksi lähes 1900 joukkueen joukossa.

Venloissa kärki karkasi PR:ltä

Venlojen viesti oli Paimion Rastin osalta malliesimerkki siitä, että huippusijoista taistellakseen pitää olla lähellä kärkeä heti alusta asti. Nyt Eveliina Hirvosen meno takkusi sen verran pahasti, että ensimmäisessä vaihdossa ero kärkeen oli jo miltei 10 minuuttia.

Saara Norrgrann, Emma Silvennoinen ja ankkurina Aleksandra Hornik tekivät tasaisen hyvät suoritukset, mutta tavoite kymmenen parhaan joukkoon sijoittumisesta saati vuoden takaisen viitossijan uusimista jäi varsin kauas. 24. sija oli odotuksiin nähden hieman alakanttiin, mutta avausta lukuun ottamatta joukkue oli suorituksiinsa tyytyväinen.

PR:n kakkosjoukkue avasi erinomaisesti ja pysyi ykkösen edellä vielä kolmannen osuuden alkurasteille asti. Inga Dambe suunnisti ankkurina mainiosti ja nosti joukkueen loppusijalle 35. Kolmosjoukkue oli 95:s.

Kilpailumaasto oli odotetun haastavaa, ja jättipummeja ja sitä kautta sijoitusheilahteluja nähtiin melkoinen määrä. Olosuhteet olivat kaikin puolin täydelliset, joskin kuivan kevään aikaansaama hienojakoinen pöly tunkeutui kaikkialle ja jopa vaikeutti yöllä suunnistusta sumentamalla lamppujen valoa huomattavasti.

Paimion Rasti lähtee Jukola-viikonloppuun vahvoin odotuksin 15.06.2018 klo 07:49

Lahti-Hollola Jukola on aivan ovella! Paimion Rasti säntää viikonloppuna Hälvälänkankaalle seuraavin joukkuein.

Venlojen viesti


Paimion Rasti 1


1. osuus / 6,2 km
Eveliina Hirvonen
SM-keskimatkan yhdeksäs sija näytti, että jalkavaivat on jätetty taakse ja vauhti alkaa olla taas timangia. Joukkueen ylivoimaisesti paras uimari kroolaa itselleen takuuvarmasti myös tilaa avauksessa tasoittaen näin kärkiletkassa etenemistä. Tärkeä osuus ja tärkeä mimmi!


2. osuus / 6,2 km
Saara Norrgrann
Hetkittäin kateissa ollut vauhti on taas tänä keväänä löytynyt. On juossut niin ankkurina kuin muitakin osuuksia. Parhaimmillaan pienissä porukoissa eli juuri kakkososuuden naisia. Tarvittaessa etuna myös koodinumerohuutelun hallitseminen suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, ranskaksi sekä närpiöksi.


3. osuus / 5,4 km
Emma Silvennoinen
On nostanut tasoaan jatkuvasti myös henkilökohtaisella puolella. Kertakaikkisen loistava viestijuoksija, jolla on jo puoli tusinaa suurviestijuoksua kärkisijoilla. Osuuspohjat viime vuoden kakkospätkältä. Pieni nilkkavamma SM-keskimatkalta on jo takana. Lupa odottaa loistopetausta Olalle.


4. osuus / 7,9 km
Aleksandra Hornik
Puolan ykkösnainen on osoittanut hyviä otteita ja selkeää kehitystä alkukauden aikana. Kovimpien kyytiin on vielä pieni askel matkaa, mutta merkit eron supistumiseen ovat erittäin lupaavat. Ensimmäisen kauden paimionrastilainen on selkeästi ankkurityyppiä, ja saattaa olla myös Hälvälän supissa yllättävän kova.


Jukolan viesti


Paimion Rasti 1


1. osuus / 11,0 km / hämärä–pimeä
Daniel Stenlund
Suurviestiä ei voi voittaa avausosuudella, sanotaan. Todennäköisesti totta, mutta hävitä voi. Siinä syy sille, että tämä perheenisä seisoo lauantain myöhäisillassa Hälvälän entisen lentokentän auki raivatulla kiitoradalla 1892 kilpatoverin kera konekiväärisarjaa odottaen. Tulee osuusvoitto tai ei, niin kärkiletkan lähtöasemat Jesselle joka tapauksessa. Iso D – luottomiehemme viesteissä jo vuodesta 2011.


2. osuus / 11,9 km / pimeä
Jesse Laukkarinen
Jesse, joka kolme vuotta sitten tuli seuraan, oli ihan ookoo viestimies. Jesse, joka lauantain juuri vaihduttua sunnuntaiksi tuuppaa päijäthämäläiseen yöhön, on VIESTIMIES. Tiomilan tuloillaan ollut huippuyöveto jäi yhtä koukkua vaille vajaaksi. Nyt on lupa odottaa nakkipojalta vielä enemmän. Grilli kuumaksi!


3. osuus / 12,7 km / pimeä–hämärä
Fredric Portin
Ahdistellut maailman huippua arvokisoissa jo useana vuonna. Joensuu-Jukola jäi viime hetken flunssan vuoksi katkerankitkerästi väliin, mistä ei jäänyt muuta kuin jättinälkä näyttää juuri Jukolassa. Pitkällä kolmososuudella voi tapahtua tänä(kin) vuonna todella kummia. Näemmekö jopa uusinnan Louna-Jukolan Porren-show’sta? Sitä odotellessa.


4. osuus / 8,8 km / hämärä–valoisa
Vili Niemi
Tiomila tarjosi PR-keltanokalta hyvää vauhtia yksinäisessä aamuyössä, joka ei ole kovin kaukana tulevan viikonlopun tunnelmasta. Kovista paikoista löytyy kokemusta jo ennestään, ja suppataitoa ja rivakoita jalkoja tarvitaan vähintään yhtä paljon kuin kolmella ensimmäisellä osuudella. Niitä löytyy tästä osoitteesta. Nelososuuden taatusti kovin oululainen!


5. osuus / 8,7 km / valoisa
Bartosz Pawlak
Viitospätkällä tarvitaan jo todella ripeitä jalkoja sekä kovan tason kokemusta. Bartosz voisi yhtä hyvin juosta jo alun hämäräosuuksilla, mutta koska ei sinne enää mahtunut niin loppupään osuuskin sopii ihan kivasti. Puolan maajoukkuemiehen kuntokäyrä on taipuvainen ylöspäin. No worries!


6. osuus / 10,8 km / valoisa
Frédéric Tranchand
Viimeistään kuutososuudelta on nössöt syytä pitää poissa eikä mammanpoikia viivalle edes päästetä. Fredo ei kuulu kumpaakaan kategoriaan ja siitä syystä juokseekin juuri tässä. Johti viimekuista EM-pitkää vielä loppumatkasta ja päätyi lopulta neloseksi. Fysiikaltaan ehdotonta Jukola-eliittiä. Kaiken muun ohella erinomainen viesteissä ja parhaimmillaan juuri kovissa paikoissa.


7. osuus / 15,1 km / valoisa
Olav Lundanes
Voiko maailman parasta pitkän matkan suunnistajaa juoksuttaa muulla kuin pisimmällä osuudella? Tuoreet Euroopan-mestaruudet sekä Tiomilan kolmen minuutin ankkuriosuuspohjat kertovat aika tarkkaan kaiken tarvittavan lähtökohdista. Hälvälän paikoin kivinen maastopohja yhdistettynä tekniseen vaativuuteen tarkoittaa sitä, että harva matkaan ehtivä kilpakumppani pysyy kyydissä loppusuoralle asti. Pannut tulille!


Venlojen viesti
PR 2
1. Nina Temjakova
2. Milka Reponen
3. Milja Väätäjä
4. Inga Dambe

PR 3
1. Salla Laitinen
2. Ida Marie Næss Bjørgul
3. Essi Hölsö
4. Salla Fagerudd

Jukolan viesti
PR 2
1. Lasse Suonpää
2. Mikko Huhtinen
3. Mats Dahlén
4. Pasi Ikonen
5. Markus Lindeqvist
6. Jere Sipponen
7. Ari-Pekka Joensuu

PR 3
1. Juuso Lindeqvist
2. Toni Hartvik
3. Tero Heikkilä
4. Kim Fagerudd
5. Jonas Jern
6. Elmeri Juura
7. Teemu Väre

Kaikki PR-joukkueet

Kilpailun näyttämö rakentuu Hälvälän kylään jo käytöstä poistetulle Hollolan lentokentälle ja sitä ympäröivään kangasmaastoon. Paimion Rasti on jälleen runsaslukuisesti mukana, nyt kuuden Jukola- ja kahdeksan Venla-joukkueen voimin. Odotukset myös kärkisijojen suhteen ovat erittäin korkealla, ja kaiken onnistuessa voittokaan ei ole mahdottomuus. Erityisesti miesten seitsikko lienee seuran kovatasoisin Jukola-historiassa, ja lisäksi Jukola vähempine osuuksineen sopii joukkueille Ruotsin keväistä Tiomila-viestiä paremmin.

Naisten ykkösnelikko näyttää melko odotetulta, joskin valmentaja Teemu Väre toteaa, että juoksujärjestyksen voisi tehdä melkein miten päin tahansa. Ainoa pieni puute on joukkueeseen tyrkyllä olleen loukkaantuneen Ina Westerlundin poisjäänti. Viime vuodelta on ”puolustettavana” viides sija.

– Tyytyväinen voi olla top 10 sijaan, ja viiden joukkoon on jo erinomainen suoritus. Ratkaisevaa on oman suunnistuksen pysyminen hallussa ja sitä kautta oma nöyrä työ. Kärjen mukana tulee pysyä alusta asti, ennakoi Väre.

Miehet ylsivät viime vuonna Joensuu-Jukolan yössä seitsemänneksi, vaikka joukkueesta puuttui muiden muassa viime hetkellä sairastunut Fredric Portin. Nyt joukkueella on loistosaumat aivan kärkisijoille asti, mikä toki vaatii seitsemää hyvää suoritusta peräkkäin. Myös miesten valmentaja Jonne Lehto painottaa hyvän alun merkitystä, sillä kauempaa takaa on aina vaikeampi nousta takaisin kärkitaistoon.

– Valmistautuminen on ollut hyvää ja perusteellista. Uskon ja toivon, että tämän vuoden Jukolassa jännitys säilyy aina viimeisille osuuksille asti. Kahdella viimeisellä osuudella meidän tasoista duoa on vaikea löytää. Tavoitteenamme on rohkea ja huolellinen tekeminen ja sitä kautta eteneminen viestissä niin, että ratkaisun avaimet päätyvät lopulta maailman ykkössuunnistajan, Olav Lundanesin, käsiin, linjaa Lehto.

PR-miehet ovat parhaimmillaan yltäneet viidenneksi vuonna 2010. Venloissa paras saavutus on kakkossija kaksi vuotta myöhemmin.

Jo 70. kertaa järjestettävä suurtapahtuma murskaa kolme vuotta sitten Paimion Louna-Jukolassa tehdyt osanottoennätykset. Viivalle asettuu Venlojen viestiin yli 1600 naisnelikkoa ja yön yli käytävään Jukolan viestiin 1900 pääasiassa miehistä koostuvaa seitsikkoa. Yhteismäärä lähentelee 20000 suunnistajaa, joka
ylittää Louna-Jukolan ennätyksen noin 1500 hengellä.

Maaston osalta odotetaan vaativinta Jukolaa vuosikausiin. Hälvälänkankaan satojen suppien ”viidakko” tulee taatusti tarjoamaan lukuisia isoja virheitä ja samalla viihdettä kilpailun seuraajille. Lisähaastetta tuo monin paikoin kivikkoinen ja yllättävänkin hidas maastopohja. Tosin jotkut huiput ovat jo todenneet, ettei Jukolan tyyppimaasto ole sittenkään aivan niin vaativaa kuin ennakkoon monet ovat puhuneet.

Ensimmäistä kertaa Jukolan viestin historiassa suunnistetaan kolmatta kertaa samassa maastossa ja vieläpä samasta kilpailukeskuksesta. Ensimmäinen kerta oli järjestyksessään kolmas viesti vuonna 1951 ja toinen vuonna 1987.

Kuvat: Mats Dahlén

Lahti-Hollola Jukola 15.06.2018 klo 19:53

LAHTI-HOLLOLA JUKOLA 2018

Paimion Rastin seurateltalla, tuulisuojapaikka nro 46 ja 50, pidetään lauantai-iltana, heti Venlojen viestin palkintojenjaon jälkeen, kaikille mukana oleville seuran juoksijoille ja kannustajille kahvitilaisuus.
Venla-joukkueiden juoksijoiden toivotaan tulevan paikalle juttelemaan omista suorituksistaan. Pyritään mahdollisimman vapaamuotoiseen tilaisuuteen.
Olet lämpimästi tervetullut paikalle!
Huom! Muina aikoina tarjoilut ovat tarkoitettu kilpailijoille.

Seurateltta:
Teltan purkutalkoot ovat sunnuntaina sopivana ajankohtana (n klo 11-12 ?) ja kaikkien paikalla olevien odotetaan osallistuvan purkutalkoisiin, kiitos.

Nähdään Jukolassa!

T: Kaija ja Kristiina

Joukkueet ym infot:
Venloihin on ilmoitettu 8 joukkuetta ja Jukolaan 6 joukkuetta. Miehiä on viimeksi ollut näin monta joukkuetta vuonna 2000 Liperissä, naisia on ollut useasti 8-9 joukkuetta, ennätyksenä 10 joukkuetta Salossa 2006.

Juoksujärjestykset on nyt julkaistu Venlojen ja Jukolan "kuntojoukkueiden" osalta. Edustusjoukkueet julkaistaan, kun valmennustiimit ovat tehneet valinnat ja hetki on oikea.

VENLOJEN JOUKKUEET 4-8 on pyritty kokoamaan kunkin juoksijan toivomuksen mukaan. Varahenkilöiksi jäi 3 kuntovenlaa. Joukkueiden valinnoista vastaa Satu, puh. 040-5817787. Muutokset hänelle.

JUKOLAN JOUKKUEET 4-6 on tänä vuonna rakennettu ennakkoon ajatellen mahdollisimman tasavahvoiksi, jotta syntyisi mukavaa seuran sisäistä kamppailua. Eli joukkuenumerot ovat todellakin vain numeroita. Näiden joukkueiden sisällä saa vaihtaa osuuksia, mutta muutoksista on ilmoitettava Jukka Oksalle, tai Olli Axelinille mahdollisimman pian, viimeistään 13.6. mennessä. Joukkueille on myös nimetty KAPTEENIT, joiden tehtävänä on kohottaa joukkueensa taistelutahto äärimmilleen. Jos tarvitaan varamiehiä, useampaa joukkuetta voidaan joutua muuttamaan.

Jukka: 050-3561661
Olli: 040-8310730

Bussikuljetus järjestetään yhdessä AngAn ja muiden salolaisten seurojen kanssa. Lähtöaika lauantaiaamulla klo 8.00, kokoontuminen klo 7.45. Lähtöpaikka muuttunut pariin otteeseen, lähtö Halikon Prisman vieressä olevan ABC-tankkauspaikan vierestä. Tämän hetkisen osallistujamäärän perusteella hinta 25e/hlö (tai 15€/suunta), ilmoittautumiset irmaan tai Hannelelle. Bussissa on vielä tilaa. PR:n yhteyshenkilö on Saska Tuomasjukka.

Paimion Rastille on varattu omille teltoille majoitustelttapaikat KE01 ja KE02.
Tuulisuojapaikat 46 ja 50.

Olav Lundanesille keskimatkan SM-kulta 28.05.2018 klo 11:55

Olav Lundanes näytti lauantaina maailmanluokan vauhtia ja suunnisti Paimion Rastille miesten keskimatkan Suomen-mestaruuden. Norjalainen oli Kouvolan Valkealan suppamaastossa melkeinpä ylivoimainen, sillä hopeamitalisti Helsingin Suunnistajien Olli Ojanaho jäi 5,8 kilometrin kilpailussa taakse 44 sekunnin marginaalilla.

Avoimessa kilpailussa miesten väliin tosin ehti virolainen Timo Sild, joka ei Virossa asuvana voi kisata SM-mitaleista. Turussa asuvalla Lundanesilla tuo oikeus norjalaisuudestaan huolimatta on.

– Rata oli melko fyysinen, ja alussa ehkä hävisin joitakin sekunteja vauhdissa ennen kuin jalat alkoivat toimia. Selvisin puhtaasti teknisesti vaativimmat alueet, joilla monille tuli virheitä. Suomen-mestaruus on kyllä hieno juttu, sanoi Lundanes.

Frédéric Tranchand piti myös kovaa vauhtia ja hetken jopa johti kilpailua. Lopun pienet virheet kuitenkin jättivät miehen viidenneksi 1.32 Lundanesia hitaampana. Kolmas A-finaaliin selviytynyt PR-mies Vili Niemi pummaili raskaasti ja jäi toiseksi viimeiseksi. Tiukkaan karsintaan jäi virheineen muiden muassa Fredric Portin.

Naisten puolella ilahdutti erityisesti pitkään vaivoista kärsineen Eveliina Hirvosen vauhti, joka riitti Anna Närhen voittamassa kisassa yhdeksänteen sijaan. Saara Norrgrann ylsi sijalle 16, kun taas Inga Dambe teki heti alkuun jättivirheen ja jäi kauas kärkisijoista.

Essi Hölsölle D15-hopeaa

Nuorimpien, 15-vuotiaiden tyttöjen sarjassa saatiin myös komeasti mitali Paimioon. Essi Hölsö teki ensimmäisessä SM-kisassaan erittäin hallitun ja tasaisen suorituksen, josta palkintona oli hopeinen mitali. Voittaja Salla Isoherraseen kertyi 2,9 kilometrillä eroa 31 sekuntia.

Muista junioreista parhaiten taituroi Milja Väätäjä, joka oli D18-sarjan yhdeksäs. Klaus Haanpää H18-sarjassa ja Voima Tuomasjukka H16-sarjassa sijoittuivat kumpikin 17:nneksi.
Ikäsarjojen puolella H40-sarjaan tänä vuonna siirtyneellä Mats Dahlénilla vauhti olisi riittänyt kultaan mutta päivän taidollinen suoritus ei – palkintona kuitenkin SM-hopeaa. Naisten vastaavassa sarjassa Satu Tahvonen jäi niukasti mitalilta sijoittuen neljänneksi, ja samalle sijalle tykitti H35-sarjassa Markus Lindeqvist. Lisäksi kymppijoukkoon ylsi D35-sarjan seitsemännellä sijallaan Salla Fagerudd.

Ensimmäisestä SM-sprinttiviestistä hopeaa

Sunnuntaina tehtiin Keravalla suunnistushistoriaa uudessa kilpailumuodossa, kun SM-tasolla kisattiin ensi kertaa sprinttiviestissä. Jo useita vuosia mm. MM-kilpailujen ohjelmaan kuulunut sprinttiviesti käydään niin sanotuin sekajoukkuein, eli vauhdikasta viestiä vievät kaksi naista ja kaksi miestä. Erikoisuutena kisa käytiin aluejoukkuein, jotka tosin voivat koostua yhden seuran suunnistajista. Täten PR:n joukkueetkin edustivat virallisesti aluetta eli Varsinais-Suomea mutta käytännössä kuitenkin omaa seuraansa.

Paimion Rastin HD21-sarjan joukkue Saara Norrgrann, Jesse Laukkarinen, Frédéric Tranchand ja Aleksandra Hornik taisteli SM-kullasta loppuun asti. Tranchand tykitti kahdella ensimmäisellä osuudella tulleen pienen eron kiinni ja vaihtoi kärjessä. Puolalaisella Hornikilla oli ankkuriosuudella vastassaan MS Parman kovakuntoinen Maija Sianoja sekä jo ”eläköitynyt” supertähti Minna Kauppi. Kaupin jalka ei Keravan kaduilla riittänyt, joten voittotaistosta muotoutui kahden kauppa. Siinä maajoukkuenainen Sianoja oli piirun vahvempi ja jätti Hornikin lopussa taakseen. PR:lle sai siis kuitenkin mukavana palkintona SM-hopeat.

– Hajontaa radalla riitti, joten piti tehdä tarkasti omaa työtä. Toiseksi viimeiselle rastille otin ehkä hieman hitaamman reitin enkä enää pystynyt MS Parmaa lopussa kunnolla haastamaan, kertoi Hornik.

Nuorten HD18-sarjassa PR ylsi joukkueella Jaana Haapala, Jarkko Rantoja, Klaus Haanpää ja Essi Hölsö sijalle 12.

Salon Seudun Rastiviesti 20.05.2018 klo 19:29

21. SSRV -nopea ja hauska iltaviesti Jukola2006-maastossa

Viestin rakenne
Kuusi osuutta tavoiteaika voittajajoukkueelle 1.40 h
Kunkin osuuden viidenneksi parhaan tavoiteaika alle 20 min.
Kilpasarjassa osuuskohtaiset osanottajarajoitukset.
Avoimessa sarjassa ei osanottorajoituksia.

Osuudet 1 -3(2.4-2.6 km)
Yhdellä osuudella D-sarjalainen
Yhdellä osuudella H18 tai nuorempi / H40 tai vanhempi / D sarjalainen
Yhdellä osuudella D18 tai nuorempi / D40 tai vanhempi / H16 tai nuorempi / H50 tai vanhempi
järjestys vapaa

Osuus 4(2.7-2.8 km)
Avoin kaikille.

Osuus 5(1.5 km)
H14 tai nuorempi / H55 tai vanhempi / D16 tai nuorempi / D45 tai vanhempi.

Osuus 6(2.7-2.8 km)
Avoin kaikille.

Kilpailuun osallistuva ei tarvitse lisenssiä.

----------------------------------------
1. Joukkue
Inga Dambe
Jukka Oksa
Essi Hölsö
Klaus Haanpää
Eelis Axelin
Elmeri Juura

2. joukkue
Satu Tahvonen
Voima Tuomasjukka
Ilkka Aakula
Saska Tuomasjukka
Lauri Röytiö
Matti Tahvonen

3. joukkue
Milla Vehkaoja
Eija Sipponen
Vilma Wahlsten
Heikki Pajunen
Aapo Virtanen
Olli Axelin

4. joukkue
Signe Dambe
Timo Lindi
Pirjo Lähteenmäki
Jari Virtanen
Topi Virtanen
Samuli Lahdenperä

Varalla
Jouko Havia
Jyrki Laine
Airi Sipponen
Markku Sipponen

Lundanesille kaksi EM-kultaa 14.05.2018 klo 10:36

Seuratasolla Paimion Rastia edustava norjalainen Olav Lundanes oli kuningas viime viikolla käydyissä suunnistuksen EM-kilpailuissa. Mies juhli Sveitsin Ticinossa Euroopan-mestaruutta sekä pitkällä matkalla että viestissä Norjan joukkueen ankkurina ja otti lisäksi keskimatkalta pronssia.

Hallitsevana maailmanmestarina Lundanes oli pitkän matkan hienoinen ennakkosuosikki, ja kulta tuli vajaan minuutin erolla isäntämaan Matthias Kyburziin. Lundanes ratkaisi äärimmäisen jyrkkäpiirteisessä vuoristomaastossa käydyn kisan käytännössä lopun pitkällä rastivälillä, jolla hän löysi optimaalisen reitinvalinnan nousten näin kärkipaikalle.

Viestissä Lundanes pääsi ankkurina matkaan ykkösenä ja tiputti lähimmät uhkaajat matkasta jo hyvissä ajoin. Keskimatkalla kultakin oli miltei hyppysissä, mutta virheetön meno ei aivan kantanut maaliin asti.

– Olen näihin kisoihin erittäin tyytyväinen. Keskimatkallakin tavoitteena oli voitto, mutta siihen en ihan yltänyt. Myös loppukesän MM-kisojen näkökulmasta kaikki on oikealla radallaan, joskin Latviassa haasteet tulevat olemaan hyvin erilaisia kuin nyt, summasi Lundanes tuntonsa.

Niin ikään Paimion Rastin mies Frédéric Tranchand pääsi EM-mitalin makuun ankkuroituaan Ranskan viestikolmoseksi. Muutaman suunnistajan ryhmässä matkaan päässyt Tranchand pystyi jättämään muut kovalla matkavauhdillaan. Myös pitkällä matkalla mitali oli erittäin lähellä: eroa pronssiin jäi yli 1,5 tunnin kisassa ainoastaan 15 sekuntia ja tuloksena oli kitkerä neljäs sija. Ranskalainen johti kilpailua ennen viimeisiä kilometrejä, mutta edellä mainitulla pitkällä rastivälillä otettu hidas reitinvalinta tiputti hänet kärkipaikalta.

Kaikkiaan seitsemän Paimion Rastin suunnistajaa esiintyi EM-kisoissa eri matkoilla. Suomen Fredric Portin suunnisti varsin hyvän pitkän matkan sijoittuen 16:nneksi. Keskimatkalla hän oli 24:s. Puolan Bartosz Pawlak ylsi keskimatkalla sijalle 29 ja viestissä joukkueensa toista osuutta vieden kahdeksanneksi. Jesse Laukkarisen kisat jäivät sprintin karsintaan, josta hän ei selviytynyt finaaliin.

Naisten puolella Inga Dambe avasi Latvian sijalle 10 yltäneen joukkueen viestin. Keskimatkalla hän ehti 31:nneksi. Puolan Aleksandra Hornik ylsi parhaimmillaan sijalle 30 pitkällä matkalla.

PR:n naiset ja miehet Tiomilan kymppijoukkoon 14.05.2018 klo 10:36

Viime viikonlopun Tiomila-viestit Ruotsin Nynäshamnissa sujuivat Paimion Rastilta sijoituksellisesti varsin hyvin, kun naiset paransivat viime vuodesta pykälällä yhdeksänneksi ja miehet taistelivat seitsemänneksi. Miesten tulos on jopa seuran historian toiseksi paras Tiomila-sijoitus, mutta vielä jäi kaihertamaan se, että loistosaumat paljon parempaan jäivät käyttämättä.

Naiset avasivat viestin odotetun vakuuttavasti, sillä Inga Dambe ja Emma Silvennoinen päästivät Saara Norrgrannin pitkälle kolmososuudelle sijalla 4. Hajonnaton osuus kasasi joukon, ja Norrgrann polki vaihtoon 20 joukkueen kärkiletkassa.

Seuran ja joukkueen uusi nimi Ina Westerlund teki hienoa jälkeä ja piti sijoituksen neljäntenä alle puolitoista minuuttia johtopaikasta. Kovaan paikkaan päässyt ensikertalainen nuori Aleksandra Hornik teki pitkälti omaa työtään joutuen kuitenkin muutamalle maailmantähdelle taipumaan. Varovainen tavoite kymmenen parhaan joukkoon kuitenkin toteutui. Voiton nappasi ensimmäistä kertaa PR:n kanssa rinta rinnan ankkuriosuudelle lähtenyt ruotsalainen Järla Orientering.

Vaikka miehillä alkuosuuksilla tuli muutama minuutti ylimääräistä, pääsi Bartosz Pawlak neljännen osuuden pitkälle yöosuudelle hyvistä asemista. Kovimmat yötykit tulivat heti takaa ja kasasivat hieman odotetusti lähes 30 joukkueen letkan, josta ainoastaan ruotsalainen OK Linné pysyi unelmajuoksulla 10 minuutin päässä edellä.

Vielä Lasse Suonpää piti joukkueen 13. sijallaan iskuasemissa, mutta kärsimysten tieksi muodostui Toni Hartvikin kuudes osuus, jolla takamatkaa kertyi tuhottoman paljon. Epäonnisesti rinnan päälle kiinnitetyssä varalampussa oleva latausta helpottava magneettipää häiritsi pahasti kompassin käyttöä. Mies ei tohinassa tätä tajunnut, vaan vahvasti kompassiin tukeutuvana suunnistajana pyöritteli useamman jättivirheen.

Kuudennen vaihdon sijalta 26 alkoi takaa-ajo, joka loppuosuuksien aikaerojen pidetessä johti vielä yllättävänkin korkealle. Erityisesti Frédéric Tranchand ja Olav Lundanes kahdella viimeisellä osuudella tekivät kovaa jälkeä – Tranchand tekaisi ysiosuuden kolmanneksi parhaan ajan, Lundanes taas sai silmään todellisen ”tappovaihteen” ja voitti ankkuriosuuden peräti kolmella minuutilla. Vain loppukirissä kuutossijasta tuli tappio norjalaiselle Fredrikstad SK:lle.

– Homma oli kontrollissa alusta asti. Puolen välin jälkeen aloin saada kiinni edellä menneitä, ja suunnistin todella hyökkäävästi yrittäen päästä heistä eroon mahdollisimman nopeasti, kertoi Lundanes superjuoksustaan.

Paimion Rastin joukkueessa suunnistivat Daniel Stenlund, Jesse Laukkarinen, Mikko Huhtinen, Bartosz Pawlak, Lasse Suonpää, Toni Hartvik, Vili Niemi, Fredric Portin, Frédéric Tranchand ja Olav Lundanes.

Suunnistusviestissä aiemmilla osuuksilla tehtyjä virheitä ei yleensä voi laskea suoraan loppuaikaan. Jotain suuntaa PR-miesten vauhdista ja mahdollisuuksista antaa kuitenkin se, että kovan onnen soturi Hartvik jäi osuudellaan nopeimmille 20 minuuttia, kun maalissa Paimion Rasti hävisi voittaja IFK Göteborgille noin 23 minuuttia.

Nuorten viestissä Paimion Rastin joukkue Essi Hölsö, Tuomo Haapala, Leo Haanpää, Jaana Haapala, Vilma Wahlsten ja Voima Tuomasjukka suunnisti nousujohteisen kisan sijoittuen lopulta mukavasti 43:nneksi.

Naisissa Paimion Rastin kakkosjoukkue suunnisti sijalle 57 ja miehissä sijalle 68.

Paimion Rasti valmis 10MILAan 27.04.2018 klo 10:43

PR tavoittelee terävimpiä kärkisijoja tulevan viikonlopun 10MILA-viesteissä Ruotsissa. Suunnistuksen arvostettu suurviesti tekee parin vuoden tauon jälkeen paluun ”juurilleen” suur-Tukholman liepeille, sillä tänä vuonna kisataan maineesta ja kunniasta Nynäshamnissa, 50 kilometriä Tukholmasta etelään.

Naiset ylsivät vuosi sitten Göteborgissa mukavasti kymmenenneksi, miehet osin vaikean yön jälkeen sijalle 14. Onnistuneilla suorituksilla näistä sijoituksista voidaan parantaa reippaastikin. Lisäksi PR:llä starttaa joukkue lauantaina päivällä käytävään nuorten viestiin.

UNGDOMSKAVLEN
Paimion Rasti 1
1. 3,7 km Essi Hölsö
2. 3,9 km Tuomo Haapala
2. 3,9 km Leo Haanpää
3. 2,8 km Jaana Haapala
3. 2,8 km Vilma Wahlsten
4. 3,5 km Voima Tuomasjukka


DAMKAVLEN


1. Osuus / 5,5 km
Inga Dambe
Inga on nähty viime vuosina pariin otteeseen arvokisaviestin aloitusosuudella, PR:n paidassa viimeksi vuoden 2006 10Milassa. Avausosuudella kokemus puhuu.


2. Osuus / 6,9 km
Emma Silvennoinen
Emma teki viime vuoden juoksuillaan itsestään kakkososuudelle pelotteen. Uhkunut rohkaisevaa kevätkuntoa lumisen talven jälkeen. Tiukan paikan tullen kova tsemppari!


3. Osuus / 10,9 km / putki
Saara Norrgrann
Saara pääsee viime vuoden tapaan tykittämään putkiosuutta. Aivan joka kisassa ei natsaa, mutta osoittanut potentiaalinsa jälleen tämän kevään kilpailuissa. Tämä osuus tullaan myös närpiöläisellä sisulla!


4. Osuus / 7,7 km
Ina Westerlund
Ina halusi mukaan Paimion Rastiin ottaakseen askeleen eteenpäin suunnistajana sekä päästäkseen juoksemaan suurviesteissä voitosta. Häikäissyt leireillä myös positiivisella asenteellaan. Pääsee heti petaamaan paikan joukkueen ankkurille!


5. Osuus / 8,8 km
Aleksandra Hornik
”Ola” on nuoresta iästään huolimatta päässyt kiertämään kansainvälisiä tantereita jo paljon. Erittäin lahjakas tulevaisuuden suunnistaja. Pistäkää nimi mieleen ja nainen seurantaan Damkavlenin ankkuriosuudella!

Paimion Rasti 2
1. Nina Temyakova
2. Ida Marie Næss Bjørgul
3. Salla Laitinen
4. Milja Väätäjä
5. Milka Reponen

TIOMILAKAVLEN


1. osuus / 12,1 km / Dag/Skymning/Natt
Daniel Stenlund
Kun Iso-Dee on kunnossa, on avaus hänen osuutensa. Ja tällä kertaa näin on. Lähes pomminvarma kärkiletkan menijä.


2. osuus / 11,5 km / Natt
Jesse Laukkarinen
Vakioaloittajaan luotetaan nyt kovalla kakkososuudella. Sprintterin päkiäaskel vie kovaa myös maaston puolella. Kehittynyt viestivarmuudessa tasaisesti.


3. osuus / 8,1 km / Natt
Mikko Huhtinen
Jos maalissa odottaa iso pussi irtokarkkeja, vetelee Mikko osuuden pohjat. Todellinen taitomies, jolle pimeä on yleensä plussaa, samoin tiimin tyylikkäin skegge!


4. osuus / 15,3 km / Natt / putki
Bartosz Pawlak
Puolan ykkösmies pääsee toista kertaa långalle. Vahva ja taidokas yleissuunnistaja, useimmissa letkoissa lähinnä vetohommissa.


5. osuus / 7,5 km / Natt
Lasse Suonpää
Ehkä joukkueen kovin VIESTIMIES, jota jalkavaivat ovat pirun lailla riivanneet. Ei pääse tällä kertaa kuromaan långalle, mutta viitonenkin on tärkeä osuus ja sitä juoksee tärkeä mies.


6. osuus / 7,6 km / Natt
Toni Hartvik
Joukkueen nestori on taas hyvässä kevättikissä, minkä kunniaksi on kasvattanut myös Tio-parran. Yössä taitava kuin mikä. Loppusuoran erittäin todennäköisesti nopein mies.


7. osuus / 9,8 km / Natt/Gryning / putki
Vili Niemi
Seuran ja joukkueen ensikertalainen vaan ei mikä tahansa märkäkorva. Juoksuvoimaiselle sprintti- ja viestisatsarille putkiosuus sopii kuin mämmi kouraan.


8. osuus / 10,9 km / Gryning/Dag
Fredric Portin
FinnSpringin nilkkaepisodi on takana eikä viestissäkään turhaan tullut kroppaa rasitettua. Löytyykö joltain tiimiltä kovempi ukko tälle osuudelle?


9. osuus / 9,0 km / Dag
Frédéric Tranchand
Tämän miehen päästessä irti sattuu ja tapahtuu, yleensä vastustajien näkökulmasta häijyjä asioita. Ainakin tämän joukkueen matalin ja nopein maastoaskel - nak, nak, nak!


10. osuus / 15,4 km / Dag
Olav Lundanes
Kaipaa ehkä vähiten esittelyjä. Loppukiriä lukuun ottamatta ei heikkoa kohtaa löydy. Kaiken muun ohella mm. ankkurien pohjat viime vuonna Tiomilassa ja Jukolassa.

Paimion Rasti 2
1. Mats Dahlen
2. Topias Arola
3. Tero Heikkilä
4. Ari-Pekka Joensuu
5. Jarkko Rantoja
6. Jonas Jern
7. Klaus Haanpää
8. Elmeri Juura
9. Jonathan Fröjdö
10. Teemu Väre


Kuvat: Heikki Silvennoinen (Aleksandra Hornik: Jarmo Jerkku)

PR-viestimiehille jälleen FinnSpring-voitto 23.04.2018 klo 10:35Paimion Rastin miesten joukkue Frédéric Tranchand, Jesse Laukkarinen ja Olav Lundanes oli melko odotetustikin väkevin FinnSpring-viikonlopun viestissä sunnuntaina. Kolmikko vei Espoon Vesipuisto Serenan maastoissa voiton vajaan minuutin erolla Tampereen Pyrintöön.

PR johti ensimmäisessä ja toisessa vaihdossa, ja ankkuri Lundanes pääsi eroon Pyrinnöstä jo ykkösrastin hajonnan jälkeen. Voitto ei kuitenkaan ollut tässä vaiheessa läpihuutojuttu.

– Muutamia pieniä virheitä tuli. Arvelin olevani kärjessä, mutta erosta en matkan varrella tiennyt, kertasi norjalainen.

Paimion Rastin kolmosjoukkue sijoittui mukavasti 17:nneksi ja kakkosjoukkue sijalle 32. PR-miehet voittivat viestin myös viime vuonna. Tänä vuonna joukkuemäärä oli erityisesti pääsarjoissa huomattavasti viime vuosia suurempi, sillä viesti oli samalla tähän kauteen uudistuneen Viestiliigan osakilpailu.

Naiset eivät aivan kärkeen yltäneet. Ina Westerlund ja Emma Silvennoinen hoitivat homman mallikkaasti, ja Saara Norrgrann pääsi ankkuritaistoon iskuasemista runsaan minuutin kärjen takana.

Norrgrannin päivä oli kuitenkin kaikkea muuta kuin paras. Kärki karkasi jo alkumatkasta, ja loppuradan isohkojen virheiden johdosta takaa-ajava letka tuli kiinni. Tuosta joukosta naapuriseura Angelniemen Ankkurin Sanni Kivelä pystyi lopulta Norrgrannin ohittamaan, joten tuloksena naisille oli neljäs sija SK Pohjantähden vietyä voiton. PR:n kakkosjoukkue sijoittui 16:nneksi.

Palkintopallivauhtia esitti myös poikien H15–18-sarjassa odotetun vahva kolmikko Jarkko Rantoja, Klaus Haanpää ja Topias Arola, joka nappasi hopeasijan. Aloituksessa tuli hieman liikaa takkiin, joten edes Arolan ankkuriosuuden hurjastelu ei riittänyt nostamaan voittokamppailuun.

Jos viestipäivästä tulikin PR-miesten juhla, oli lauantain henkilökohtainen kilpailu kaikkea muuta. Vuosi sitten vastaavassa kisassa kolmoisvoittoa juhlineesta triosta Lundanesilta loppui täysin energia ja mies joutui keskeyttämään, Fredric Portin puolestaan päätyi pitkälti varmuuden vuoksi samaan pyöräytettyään hieman nilkkansa. Tranchandilta löytyi vauhtia mutta myös monia virheitä, ja ranskalainen joutui tyytymään viidenteen sijaan selvästi kärjen takana.

Kilpailu toimi samalla viimeisenä EM-näyttökisana. Maanantaiaamuna julkistettuun Suomen joukkueeseen valittiin jo aiemmin paikan saaneen Portinin lisäksi Jesse Laukkarinen, joka pääsee Sveitsin Ticinossa viivalle sprinttimatkalla. Lisäksi muiden muassa Lundanes on itseoikeutetusti mukana Norjan ja Tranchand Ranskan EM-joukkueessa.

Naisten puolella ilahdutti Emma Silvennoisen meno: hyvää kevätvauhtia esittänyt nainen suunnisti tasaisesti selviten muutamalla pikkuvirheellä, ja tuloksena oli yhdeksäs tila eliittisarjan kilpailussa. Kolme muutakin naista pinnisti 20:n parhaan joukkoon, kun Saara Norrgrann oli 15:s, Ina Westerlund 16:s ja Inga Dambe 18:s.

Kärkisijoja hätyytteli 18-vuotiaiden poikien eliittisarjassa Topias Arola neljännellä sijallaan. Milja Väätäjä oli vastaavassa tyttöjen sarjassa 15:s. Essi Hölsö ylsi sarjaa nuorempien eli 16-vuotiaiden eliitissä mukavasti viidenneksi.

12-vuotiaiden poikien tukireittisarjassa Aatos Axelin ylsi yhdeksänneksi ja 10-vuotiaiden tyttöjen rastireitillä Sofia Fingerroos 15:nneksi. H14-sarjassa PR-kaksikko Eelis Axelin ja Leo Haanpää suunnisti sijoille 11 ja 12. Juniori-ikäisten ulkopuolella sarjavoittoon ylsi Toni Hartvik H21A-sarjassa ja kakkoseksi Salla Laitinen D21EB-sarjassa.

FinnSpring-sivutViikonlopun tulokset

Täydellinen kevätsää Silja-Rastien tukena 16.04.2018 klo 14:40

Kevään toistaiseksi lämpimin päivä sattui suunnistajien näkökulmasta juuri sopivasti kohdilleen, kun Paimion Rasti isännöi lauantaina Paimion Mäntyrinteellä perinteisiä Silja-Rasteja. Mukana viiletti kaikkiaan runsaat 1000 eri-ikäistä suunnistajaa nautiskelemassa juuri lumista eroon päässeestä kolmen vuoden takaisen Louna-Jukolan maastosta sekä ratamestarien Sami Valkaman ja Signe Damben radoista.

Silja-Rastit on perinteisesti toiminut myös televisioidun Huippuliigan avauskisana. Tällä kaudella liiga on kuitenkin tauolla, mikä osaltaan vaikutti myös siihen, että osallistujien kokonaismäärä lauantaina jäi selvästi parhaiden vuosien luvuista.

Pääosa isäntäseuran väestä toimi talkoohommissa, mutta nuoret pääsivät tuttuun tapaan kisaamaan. Parhaana Paimion Rastin junnuna Hugo Hannula kiri kolmanneksi 12-vuotiaiden poikien tukireitillä, ja Topi Virtanen oli saman sarjan viides. 14-vuotiaiden sarjassa Leo Haanpää ylsi neljänneksi, ja samaan sijaan ylsivät myös Aaro Lahdenperä poikien ja Reetta Mulari tyttöjen 10RR-sarjassa.

Sunnuntaina hieman sateisemmissa olosuhteissa Halikon puolella käydyillä Ankkurirasteilla edellä mainituista kärkisijoille ylsivät Topi Virtanen (2.) ja Reetta Mulari (3.). Muita kärkikolmikkoon kiilanneita olivat Jaana Haapala (3. D14), Essi Hölsö (2. D16) ja Milja Väätäjä (3. D18).

Aikuisten eliittisarjat toimivat keskimatkan näyttökilpailuna ensi kuun EM-kilpailuihin. Kisoihin jo aiemmin valittu Fredric Portin jäi voittaja Olli-Markus Taivaiselle runsaan minuutin ja oli kuudes. Paimion Rastin muista miehistä Mikko Huhtinen ylsi sijalle 13 ja Jesse Laukkarinen sijalle 23. Tämän hetken Suomen ykkösnaisen, Marika Teinin, voittamassa naisten kilpailussa Ina Westerlund oli mukavasti 12:s, Emma Silvennoinen 14:s ja Saara Norrgrann 18:s.

Perjantain sprintin näyttökisassa Helsingin Lauttasaaressa Portin oli vahva ja ehti kolmanneksi 20 sekuntia kärkeä hitaampana. Portinin lisäksi ainakin Jesse Laukkarisella on hyvät saumat EM-kisalippuun, sillä mies kiri sprintissä kuudenneksi. PR-naisten parhaana Emma Silvennoinen sprinttasi sijalle 16. EM-joukkue valitaan ensi viikonlopun FinnSpring-kilpailun jälkeen.

Naiset Kevätyön voittoon 07.04.2018 klo 10:22

PR-naiset korkkasivat viestikauden parhaalla mahdollisella tavalla eli voitolla perjantai-illan Kevätyön viestissä Raisiossa. Voitto toki "vaati" puuttuvan leiman ja sitä kautta hylkäyksen SK Pohjantähden ankkurilta Marika Teiniltä, joka otti Emma Silvennoisen kiinni viimeisillä rastiväleillä ja runttasi maaliin ykkösenä.

Ensimmäisillä osuuksilla loistivat tulikasteen PR:n paidassa saanut puolalainen Aleksandra Hornik ja Saara Norrgrann: Hornik vaihtoi avauksesta kärjessä minuutin kaulalla, ja Norrgrann piti kärkipaikan toisessa vaihdossa, vaikka Tampereen Pyrintö jo välillä edelle ehtikin. Silvennoinen sai keikkua keulapaikalla miltei loppuun asti, kunnes etumatkaa kiinni imuttanut maajoukkuetähti Teini pääsi lopun tiepätkillä edelle.

– Olen tyytyväinen että sain homman pidettyä suht hyvin hanskassa. Yhdeksännellä rastilla en nähnyt lippua ja siinä ihmetellessä meni aika tovi, jolloin Teini pääsi jo näköetäisyydelle. Ja lopussa hän vain juoksi pikkuisen kovempaa, pohti Silvennoinen lopulta voittoisaa ankkuriosuuttaan.

PR:n kakkonen oli viestin kymmenes ja kolmonen 13:s.

Myös miehet olivat pitkään voiton syrjässä kiinni. Kärkiletkassa avanneen Frédéric Tranchandin ja hienosti PR-paidassa ensi kertaa viestittäneen Vili Niemen jäljiltä Fredric Portin pääsi maastoon yhdessä Tampereen Pyrinnön Aleksi Niemen kanssa. Miehet kulkivat osuuden käytännössä yhtä matkaa, kunnes molemmat tekivät koukun ja takaa ahnaasti tullut Tampereen Pyrinnön kakkosjoukkueen Johan Runesson liittyi kolmanneksi voittotaistoon. Portin ei loppurasteilla ollut aivan terävimmillään.

– Siinä tuli rastinottovirhe, jonka jälkeen hieman hätäilin ja tein huonoja ratkaisuja, vaikka kaikki olisi vielä ollut mahdollista. TP:n pojat menivät kyllä kovaa, tunnusti kolmanneksi taipunut Portin.

Hienoja vetoja tekivät myös muiden muassa kakkosjoukkueen kärkiletkassa avannut Ari-Pekka Joensuu ja ankkuri Jesse Laukkarinen, joka nosti kakkosen lopulta kymmenenneksi.

Jonas Jern vahvistaa edustusryhmää 05.04.2018 klo 10:11

Edustusryhmä sai kevään korvilla uuden vahvistuksen, kun Jonas Jern allekirjoitti sopimuksen seuran kanssa. Vaasalainen Jern muutti syksyllä Turkuun Åbo Akademin fysiikan opintojen perässä ja vaihtoi siis samalla värit IF Femmanista Paimion Rastiin. Toista kauttaan pääsarjassa suunnistava on nuorten puolella yltänyt parhaimmillaan pitkän matkan SM-kultaan vuonna 2014 ja yöpronssiin vuonna 2013.

Jernillä on monipuolinen tausta eri urheilulajeista. Suunnistusuran hän aloitti jo kuusivuotiaana isoveljen innoittamana.

– Nuorena harrastin suunnistuksen lisäksi jalkapalloa sekä maastohiihtoa, mutta ne jäivät pois kun suunnistus vei niin paljon aikaa, kertoo Jern.

Vahvuutenaan hän pitää suunnistustaitoa ja tasaisuutta, mutta kehitettävää riittää muun muassa juoksuvauhdissa sekä keskittymiskyvyssä.

– Alkavan kauden ensisijainen tavoite on suunnistustaidon kehittäminen, jotta suurimmat virheet jäisi pois. Toissijaiseksi jää juoksun kehittäminen, sanoo Jern.

– Toivon saavani Paimion Rastissa uutta intoa harjoitteluun sekä hyviä ja hauskoja hetkiä uusien ihmisten seurassa!

Toivotamme Jonaksen lämpimästi tervetulleeksi seuraan!

ISOM 2017 - uusi kansainvälinen suunnistuskartan kuvausohje 04.04.2018 klo 08:54

Suomen Suunnistusliiton alaisissa kilpailuissa käytetään tästä keväästä alkaen uutta kansainvälistä suunnistuskartan kuvausohjetta – nimeltään ISOM 2017. Pieniä muutoksia karttamerkkeihin on tullut, ja niihin on syytä tutustua ennen kilpailukauden alkua, jottei sitten Silja-rasteillakaan mene sormi suuhun.

Suurin osa muutoksista ovat lähinnä kosmeettisia. Jotkin, kuten ohuemmat apukäyrät, huomaavat amatööritkin, mutta useimpien muutosten huomaamiseen vaaditaan jo vähän karttanörtin vikaa. PR:n taitotiimi ja kartoittajat ovat testailleet uutta kuvaustapaa jo viime syksystä alkaen, ja useimmat muutokset onkin todettu hyviksi parannuksiksi. Toisaalta osa muutoksista, kuten lähtökohtaisesti sallitut pistepellot, vaatii hereillä oloa sekä ratamestareilta että kilpailijoilta, ja joissakin symbolimuutoksissa, kuten suuremmat louhikon merkit ja pakolliset tontin reunukset, luettavuus on ottanut hieman takapakkia.

Alla olevassa karttapalassa on esitelty näkyvimmät uutuudet. Suosittelemme tutustumaan myös SSL:n kokoamaan muutosten tiivistelmään kartoittajille, ratamestareille ja suunnistajille.

Huom: Kaikki PR:n tämän vuoden harjoituspaketit tulevat uusilla ISOM 2017 -symboleilla!


Kevät keikkuen tulevi, Silja-Rastit vähän vakaammin 30.03.2018 klo 19:40

Silja-Rastit ovat perinteisesti olleet kevään suunnistuskauden avaava suurtapahtuma ja näissä merkeissä kilpailuja on järjestelty tänäkin vuonna. YLE suunnistuksen ystävien harmiksi veti käsijarrua monen ei-suunnistavankin urheilun ystävän harmiksi Huippuliigan televisioinnissa, eikä koko huippuliigaa tänä vuonna järjestetä.

Järjestelypuolella Huippuliigan puute on tietyllä tapaa siunauskin. Vaikka TV-kisan olisimme tänäkin vuonna mielellämme suunnistuksen edun nimissä järjestänyt, olemme TV-ajasta kiinnostuneiden sponsorien metsästämisen ja TV-rekkaa kantavan kilpailukeskuksen rakentamisen sijaan voineet keskittää tarmomme olennaiseen, eli hienoihin ratoihin, tarkasti päivitettyyn ISOM 2017 -standardien mukaiseen karttaan (“Jukola-class” ei ole riittänyt ratamestarille, valvojalle, eikä päivitysten tekijälle ;-) ) ja kotoisaan kurattomaan kilpailukeskukseen, jota tänään siistimme risutalkoiden merkeissä.

Suunnistuspuolen kohokohtina on huippumaastossa juostavat pääsarjat ja erinomaisesti lasten radoille sopiva polkuja ja muita selkeitä kohteita sisältävä kangasmaasto. Huippuliigan puuttumisen hyödynnämme tasaväkisinä pääsarjoina, ilman erillisiä eliittisarjoja. Pääsarjojen sarjajako tehdään tasaväkiseksi, mutta siten, että saman seuran juoksijat starttaavat samoissa rinnakkaissarjoissa. Näin Silja-Rastit ovatkin ehkä kevään paras katsastuskilpailu esimerkiksi Tiomilaa ajatellen. Vahvoja polkuja, sähkölinjoja ja isoja lampia sisältävä mäntykangas kilpailukeskuksen lähistöllä tarjoaa mahtavat puitteet myös lasten ja nuorten ratoihin. Kaikkinensa Louna-Jukolan maastosta löytyy sopivia haasteita kaikentasoisille suunnistajille.

Tarvotaanko hangessa vai päästäänkö sulalle?Tuo ainainen kysymys, etenkin Lounais-Suomen ulkopuolelta tulevien mielessä on, onko maastossa vielä lunta? Kevät on tänä vuonna ollut varovaisempi kuin aikoihin. Muutamat kevätkisat on peruttukin, mutta Silja-Rastit mitä suurimmalla todennäköisemmin juostaan tasapuolisesti sulassa metsässä. Lunta maastossa vielä tätä kirjoittaessa on, mutta Turun seutu on säästynyt tänä vuonna isommilta lumisateilta. Ilmatieteenlaitoksen mittareiden ja tiedustelutietojen perusteella lunta on jo Kiikalassa, Kemiössä ja jopa Ahvenanamaalla selvästi enemmän kuin Paimiossa ja muualla Turun seudulla.

Olemassa olevien sulattamiseen vaaditaan kyllä muutama lämmin päivä, mutta eiköhän ne vielä tähän seuraavaan pariin viikkoon satu. Viime viikonlopun kahtena lämpimän päivänä jämälumista lähti puolet. Tilannekuvat sekä etelä-, että pohjoisrinteiltä ohessa. Enemmän kuin lumien sulaminen, pelottaa viime vuoden kaltainen aamupakkanen. Venlavaunun (kaasutoiminen vedenlämmitin) pakkasvauriot on korjattu ja tänä vuonna vaunu tuodaan tarpeen tullen vasta viime hetkellä hallista ulos.

Triviana mainittakoon, että Silja-Rastit on siirretty lumitilanteen takia 2000-luvulla vain kerran, vuonna 2011. Ja silloinkin meiltä, ja ennen kaikkea TV-tuotannolta, taisi vain pokka pettää. Viimeinen viikko silloinkin sulatti lumet niin että tasapuoliset kevätkisat auringonpaisteessa olisi voitu juosta myös alkuperäisenä päivänä, vaikka sinä kevättalvena lunta oli oikeasti paljon. Tänä talvena ratamestarit eivät ole lumikenkiä tarvinneet.

Tervetuloa jälleen Silja-Rasteille avaamaan kevään kisakausi!

Matti Tahvonen,
Kilpailunjohtaja

Silja-Rastit 14.4.2018 Louna-Jukola-maaston itäosissa 09.04.2018 klo 12:06

Perinteikkäät Silja-Rastit kilpaillaan tänä vuonna varsin monelle tutussa maastossa. Radat on suunniteltu vuoden 2015 Louna-Jukolassa käytetyn maaston itäosaan. Kilpailualueella on vieraillut vähintään jokainen tuolloin Venlojen- tai Jukolan viestissä hyväksytyn suorituksen tehneistä suunnistajista. Pääosin tässä alueen itäisessä osassa juostiin kuitenkin Jukolan viestin yöosuuksia (1.-3.). Kuten monet muistavat, alkuosuudet olivat tuolloinkin hyvin pitkälti hajontaratoja keskenään, joten reitit kulkivat suoraviivaisesti ja rastivälit olivat pitkiä varsinkin ratojen alkupuoliskolla. Tältä pohjalta Silja-Rastien radat oli helppo suunnitella siten, ettei kolme vuotta sitten käytettyjä ratalinjoja tarvinnut käyttää uudelleen. Voi sieltä silti tutulta tuntuvia paikkoja - ja rastipisteitäkin - löytyä. Edellä esitettyjen seikkojen myötä Silja-Rasteilla on käytössä runsaasti myös Jukolassa käyttämätöntä maastoa. Kilpailukeskus tulee olemaan Heikosen ja Saarisen pihamaalla vanhalta ykköstieltä Husoon päin lähdettäessä.

Maaston puustoa ajatellen ei mitään massiivisia toimenpiteitä Louna-Jukolan jälkeen ole tehty. Lähinnä taimikot ovat kasvaneet tiheiköiksi ja joitain jo hyvään vauhtiin päässeitä taimikoita on raivattu. Myös muutama uusi päätehakkuu on tehty.
Louna-Jukolassa syntyneet urat ovat hullaannuttaneet esimerkiksi paikalliset maastopyöräilyn harrastajat lähes täysin. Varsinkin maaston pohjoisosa on suosittua ulkoilualuetta - muualla Jukolan Viestin urat ovat käytännössä kadonneet. Selkeästi näkyvissä olevat polut on merkitty kilpailukarttaan.

Tällä kertaa Silja-Rasteilla ei ole erityistä statusta kotimaan kilpailukalenterissa. Tämän takia kilpailun laadusta ei turhaan tingitä, vaan tarjolla on timanttinen maasto ja monipuoliset pitkän matkan radat. Pääsarjat tullaan jakamaan useampaan rinnakkaissarjaan (A-sarjat). Saman seuran kilpailijat tullaan asettamaan keskenään samaan sarjaan, millä tavoin tarjoamme mahdollisuuden kalistella sapeleita esimerkiksi 10Milan osuusjakoa ajatellen.

Luvassa on siis pitkän matkan suunnistuskilpailu, johon maasto on kaiken kaikkiaan hyvin soveltuvaa. Alue on rikkonaista: Metsäautoteiden kainaloissa on jyrkkiä mäkiä, niiden väleissä tiheitä taimikkoja. Muutamat laakeat avokalliomäet antavat mahdollisuuden nauttia vauhdinpidosta.
Varmasti suurin osa suunnistajista toivoo, että pitkän matkan rata sisältää monipuolisia suunnistustehtäviä. Silja-Rastien radoille on asetettu mahdollisimman monta pitkää reitinvalintaväliä, joissa suunnistaja pääsee puntaroimaan itselleen sopivinta reittiä. Reitinvalintavälien lomassa pääsee sitten intensiivisemmän rastityöskentelyn pariin. Välillä suunnistajien kanttia koetellaan vaikeakulkuisessa maastossa, kun heti perään saattaa päästä työstämään metsäautotietä sydämensä kyllyydestä. Ajallisesti radat on suunniteltu lajisääntöjen määrityksien alarajoille.

Lasten ratojen alueeksi on valjastettu maaston pohjoisosa kilpailukeskuksen ja Hiekkahelmen uimapaikan välillä. Parempaa maastoa lasten suunnistukseen ei kovin läheltä löydy. Alue on kauttaaltaan helppokulkuista ja vieläpä polkurikasta. Lisäksi alueen moniin kuviorajoihin on mahdollista tukeutua. Vaikeuskerrointa lasten radoille tuo esimerkiksi vanhat metsittyneet hiekkakuoppa-alueet.
Lasten ratojen mestarina toimii Signe Dambe.


Ratamestari Sami Valkama

Ravinto- ja hyvinvointiluento pidettiin 20.3. Rastituvalla 22.03.2018 klo 15:44

Paimion Rasti järjesti jäsenistölleen ravinto- ja hyvinvointiluennon tiistaina 20.3.2018 Rastituvalla. Luennoitsijana toimi ravintoneuvoja Riitta Okkonen. Hänellä on kokemusta aiheesta Saksasta ja Suomesta yhteensä 20 vuoden ajalta. Lisäksi hän on omien sanojensa mukaan päässyt elämäntapamuutoksilla eroon kaikista lääkityksistä, joihin hän joutui terveytensä romahdettua vuosituhannen taitteessa.

Luennolla Okkonen painotti, että ihminen on kokonaisuus: Jotta ihminen voi hyvin, on ihmisen elämä oltava kaikin puolin tasapainossa. Karkeat osa-alueet ovat liikunta, ravinto, lepo, rentoutuminen ja ajatukset.
-Kaikkia osa-alueita ei voi kuitenkaan laittaa kerralla kuntoon, vaan on lähdettävä petraamaan yhtä-kahta osa-aluetta kerrallaan. Keho ei kestä liian rajuja äkillisiä muutoksia ja kärsivällisyyttä täytyy ihmisestä löytyä, muistuttaa Okkonen.
Hän antaa esimerkin nukkumisesta.
-Syvän unen sykli kulkee 60-90 minuutin välein. Ihmisen tulisi saavuttaa tämä 5 kertaa yössä. Iltatoimilla on suuri merkitys syvän unen saavutettavuuteen. Pari tuntia pitäisi antaa itselle aikaa rentoutua illalla ennen nukkumaanmenoa, Okkonen kertoo.
Okkonen mukaan ihminen tarvitsee myös yhden selkeän ”lepopäivän” viikossa pitääkseen mielen rentoutuneena.
-Nykypäivänä tämä on valitettavan harvinaista, kun elämä on selvästi muuttunut hektisemmäksi. Muutama vuosikymmen sitten esimerkiksi sunnuntailepo oli monelle itsestäänselvyys, hän muistuttaa.

Toinen vahva viesti Okkosella oli suolen toimivuus.
-Se on terveydessä kaiken a ja o. Suuri osa sairauksista on kiinni suoliston bakteerikannasta, tähdentää Olkkonen.

Hän kertoo viisi tärkeää kohtaa suoliston hyvinvoinnille. Lisäksi hän suosittelee tarkkailemaan ulostetta jatkuvasti. Ulosteen tulisi olla kuohkea, hajuton, eikä sen saisi jättää "jälkiä”.
1. Kuidun saanti
• Kuitu tuo tarpeettomat aineet pois suolistosta
• Syö esimerkiksi kasvikset mieluummin raakana
2. Veden juonti
• 2-3 litraa päivässä
3. Maitohappobakteerit
• Hapankaali
• Hapanmaitotuotteet (piimä, turkkilainen jogurtti)
4. Magnesium-kalsium tasapaino
• Suomalaisilla on puute magnesiumista
• Ummetus ja suonenvedot ei aukea ilman magnesiumia
• Magnesiumia tulisi aina ottaa kalsiumin ja D3-vitamiinin kanssa samaan aikaan
5. Liikunta
• Aktivoi suoliston

Ruokakaupassa asioidessa Okkosen vahva suositus on olla uskomatta valmistajien mainoksiin. Sen sijaan hän suosittelee itse perehtymään tuoteselosteisiin. Esimerkkeinä vältettävistä tuotteista hän mainitsee vehnän.
-Esimerkiksi teollisissa elintarvikkeissa vehnä on nykypäivänä niin huonossa muodossa, ettei se juuri ihmiskehossa muuta tee kuin nosta verensokeria, Okkonen muistuttaa.
-Vaihtakaa tavalliset vehnäjauhot spelttiin (alkuvehnä). Siinä on huomattavasti paremmat ravintoarvot ja se sopii leivontaankin siinä missä valkoinen vehnäkin, hän vinkkaa.

Okkonen kuitenkin muistutti, ettei tiukkapipoisella kurilla saavuteta hyvinvointia.
-Mentaaliasiat kuntoon, ja nauti elämästä, hän kiteytti lopuksi.

Kaiken kaikkiaan luento selkeästi herätti tunteita paikalla olleissa kuulijoissa – pitkälti luennoitsijan värikkään esitystyylin ansiosta. Etenkin ravintoaiheisia kysymyksiä tulvi luennon aikana ja sen loputtua.

Peimarin Rastien 2018 alustava ohjelma 20.02.2018 klo 22:27

Googledocs-linkissä alustava ohjelma järjestelyvuoroineen vuodelle 2018.
Harrastesuunnistusvaliokunta on pyrkinyt huomioimaan esitetyt toiveet.

Tänä vuonna satsaamme ratamestaritoimintaan, joten kannattaa katsoa tarkkaan ratamestarit, voit olla ratamestarina vaikka et kuuluisikaan kyseiseen ryhmään. Erityisesti ratamestareille tulossa lisätietoja sähköpostissa.

Vielä ehtii kommentoimaan ohjelmaa / omaa vuoroaan / järjestelyryhmäänsä ja näin vaikuttamaan.
Voit esittää toiveenasi esim. ajankohdan vaihtoa, paikan vaihtoa, kertoa ettet pääse paikalle, haluaisitkin olla ratamestari jne.
Kommentit Hannelelle hannele_g(ät-merkki)yahoo.com tai 040-7795549 viimeistään ke 28.2.
Kannattaa katsoa ohjelma uudestaan vielä maaliskuun alkupäivinä, jos mahdolliset muutokset eivät sovi sinulle.
Ohjelma lyödään lukkoon viikon 9 lopussa, jotta saamme ohjelman ryhmineen Rastipostiin.
Kiitos =)

Elmeri Juura ja Ari-Pekka Joensuu edustusryhmään 05.12.2017 klo 18:40


Aiemmin uutisoitujen edustusryhmän vahvistusten lisäksi viime päivinä on varmistunut kaksi nimeä, jotka liittyvät ryhmän toimintaan saman tien. Herrat ovat nimiltään Elmeri Juura ja Ari-Pekka Joensuu.

Juura, 28, on Kankaanpään ja paikallisen Kankaanpään Suunnistajien kasvatti. Hän on edustanut Suomea pyöräsuunnistuksessa sekä nuorten että aikuisten arvokilpailuissa. Lisäksi hän on sijoittunut myös suunnistuksen puolella juniorien SM-kärkisijoille.

Joensuu, 27, puolestaan saapuu seuraan Lapuan Virkiästä, joskin uran ensi vuodet hän on kisannut kotipaikkakuntansa Alajärven Ankkureissa. Mies on yltänyt kelpo suorituksiin ja sijoituksiin kansallisella tasolla ja toisaalta toteaa, että parhaat saavutukset ovat vielä edessäpäin.

Lisäksi kaikki edustusryhmässä kuluneella kaudella esiintyneet naissuunnistajat ovat allekirjoittaneet sopimuksen tälle kaudelle ja jatkavat täten PR:n paidassa entiseen malliin.

Hornik, Westerlund ja Niemi Paimion Rastin uudet nimet 17.11.2017 klo 14:20


Myös Jere Sipponen palaa seuraan Lidingön-kautensa päätteeksi.

Paimion Rastin edustusryhmä vahvistuu tulevalle kaudelle kolmella kovalla nimellä. Jatkossa punavihreisiin pukeutuvat Aleksandra Hornik, Ina Westerlund ja Vili Niemi. Lisäksi Jere Sipponen palaa seuraan Lidingön-kautensa päätteeksi.

Aleksandra Hornik, 20, on Puolan maajoukkuenainen, joka on edustanut maataan jo useissa nuorten sekä aikuisten arvokisoissa. Hän otti nuorten keskimatkan MM-hopeaa vuonna 2016. Myöhemmin samana vuonna hän ylsi aikuisten puolella MM-sprintissä 14:nneksi. Kuluneella kaudella läntisen Puolan Poznañissa asuva Hornik otti pitkän matkan pronssia sotilaiden MM-kisoissa Haminassa. Lisäksi hänellä on plakkarissa nippu Puolan-mestaruuksia. Pohjoismaissa hän on viime kaudet edustanut ruotsalaista OK Kolmårdenia.

Kauniaisten OK77:sta siirtyvä Ina Westerlund, 25, on kuluneella kaudella lähestynyt kotimaista kärkeä. Espoolainen oli SM-keskimatkalla yhdeksäs ja sprintissä kymmenes. Hän kertoo seuranvaihdon kummunneen uusien haasteiden ja erityisesti kovien viestikisojen toiveista.

− Tavoitteena on hyvät suoritukset suurviesteissä sekä sijoitus viiden parhaan joukkoon henkilökohtaisessa SM-kisassa, ja lisäksi uusi SM-sprinttiviesti kovasti kiinnostaa. Vahvuuteni suunnistajana on monipuolisuus, mutta paljon riittää opittavaa, mikä tietysti motivoi jatkamaan harjoittelua, sanoo Westerlund.
Vili Niemi, 28, on takavuosina pukeutunut useita kertoja Suomen maajoukkuepaitaan sekä nuorten että aikuisten puolella. Oulussa nykyään asuva Rajamäen Rykmentin kasvatti on taitava ja venymiskykyinen viestimies, joka on saavuttanut menetystä myös erityisesti sprinteissä. Hän toteaa haluavansa haastaa itseään vaisun edelliskauden jälkeen ja hakea uusia virikkeitä harjoitteluun uuden seuran kautta.

− Pikkupojasta asti on ollut unelmana suurviesteissä menestyminen, ja Paimion Rastissa kärkipään sijat ovat realistinen tavoite. Tavoitteeni on myös punnertaa itseni huippusprintteriksi. Odotan innolla tulevia yhteisiä leirejä, joissa päästään sparraamaan toinen toisiamme. Tulevat suurviestit potkivat kovasti eteenpäin talven
treeneissä, kertoo Niemi.

Paluun kasvattiseuraansa tekee Jere Sipponen, 24, joka suunnisti kuluneen kauden ruotsalaisen IFK Lidingön riveissä. Kevään Tiomila-viestissä hän avaajana sijoittui joukkueensa kanssa kahdeksanneksi.

− Suurviestit ovat ykköstavoite. Eniten minulla on kehitettävää suoritusvarmuudessa. Ruotsin-vuosi antoi paljon, ja ehdottomasti parasta olivat seurakulttuuri ja tiiviit yhteistreenit. Näistä voi myös ammentaa oppia laajemminkin Suomeen toimintakulttuurin kehittämisessä, arvioi Sipponen.

Lisäksi Paimion Rastin miehistä Henri Kalve jättäytyy seurasta ja siirtyy uusien haasteiden pariin. Paimion Rastin kasvatti Kalve ehti esiintyä muun muassa pari kertaa Tiomilan ykkösjoukkueessa.

Paimion Rasti kiittää lämpimästi Henriä seurakaveruudesta, kovista suorituksista ja lukuisista talkootunneista seuran hyväksi sekä toivottaa erinomaista jatkoa yhteisillä kilpa-areenoilla!

Kuvat: WorldofO.com, Eva Roos, Vili Niemi ja Paimion Rasti

Peimarin Rastien tilastot 2017 09.11.2017 klo 20:42

Vuoden 2017 Peimarin Rastien 31 tapahtumaan osallistui 1226 eri kävijää yhteensä 6368 suorituksella, keskiarvona 205. Jukola-vuoden kävijäennätyksestä jäätiin noin 200 suoritusta, mutta kuitenkin saavutettiin kaikkien aikojen toiseksi suurin kävijämäärä. Ennen kolmea viimeistä tapahtumaa oltiin jopa edellä Jukola-vuotta, mutta kaksi sateista torstaita vähensi osanottoa.

Jonne Lehdosta Paimion Rastin päävalmentaja 08.11.2017 klo 13:46


Entinen maajoukkuesuunnistaja Jonne Lehto siirtyy alkavalla kaudella Paimion Rastin edustusryhmän päävalmentajaksi. Suunnistuspuuhista hetken aikaa sivussa ollut Lehto, 33, kertoo tunteen lajin pariin palaamisesta ja valmentamisesta kyteneen alitajunnassa jo jonkin aikaa. Kun Paimion Rastin puolelta otettiin yhteyttä, oli omien resurssien arvioinnin jälkeen päätös siirtyä seuran edustusryhmän ohjaksiin helppo.

– Paimion Rastin ryhmä vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta ja monipuoliselta. Mukana on kansainvälisiä huippuja, joiden seurassa on hieno mahdollisuus kehittyä. Menestystä tavoitellaan laajalla rintamalla, yksilöinä ja viesteissä sekä kansallisesti ja kansainvälisesti, Lehto linjaa.

Koko valmennustiimin tavoite on tarjota ryhmälle mahdollisimman hyvät olosuhteet kehittyä. Näissä Lehto korostaa käytännön puitteiden ohella henkistä puolta.

– Jokaisen urheilijan tulisi tulla nähdyksi, kuulluksi ja arvostetuksi. Tätä kautta voimme mielestäni luoda ja ylläpitää sellaista yhteenkuuluvuutta ja ryhmähenkeä, joka ruokkii menestystä ja kiinnostusta.

Turun seudulla erityisluokanopettajana työskentelevä Lehto on Kymen Suunnistajien kasvatti, mutta suunnisti parhaat menestysvuotensa Vehkalahden Veikkojen väreissä. Hän on edustanut Suomea useissa kansainvälisissä arvokisoissa, parhaana MM-saavutuksenaan pitkän matkan 25. sija vuodelta 2011. Jukolan viestin voittoa hän juhli Veikkojen joukkueessa 2006.

Kuluneen kauden päävalmentajat Juuso Lindeqvist ja Teemu Väre jatkavat edelleen valmennustiimissä, samoin muut kuluneen kauden henkilöt.

Ykköstykit jatkavat Paimion Rastin paidassa

Myös urheilijapuolella Paimion Rastin edustusryhmä näyttää vahvalta jatkossakin. Vähintään kaikki kovimmat nimet ovat solmineet jatkosopimuksen tulevalle kaudelle.

Miesten ryhmässä Olav Lundanes, Frédéric Tranchand ja Fredric Portin muodostanevat edelleen kovimman kolmikon, joskin Jesse Laukkarisen, Bartosz Pawlakin ja kumppaneiden odotetaan haastavan heidät tiukasti. Naistiimi jatkaa niin ikään kovin menestysodotuksin mm. Ida Marie Næss Bjørgulin johdolla.

Kuva: WorldofO.com

PR Gaala 05.10.2017 klo 14:58

PR GAALA - SUOMI 100 - YHDESSÄ!​
PR GALA - FINLAND 100 - TOGETHER!

Ilmoittautuminen on avattu! Signing in is open!

PR Gaala järjestetään Varsinais-Suomen Kansanopiston juhlasalissa (Vistantie 37, Paimio) lauantaina 18.11.2017 klo 15. Ohjelmassa on kauden palkitsemiset, kuluneen kauden muistelua ja jouluinen noutopöytä.

Osallistumismaksu on 10 € yli 12 v., 5 € 5-12 v. ja ilmainen alle 5 vuotiaille. Tilaisuuteen voi ilmoittautua alla olevalla lomakkeella ja ilmoittautuminen on auki 31.10. asti. Osallistumismaksu tulee maksaa viimeistään 31.10. Paimion Rastin pankkitilille FI87 5319 0420 0059 31.

Tervetuloa!

PR Gala will be held at Varsinais-Suomen Kansanopisto (Vistantie 37, Paimio) on 18th of November at 15 o'clock. There will be given rewards, remembering of past years actions and christmas buffet.

Participation fee is 10 € for persons over 12 years, 5 € for 5-12 years and free for under 5 years. You can sign in from the link below and the form is open until 31st of October. Participation fee needs to be paid at the latest on 31st of October to Paimion Rasti's bank account FI87 5319 0420 0059 31.

Welcome!

25manna 05.10.2017 klo 21:37

25manna juostaan tänä vuonna 7.10. Botkyrkassa n. 55 km lounaaseen Tukholman keskustasta.
Muistakaa ottaa oma SI-tikku ja hakaneulat mukaan!

25manna 2017 matkainfo:

Matkanjohtaja: Kaija Hulkkonen
Bussi+kuljettaja: Launokorpi, Reijo Salokannel
Laiva: Viking Line
Bussimme on buukattu täyteen, joten kaikki ylimääräinen matkatavara laitetaan bussin alaosaan.

Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus (passi tms.) mahdollista rajatarkastusta varten.

Pe 6.10.
Bussi lähtee klo 19:00 Paimion koulukeskuksen edestä ja ajaa Valkojantien, Syybyntien, Iso-Iivarintien ja Turun moottoritien kautta satamaan.
Kyytiin pääsee myös Turussa Caribian pysäkiltä, Verkahovilta (Suomen Euromasterin edestä, Helsinginkatu 27) ja tarvittaessa myös rautatieaseman edessä olevalta pysäkiltä.
Ilmoita minulle, jos tulet matkan varrelta (= Turusta) kyytiin.

Matkalippujen jako n. klo 20:00 bussissa/sen luona. Ole ajoissa paikalla.

Laiva (Viking Grace) lähtee klo 20:55.

Tärkeää!! Joukkuepalaveri pidetään klo 21:00 – 22:00 laivan kokoustiloissa kannella 9, infon lähellä, josta seuralle on varattu oma kokoushuone.
Kaikkien juoksijoiden ja joukkuehuoltajien paikallaolo on suotavaa, sillä palaverissa käydään läpi kilpailuun liittyvät asiat. Huom! Palaveri alkaa klo 21, joten siirry kokoustiloihin mahd.pian.
Tutustu etukäteen kilpailuohjeisiin ym. tietoihin kisasivuilta.

La 7.10.
Aamiainen tarjoillaan laivan buffet-ravintola Aurorassa kannella 10 alkaen klo 5:30 (paikallista aikaa). Mahdollisesti jo klo 5:00 – asian voi käydä tarkistamassa illalla ravintolasta.
Laiva on Tukholmassa klo 6:30 ja lähdemme välittömästi kohti kisapaikkaa.

Bussin purkupaikalta on matkaa kisakeskukseen n. 2500 metriä. Bussi pysyy todennäköisesti paikallaan koko kilpailun ajan, mutta siellä käyminen kilpailun aikana ei ole välttämättä mahdollista. Purku ja lastaus tapahtuvat siis (suomalaisten) bussien pysäköintipaikalla.

Seurateltan pystyttäminen tehdään yhdessä, joskin ensimmäisen ja toisen osuuden juoksijat on vapautettu tästä tehtävästä, samoin joukkueiden huoltotehtävissä toimivat.
Telttapaikat B177 & B178 >>> katso sijainti kartasta.

Kilpailu alkaa klo 9:00 paikallista aikaa.

Paluumatkalle satamaan bussi lähtee heti kilpailun jälkeen, kun kaikki ovat valmiina nousemaan bussiin.
Matkalippujen jako tapahtuu bussissa. Tuttuakin tutumpi laivamme Amorella lähtee klo 20:00.

Su 8.10.
Laiva on Turussa klo 7:35, bussi lähtee takaisin Paimioon välittömästi.

Bussi- ja laivamatkaan liittyvät muutokset ja kyselyt minulta/minulle puh. 040 5170 853.
Joukkueisiin liittyvät asiat Juuso Lindeqvist puh 044 3370 178 ja Ossi Vesalainen puh. 044 5676 705.

Ilmoitathan mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian, kiitos.
Oletus on, että kaikki IRMAssa olevat matkustavat meno-paluumatkan seuran bussissa ja laivalla.
Tuomasjukan perhe vain meno- ja Kim, Olav, Ida vain paluumatka.

Kannattaa seurata loppuun asti sääennustetta linkistä alla. Nyt pari päivää ennen kisaa lupaavat reipasta sadetta ainakin osaksi lauantaita.

Onnistunutta Manna-matkaa kaikille!
T: Kaija

=================

25manna juostaan tänä vuonna 7.10. Botkyrkassa n. 55 km Tukholman keskustasta lounaaseen.
Koska ilmoittautuminen umpeutuu to 31.8, niin käythän laittamassa nimesi irmaan mikäli haluat juosta viestissä.
Jos omistat SI-tikun, niin mainitse siitä (numeroa ei tarvitse merkata, riittää maininta että tikku löytyy).
Viestiin osallistuminen ei vaadi lisenssin lunastamista.

Viime vuonna omakustannusosuus oli 75€ / hlö ja turistimaksut 100€ / hlö. Suurinpiirtein näissä hinnoissa pyöritään tänäkin vuonna. Viikolla 34 tarkentuu hinnat.
Sisältää laivamatkat, aamiaisen lauantaina ja itse kisat (SI-tikkuineen).

-----------------
Ilmoitettu 2 joukkuetta - katso joukkueet linkistä alla!

Nuorten superviikonloppu 01.10.2017 klo 22:19

Syys-lokakuun vaihde oli nuorille suunnistajille melkoinen superviikonloppu. Lauantainen Nuorisoviesti Turussa toi Paimion Rastille A-sarjan seitsemännen sijan ja sunnuntainen Oravatonni kaksi sarjavoittoa.

Nuorisoviestin A-sarja mittaa monipuolisesti seuran nuorison tasoa, sillä joukkueessa on seitsemän korkeintaan 16-vuotiasta nuorta. Tyttöjä pitää olla joukkueessa vähintään kolme ja suunnistajien yhteisikä saa olla maksimissaan 100 vuotta. Paimion Rasti oli matkassa mielenkiintoisella sekoituksella kokeneita nuoria ja viestin ylivoimaisesti nuorinta kaartia. Ihan viimevuotisen kolmannen sijan puolustamiseen ei suoritus riittänyt, mutta mukavasti kuljettiin kuitenkin kärjen tuntumassa. Parhaimmillaan joukkue käväisi toisena Voima Tuomasjukan osuuden jälkeen.

Nuorisoviestin B-sarjassa mukana oli kolme erittäin nuorta PR-joukkuetta. Tämän sarjan paimiolaiset tukireitti- ja rastireittisuunnistajat kulkivat vauhdikkaassa, lähes 100 joukkueen joukossa suunnilleen keskivaiheilla.

Sunnuntaisessa Oravatonnissa Paimion Rasti oli seurojen välisessä pistekilpailussa 10. Parhaat pisteet seuralle toi D14-sarjan voittaja Essi Hölsö sekä poikien "pääsarjan", H16-sarjan nopein Topias Arola. H15-sarjassa Voima Tuomasjukka oli 6. ja D10RR-sarjassa Sofia Fingerroos 9.

Seuran strategiapäivä, osa 2 26.09.2017 klo 11:05

PR strategiapäivän toinen osa järjestetään TULEVANA perjantaina 29.9.2017 klo 18-21 Rastituvalla.

Ohjelmassa seuran nykytilan kartoitusta, seuran esittelyä ja eri työryhmien perustaminen.

Tervetuloa kaikki jäsenet paikalle keskustelemaan seuran tulevaisuudesta. Tilaisuudessa kahvitarjoilu.

Topias Arola yön valtias 25.09.2017 klo 10:45

Paimion Rastin Topias Arola jatkoi kauden kultasarjaansa ottamalla 16-vuotiaiden poikien sarjassa selvän voiton yösuunnistuksen SM-kilpailussa Laihialla lauantaina. Sekuntipeliksi ei mennyt tälläkään kertaa, sillä hopeamitalisti, Hiidenkiertäjien Juuso Viskari, tipahti kärkipaikalta aivan viimeisillä rasteilla häviten Arolalle 5,4 kilometrin radalla 56 sekuntia.

− Alussa pari puskaan ajautumista, muuten oikein sujuvaa vaikka oli tiukkaa rinnettä tarjolla. Juoksu oli ihan hyvän tuntuista ja se tietysti auttoi asiaa. Kokonaisuudessaan oikein hyvä yöveto, sanoi Arola.

Arola uusi samalla viime vuoden H15-sarjan yökultansa. Tuolloinkin hopealle ylsi juuri Viskari, vieläpä miltei samalla erolla kuin nyt. Yömestaruus oli Arolalle kauden kolmas SM-kulta pitkän matkan ja sprintin jatkoksi.

Samassa H16-sarjassa hyvin suunnistanut Klaus Haanpää ylsi hienosti neljänneksi. Eroa mitalisijaan jäi puolitoista minuuttia. Myös Jarkko Rantoja ehti juuri plakettisijalle oltuaan kymmenes.

Tyttöjen vastaavassa 16-sarjassa kauden aikana jalkavaivoista kärsinyt Milja Väätäjä pääsi jo mukavaan vauhtiin sijoittuen kuudenneksi. 15-vuotiaiden poikien sarjassa Tuomo Haapala oli 18:s.

Miesten pääsarjassa pari ratkaisevaa virhettä tiputtivat Fredric Portinin mitalitaistosta. Portin oli lopulta kohtalaisesti seitsemäs. Daniel Stenlund äityi myös erinomaiseen yövauhtiin sijoittuen komeasti kymmenenneksi. Jesse Laukkarinen oli 18:s, Sami Valkama 24:s ja Mikko Huhtinen 30:s.

Naisten puolella Inga Dambe oli alkupuolikkaan radasta mitalivauhdissa. Selvä virhe toiseksi viimeisellä rastilla tiputti häntä vielä pari pykälää, ja lopputuloksena oli kahdeksas sija. Eveliina Hirvonen teki isoja virheitä ja päätyi sijalle 28.

Ikäsarjojen puolella mitalit jäivät ottamatta, joskaan ne eivät kauas jääneet. H35-sarjassa PR-kaksikko Toni Hartvik ja Markus Lindeqvist haastoi kärkimiehet, mutta miehet jäivät silti varsin niukasti sijoille 4 ja 5. Kymmenensiksi yösuunnistivat Tero Heikkilä H45- ja Eija Sipponen D50-sarjassa.

Topias Arolalle SM-sprinttikultaa 18.09.2017 klo 15:37

Paimion Rastin Topias Arola oli SM-sprintissä omaa luokkaansa ja suunnisti Suomen-mestaruuteen sunnuntaina Helsingin Kannelmäessä. Arola oli sprintin mittapuulla suorastaan ylivoimainen, sillä hopeamitalisti jäi hänelle vajaan vartin kisassa 22 sekuntia.

”Oikein hyvä suoritus. Virheitä ei tullut, reitinvalinnoista ei voi olla varma. Myös vauhtia löytyi jaloista mukavasti”, kommentoi Arola.

Hienosti vetivät myös muut 16-vuotiaat pojat. Jarkko Rantoja oli kuudes ja Klaus Haanpää kymmenes. Myös 14-vuotiaissa tytöissä yllettiin PR-plaketille, kun Essi Hölsö sprinttasi yhdeksänneksi.

Naisten pääsarjassa plakettisija oli niin lähellä kuin se voi olla ja jäädä samalla saamatta: Emma Silvennoinen jäi sekunnin erolla kymppikärjen ulkopuolelle, jaetulle sijalle 11. Inga Dambe suunnisti myös hyvin ja ylsi 16:nneksi. Ida Marie Næss Bjørgul oli heti seuraavaksi nopein, joskin suunnisti edustussääntöjen vuoksi SM-kilpailun ulkopuolella.

Miehissä Mikko Huhtinen teki miltei virheettömän suorituksen ja oli hienosti 16:s, jääden tosin mitalisijoihin lähes minuutin. Toinen PR-finalisti, lauantain SM-viestissä loistanut Jesse Laukkarinen, ei saanut hommaa toimimaan alkuunkaan vaan teki jo alkumatkasta monta isoa virhettä ja tuli vielä lopulta hylätyksi.

Paimion Rasti tuplaviestikultaan 18.09.2017 klo 15:35

Paimion Rastin jahtaama SM-viestivoitto sekä miesten että naisten viestissä toteutui ensimmäistä kertaa yhtä aikaa mitä hienoimmalla tavalla lauantaina Espoossa. Jännitys säilyi huipussaan viime metreille asti. Lopulta vahva joukkuesuoritus oli ratkaisevassa roolissa molemmissa viesteissä.

”Tänään kiitos kuuluu kyllä joukkueen muille juoksijoille”, tiivisti tuntonsa suunnistuksessa liki kaiken saavuttanut Olav Lundanes, joka oli juuri ankkuroinut miehet SM-viestikultaan. Norjalaisen päivä ei ollut helpoin mahdollinen, sillä etumatka supistui lopulta 45 sekuntiin.

Lundanesin avovaimo Ida Marie Næss Bjørgul oli noin tuntia aiemmin nostanut Rastin naiset huimalla vedolla voittoon. Neljäntenä takaa-ajoon lähtenyt norjalainen ohitti muut hyvissä ajoin ennen loppukiriin joutumista.

Inga Dambe avasi viestin hallitusti kärkiletkassa, ja Emma Silvennoinen nosti yhdestä virheestään huolimatta joukkueen neljänneksi, vaikka ero kärjessä vaihtaneeseen SK Pohjantähteen venyikin neljään minuuttiin. Pohjantähden kulta näytti jo selvältä, mutta ankkuri Anna Haataja pummasi pahasti ja tippui ulos mitaleilta.

”En tiennyt tarkkaan tilannetta. Luulin taistelevani kakkossijasta, koska en nähnyt missään vaiheessa [kärjessä lähtenyttä] SK Pohjantähteä. Olen niin onnellinen, tämä on fantastista!” riemuitsi Bjørgul.

Naisten kärkikolmikko mahtui lopulta minuutin sisään. Tampereen Pyrintö taipui Bjørgulin käsittelyssä 38 ja MS Parma 53 sekuntia.

Ranskalaisässä Frédéric Tranchandin sairastuttua kisan aattona korvaajaksi nousi Daniel Stenlund, joka avasi viestin mukavasti reilut kaksi minuuttia kärjestä. Muutoksen myötä avauksesta kakkososuudelle siirretystä Jesse Laukkarisesta tuli sitten käytännössä koko viestin ratkaisija: mies otti vähitellen kärjen kiinni ja karkasi saman tien muilta yli puolentoista minuutin päähän.

”Yksi 20 sekunnin virhe tuli. Reitinvalinnat otin enemmänkin varman päälle. Tämä päivä oli koko syksyn päätavoite. Paras maastoveto kuuteen vuoteen”, kertasi huippuvauhtiin yltynyt Laukkarinen.

Fredric Portin suunnisti kärkipaikalla sopivasti varmistellen ja päästi Lundanesin ankkuriosuudelle yli 2,5 minuutin erolla lähimpiin uhkaajiin. Norjalaisen jaloissa painoivat kuitenkin edellisviikon nelipäiväiset Norjan-mestaruuskilpailut, joten vauhti ei ollut aivan huippua eikä suunnistuskaan täydellistä. Takaa-ajajat haukkasivat etumatkasta ison osan mutta eivät saaneet lopulta kiinni. Ikaalisten Nouseva-Voima taipui 45 sekuntia ja tamperelainen Koovee 1.11.

Naisten kakkosjoukkue suunnisti mukavasti 13:nneksi. Miesten kakkosjoukkue oli 24:s ja kolmonen 33:s.

Miesten viestikulta on PR:n historiassa toinen, ensimmäinen tuli kolme vuotta sitten. Naisilla on viime vuosikymmeneltä kaksi viestimestaruutta sekä nippu muita mitaleita.

Aivan ainutkertaista ei miesten ja naisten tuplakulta SM-historiassa ole, mutta pitkälle pitää pakittaa edellisen kerran löytääkseen. Liedon Parma teki vastaavan tempun vuonna 1986. Tuolloin naisten mestaruutta juhli muiden muassa Liisa Veijalainen.

PR-pojille viestihopeaa

16-vuotiaiden poikien viestissä Paimion Rastin kolmikko Jarkko Rantoja – Klaus Haanpää – Topias Arola suunnisti hienosti ja pokkasi SM-hopeaa. Arola pääsi ankkuriosuudelle toisena Tampereen Pyrinnön jälkeen. Tällä kertaa Pyrinnön etumatka oli liikaa, eikä Arola pystynyt nopeimmalla osuusajallakaan haastamaan viime vuosien kovinta kilpakumppaniaan Leo Matinheikkiä.

16-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Paimion Rastin joukkue sijoittui 19:nneksi.

Arolalle pitkän matkan SM-kultaa, Portinille hopeaa 04.09.2017 klo 11:01

Paimion Rastin Topias Arola otti suunnistuksen SM-pitkällä matkalla viime vuoden tapaan omansa: 16-vuotiaiden kultaa irtosi suorastaan ylivoimaisella suorituksella. Kisasta toiseen kovimpana kilpakumppanina haastanut Tampereen Pyrinnön Leo Matinheikki oli nytkin kakkonen, mutta eroa Arolaan kertyi Lapuan Simpsiönvuorella 7,2 kilometrin radalla yli neljä minuuttia. Mestaruus ei silti helpolla tullut.

”Kyllä vaikeaa oli maaston ja radankin puolesta, piti vain tehdä tasapainoinen suoritus. Ei ollut puhdas suoritus, muutamia koukkuja tuli. Juoksuvire oli hyvä, vaikkei parasta vauhtia saanut kivikoissa irti. Näin reilulla erolla pitää kuitenkin olla taas tyytyväinen”, sanaili Arola kisastaan.

Jarkko Rantoja suunnisti samassa sarjassa hyvän kisan ollen kuudes. Klaus Haanpää oli niin ikään 16-vuotiaiden sarjassa 16:s.

Miesten kovatasoisessa pääsarjassa Fredric Portin teki hienoa jälkeä etenkin kisan alussa johtaen kisaa varsin pitkään. Perhoslenkkien hajonnoilla tuli kuitenkin virheitä liikaa. Tampereen Pyrinnön Elias Kuukka vei lopulta SM-kullan vajaan kahden minuutin turvin.

”Koko perhoslenkkien alue tuotti ongelmaa ja tein yhden isomman virheen. Pummien vuoksi hävisin tänään kullan, joskin mitali on aina hyvä”, sanoi Portin.

Lapuan naapuripitäjä Kauhavalta kotoisin oleva Sami Valkama osasi hanskata Simpsiön metkut ja suunnisti hienosti A-finaalin sijalle 20. Mikko Huhtinen oli 28:s, kun taas karsinnassa taitoaan väläyttänyt Henri Kalve hävitti toisen piilolinssinsä eikä pystynyt yksisilmäisenä jatkamaan kisaansa maaliin asti.

Päivän nopein mies oli PR:n moninkertainen maailmanmestari Olav Lundanes, joka jätti lähimmät uhkaajat vähintään neljän minuutin päähän. Suunnistusliiton tiukkojen edustussääntöjen vuoksi norjalainen joutuu kuitenkin juoksemaan tämän kauden SM-kilpailujen ulkopuolella. Tästä huolimatta Lundanes antoi hyvän vertailukohdan maailman absoluuttiselta huipulta.

”Alku ei mennyt kovin hyvin, pari virhettä tuli. Kun sitten noustiin kunnolla Simpsiönvuoren rinteille, alkoi sujua paremmin. Kisan viimeinen tunti sujui erinomaisesti. Sain myös virheitä tehneen Portinin kiinni kisan viimeisellä kolmanneksella”, kertoi Lundanes.

Naisten pääsarjassa paimiolaisplaketti jäi parinkymmenen sekunnin päähän Inga Damben oltua 11:s. Myös Emma Silvennoinen suunnisti koko matkan aivan kymmenen parhaan tuntumassa päätyen lopulta hienosti sijalle 13. Kolmas A-finalisti Eveliina Hirvonen oli 22:s.

Yhtenä ennakkosuosikeista tyttöjen 16-sarjaan startannut Milja Väätäjä koki ”Simpsiön erikoisen” eli maaperän paikoin aiheuttaman magneettisen häiriön kompassissaan. Täysin vikasuunnan harhailun päälle penikkatauti äityi juoksusta niin pahaksi, että hän joutui lopulta jättämään kilpailun kesken.

Seuranmestaruuskisat 2017 16.11.2017 klo 13:39

Seuranmestaruuskisojen tulokset ja väliajat linkissä kutsun alapuolella.
*tuloksia muokattu 16.11: H8RR kaikki hyväksytty, puuttuvasta leimasta 10min sakkoa. Sekä muutama sarjasiirto irmasta.*

Kiitos osallistujille ja järjestäjille! Tänä vuonna yhteensä 54 osallistujaa, sateesta huolimatta.

------------------------------------------------------------------------------------------------
KUTSU

PR:n seuranmestaruuskisat juostaan Peimarin Rastien yhteydessä 31.8.2017.

Sarjat: H/D6RR-HD85
Ratamestari: Janne Virtanen
Kartta: Vähäkylä -17
Metsään saa lähteä vapaasti klo 17-19 välillä, kuitenkin siten että samalle radalle lähtijät pitävät vähintään 1min väliä.
Mehutarjoilu.
Palkitaan H/D12 ja nuoremmat, palkinnot jaetaan kauden päättäjäisissä.
Osanotto-oikeus kaikilla seuran jäsenillä (ja samalla ilmainen osallistuminen).

Sarjat ja radat (alustava):
6km: H20-45
4km: D20-45, H16-18 ja H50-60
3km: D16-18 ja D50-65 ja H65-75
4Bkm: H/D 14
2km: H/D 6-12 (siimarilla), D70-, H80-

Tervetuloa mittelemään mestaruuksista!
T: Harrastesuunnistusvaliokunta (kysymykset / lisätietoa Hannele Lehtiseltä)

PS kisat avattu nyt myös Irmaan. Voit etukäteen käydä ilmoittautumassa, niin tiedämme paremmin varautua kartoilla. Ilmoittautuminen etukäteen ei pakollista.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Koululaisille kolme SM-mitalia 28.08.2017 klo 17:18

Paimion Rastin suunnistajat saavuttivat kolme mitalia ja kaksi plakettisijaa koululaisten SM-suunnistuksista Porista. Kirkkaimmasta menestyksestä vastasi D-sarjan viestikolmikko Klaus Haanpää, Leo Haanpää ja Essi Hölsö, joka otti sarjastaan kultamitalit.

D-sarjan viestikokoonpanoissa yhden kilpailijan tuli olla korkeintaan 13-sarjalainen ja yhden korkeintaan 15-sarjalainen. Paimion kolmikko oli mukana kärkikahinoissa koko kisan ajan. Klaus Haanpää toi aloituksesta viestin vaihtoon neljäntenä vain 43 sekuntia kärjen jäljestä. Velipoika Leo asemoi joukkueen tukevasti kärkeen kakkososuudella. Ankkurina Essi Hölsö piti varmoin ottein paimiolaisvärit kärjessä. Lähimmäksi uhkaajaksi nousi lopulta Sotkamo, jonka ankkurina oli yksi 16-poikien kärkinimistä, Valtteri Kankainen. Lopulta voittomarginaaliksi jäi kuitenkin turvallisesti hieman yli kaksi minuuttia.

Henkilökohtaisessa kilpailussa Milja Väätäjä ja Topias Arola ottivat 16-sarjoissa molemmat pronssia. Tyttöjen sarjassa mitalistit ratkottiin melko selvällä erolla, mutta poikien puolella mitalikolmikko mahtui Yyterin vauhdikkaissa maastoissa 14 sekunnin sisään. Sekä Milja että Topias edustivat kisassa lukiokaupunkiaan Turkua.

Nuorimpien poikien sarjassa H9-rastireitillä Paimion Sampo Oksa oli komeasti kahdeksas. Ei hullumpi saavutus ensimmäisissä SM-kisoissa!

14-vuotiaiden sarjassa Essi Hölsö jäi vain sekunnin päähän plakettisijasta ollen yhdeksäs. Myös sauvolainen Reetta Mulari oli ensimmäinen plakettien ulkopuolelle jäänyt. Reetta oli 9-vuotiaiden tyttöjen rastireitillä 13. Lähellä oli myös Klaus Haanpää, joka oli 16-pojissa kymmenes.

Lukioikäisten viestissä Milja ja Topias olivat mukana Turun joukkueessa, joka päätyi lopulta neljänneksi. Turkulaisten nuoren, lukion ekaluokkalaisista koostuvan joukkueen täydensi aloittajana lietolainen Oskari Lepistö. Joukkue oli koko viestin ajan mukana mitalitaistelussa, mutta ankkurina Topias joutui lopulta antautumaan pronssitaistelussa muutaman sekunnin helsinkiläiselle abiturientille Alvar Palmenille.

Nuorten Jukolassa paluu kärkikahinoihin 20.08.2017 klo 23:05

Mikä yhdistää kaupunkeja Tampere, Espoo, Pietari, Helsinki ja Paimio?
Kaikissa on asukkaita yli 10000 ja kaikissa kaupungeissa on nuorten Jukolan Top5-joukkue.

Paimion Rasti palasi rytinällä näihin Nuorten Jukolan kärkikahinoihin. Ykkösjoukkue oli lopulta porvoolaismaastoissa viides tasaisten ja hallittujen suoritusten jälkeen. Nuori kakkosjoukkue paransi viime vuotista suoritusta lähes 50 pykälällä päätyen sijalle 71.

Kilpailumaasto Kokonniemen laskettelukeskuksen ympäristössä heitti nuorille suunnistajille kovan fyysisen haasteen. Huippusijoituksesta huolimatta harva PR:n suunnistajistakaan oli tyytyväinen siihen, miten juoksu jyrkillä rinteillä oli sujunut. Samaa valittelivat haastatteluissa myös monet kärjessä vaihtaneet suunnistajat. Kokonniemellä kovakuntoisinkin suunnistaja koki vauhdin hurmaa lähinnä alamäessä.

Sen sijaan ratkaisevaa oli se, että Paimion seitsemästä suunnistajasta kukaan ei tehnyt mainittavia virheitä. Niinpä PR:n sijoitus liikkui koko viestin ajan 17 parhaan joukossa ja aikaero kärkeen oli kaikissa vaiheissa alle 10 minuuttia. Ehkä kovimman yksittäisen juoksun teki vitososuuden Essi, joka oli kaksi vuotta vanhempien tyttöjen osuudellaan 3. nopein.

PR:n viidenneksi sijoittuneessa joukkueessa juoksivat Jarkko Rantoja, Klaus Haanpää, Jaana Haapala, Leo Haanpää, Essi Hölsö, Milja Väätäjä ja Topias Arola. Tästä seitsikosta vain Jarkko ja Klaus eivät pysty ensi vuonna osallistumaan enää samalle osuudelle. Kaikki muut taistelivat siis kärkikahinoissa osuuksilla, joilla sai olla vuoden tai kaksi heitä vanhempia osallistujia.

PR:n kakkosjoukkue sijoittui myös kilpailussa reilusti puolenvälin paremmalle puolelle. Joukkueessa suunnistivat Casper Fingerroos, Voima Tuomasjukka, Talvi Tuomasjukka, Eelis Axelin, Selina Arola, Vilma Wahlsten ja Sebastian Fingerroos. Esimerkiksi Selina ja Vilma juoksivat hienosti osuuksilla, joilla sai olla mukana neljä vuotta heitä vanhempia tyttöjä. Montaa vuotta ei tarvitse mennä ajassa taaksepäin, kun Paimion ainoa joukkue juoksi yleensä Nuorten Jukolaa näillä sijoilla. Paimiolaissuoritukset Porvoon Nuorten Jukolassa täydensi Tuomo Haapala, joka kävi aloittamassa TuS:n 3-joukkueen viestin.

Nuoret suunnistajat viestinviejinä Paimiossa 16.08.2017 klo 13:35

Alueen Nuori Suunta -viesti juostiin aurinkoisessa elokuun illassa Paimiossa. Paimion omat suunnistajat hallitsivat 11-16-vuotiaiden sarjoja. Rastireittiviestien voitot menivät tytöissä Turkuun ja pojissa Saloon.

Nuori Suunta -viesti tarjoaa osallistujille matalan kynnyksen viestikilpailun. Ratamestari Olli Axelin oli laatinut pienelle alueelle sopivan yhdistelmän vauhdikasta, turvallista suunnistusta sekä kovassa vauhdissa eteen tulevia haastavia rastipisteitä.

Rastireitillä nuoret vastasivat vauhtihaasteeseen parhaimmillaan noin 10 minuutin osuusajoilla. Pojissa Angelniemen kolmikko Onni Virtanen, Leevi Söyrilä ja Juho Juva nakuttivat kaikki tällaisia huippuaikoja ja ottivat selvän voiton. Paimion trio Aatos Axelin, Hugo Hannula ja Topi Virtanen oli toinen ennen MS Parmaa. Paimion kakkoskolmikolla Niila Wahlsten, Oliver Koponen ja Eeli Pihlaja ei ennen tätä juuri kisastartteja takanaan ollut - silti sijoitukseksi tuli komeasti 7.

Tyttöjen rastireitillä kärkisijat eivät ratkenneet ihan yhtä selvästi. Toki Turun Suunnistajat oli selvä voittaja lähes viidellä minuutilla ennen MS Parmaa. PR:n erittäin nuori kolmikko Reetta Mulari, Sofia Fingerroos ja Minttu Lindeqvist oli viides vain viisi minuuttia mitalista jääneenä.

11-16-vuotiaiden sarjassa joukkueiden haasteena oli kerätä neljän suunnistajan kokoonpano, jonka yhteisikä on korkeintaan 54 vuotta. Niinpä näiden sarjojen tulokset muuttuivat aika lailla edellisvuodesta. Paimiolla ikävuosien laskeminen meni myös todella tarkalle: kolme joukkuetta olivat tasan 54-vuotiaita ja tyttöjen toinen joukkue jäi vuoden verran alle. Sopivan ikäisistä lähtökohdista huolimatta lopputulos meni yli kaikkien odotusten: sekä tyttöjen että poikien sarjassa tuli kaksoisvoitto.

Tytöissä kisa oli erittäin tiukkaa vielä kolmannelle osuuden loppuun asti. Kärkitrio MS Parma, Ankkuri ja PR vaihtoivat 18 sekunnin sisällä toisistaan. Ankkuriosuudella Milja Väätäjä oli omaa luokkaansa ja nosti joukkueensa Jaana Haapala, Talvi Tuomasjukka ja Selina Arola selvään voittoon. Paimion kakkosjoukkueen ankkuri Essi Hölsö oli vain 40 sekuntia Miljaa hitaampi ja nosti joukkueensa Vilma Wahlsten, Mariella Saarinen ja Helmi Virta varsin kaukaa kakkossijalle.

Pojissa PR:n joukkue otti viestin hallintaansa heti alusta asti. Topias Arolan tultua kärjessä vaihtoon Leo Haanpää, Sampo Oksa ja Klaus Haanpää kasvattivat eroa tasaisesti kilpakumppaneihinsa. Kakkosjoukkue Tuomo Haapala, Eelis Axelin, Juuso Haapala ja Voima Tuomasjukka teki niinikään tasaista työtä. Ero kärkeen pysyi maltillisena ja aloituksen ruuhkien jälkeen sijoitus kohosi tasaisesti osuus osuudelta aina kakkoseksi asti.

Hienon menestyksen lisäksi paimiolaisittain viestin parasta antia oli se, että mukana oli peräti 28 PR:n nuorta viestinviejää. Tämän komean lukeman täydensivät Aapo Virtanen, Suvi Loukonen ja Jenna Lehtinen lopulta vajaaksi jääneellä joukkueellaan.

MM-mitalikahvit 12.08.2017 klo 19:23

Olav Lundanes juoksi ylivoimaiseen voittoon kuninkuusmatkalla Viron Otepäässä juostuissa MM kisoissa. Kyseessä on ensimmäinen seuramme juoksijan saavuttama henkilökohtainen maailmanmestaruus. Olav nappasi kultaa myös viestistä.

Mitaleille juoksi mahtavasti myös Frederic Tranchand, saavuttaen hopeaa sprintistä. Samoin viestistä ranskalaistykki saalisti hopeaa.

Kaikille avoimessa tilaisuudessa mitalistit kertovat kokemuksistaan kisakarttojen avustamina ja jakavat tietysti faneille nimikirjoituksia. Kahvin lisäksi on toki myös kakkua luvassa, joten laitathan mahdollisuuksien mukaan nimesi listalle, jotta osaamme varata tarjottavaa riittävästi.

Tervetuloa Rastituvalle sunnuntaina 20. elokuuta klo 17:00!

Ps. Seuraväelle järjestetään aiemmin iltapäivällä strategiatilaisuus, josta voit suoraan jatkaa kakkukahveille, tai piipahtaa välissä kotona.

Seuran strategiapäivä 16.08.2017 klo 13:30

Avoin keskustelu- ja suunnittelutilaisuus, jossa pohdimme mihin suuntaan haluamme kehittää seuraa tulevaisuudessa. Tilaisuuden alustaa Markus Lindeqvist, jonka jälkeen jatkamme pohdiskeluja pienryhmissä.

Aloitamme 20. elokuuta klo 13:00 ja jatkamme noin kolme tuntia, mutta voit toki osallistua vain osaan tilaisuudesta.

Strategiakeskustelujen jälkeen jatkamme sujuvasti juhlistamaan Olavin MM-kultamitaleja ja Fredon hopeita kahvien ja kakkujen kera.

Lundanesille kaksi MM-kultaa 11.07.2017 klo 13:30

Viime viikolla Viron Tarton seudulla käydyt suunnistuksen MM-kilpailut olivat Paimion Rastia edustaville suunnistajille ehkä odotettuakin menestyksekkäämmät. Kokonaissaldona oli komeat kaksi MM-kultaa ja kaksi -hopeaa. Mitaleista vastasivat sinällään odotetusti seuran kaksi kovinta tykkiä, Olav Lundanes ja Frédéric Tranchand.

Norjalainen Lundanes jatkoi käytännössä siitä, mihin viime vuoden kisoissa jäi: nytkin kaksi vakuuttavaa kultaa pitkältä matkalta ja viestistä. Viime kerrasta poiketen keskimatkalta ei sentään menestystä irronnut, sillä pitkän matkan kilpailun väsyttämä mies oli kaukana parhaastaan ja otti vielä hylkäyksen käytyään väärällä rastilla.

Sen sijaan pitkä matka on kuluneen vuoden ajan ollut hallinneen mestarin Lundanesin päätavoite. Mestaruus olikin hänelle tuolla matkalla nyt jo neljäs. Helpolla ei mies kilpailusta selvinnyt, siitä piti huolen tunti 45 minuuttia haastavaa, märkien soiden ja miltei jatkuvan pusikon täyttämää suunnistusta.

– Tähän päivään olen panostanut kaikkeni, ja olen valtava tyytyväinen siitä, että pystyin tänään tekemään sen mitä piti. Lähdin matkaan täysillä, ja viimeiset kilometrit olivat kyllä vaikeita jaksaa, sanoi Lundanes pitkän matkan kisan jälkeen.

Lundanes siirtyi samalla Paimion Rastin historian lehdille seuran ensimmäisenä aikuisten henkilökohtaisena ja viestitkin mukaan lukien ensimmäisenä miespuolisena maailmanmestarina. Katri Lindeqvist otti Suomen naisten viestijoukkueessa MM-kultaa vuonna 2008.

Viestissä Lundanes pääsi toiselle osuudelle miltei kärkipaikalla ja karkasi muilta runsaan minuutin päähän, ja ankkuri Magne Dæhli pystyi pitämään muut takanaan loppuun asti. Tämä oli myös täsmällinen toisinto viime vuoden MM-viestistä.

Frédéric Tranchand teki pitkän odotuksen jälkeen onnistuneen juoksun MM-sprintissä – tuloksena upeasti hopeaa alle kolme sekuntia Sveitsin Daniel Hubmannia hitaampana. Ranskalainen nousi mitalitaistoon vasta loppumatkan pisimmällä rastivälillä, jolla hän oli selvästi joukon nopein.

Tranchand päätti kisaviikkonsa hienosti ottaen Ranskan viestijoukkueessa hopeaa. Aloitusosuudella hän oli nopein.

– Sprintti meni lähes täydellisesti, joskin jollain reitinvalinnalla taisin vähän jäädä. Pitkä matka ja etenkin keskimatka olivat aivan katastrofeja minulta. Siksi halusin viestissä näyttää mihin pystyn, ja siinä onnistuin erinomaisesti, summasi Tranchand kisaviikkoaan.

Fredric Portinilta odotettiin Suomen ykkösmiehenä varsin paljon, mutta kisat menivät häneltä hieman penkin alle. Pitkällä matkalla hän aloitti hieman haparoiden, mutta nousi vahvan lopun ansiosta sijalle 11. Keskimatkalla tuli alkumatkasta usean minuutin pummi ja myöhemmin lisää, joten menestystoiveet olivat siinä. Viestissä hän suunnisti hyvän ankkuriosuuden tuoden Suomen joukkueen kahdeksanneksi.

Muista Paimion Rastin suunnistajista Jesse Laukkarinen juoksi vain sprintin. Hän pääsi finaaliin melko täpärästi ja aloitti finaalin ehkä liiankin rajusti hyytyen loppua kohti – tuloksena sija 30. Puolan Bartosz Pawlak suunnisti useamman matkan, ollen henkilökohtaisesti parhaiten sprintissä 27:s.

Naisten puolella Inga Dambe suunnisti hyvät MM-kilpailut. Viestissä hän avasi Latvian viestin kolmantena, josta muu joukkue jatkoi miltei mitalitaistossa päätyen lopulta maan ennätykseen, viidenteen sijaan. Henkilökohtaisissa starteissa Dambe ylsi parhaimpaansa keskimatkalla ollen 11:s.

Toinen PR:n naisedustajista, Norjan Ida Marie Næss Bjørgul, oli odotetun vahva sekä sprintissä että pitkällä matkalla. Hän sijoittui molemmissa hienosti yhdeksänneksi. Sprinttiviestissä hän ankkuroi Norjan sijalle 7.

Suomen joukkueelta kisat sujuivat hieman alakanttiin. Mitalien osalta tuloksena oli kaksi pronssia.

Topiaksen EM-kisasaldona sijat 5 ja 11 03.07.2017 klo 00:25

Topias Arolan saldona nuorten EM-suunnistuksista Slovakiasta oli viides sija pitkältä matkalta ja 11. sija sprintissä. Vaativissa maastoissa Topias ei onnistunut tekemään aivan täydellisiä huippusuorituksia, mutta kärkitaisteluun hän ylsi silti jokaisella matkalla.

Paras suoritus tuli odotetusti pitkältä matkalta, jossa Topias puolusti viime vuoden hopeaansa. Tällä kertaa tuloksena oli komea viides tila ja mitali jäi runsaan minuutin päähän.

- Maasto oli tosi mäkinen ja rinteet olivat jyrkkiä. Välillä taas oli melkoista pusikkoa. Niinpä minulla oli vaikeuksia löytää sellaista sujuvaa juoksuväylää ja tehdä hyviä reitinvalintoja. Parilla rastilla tein pienet virheet, kuvaili Topias kriittisenä suunnistustaan keski-eurooppalaisessa vuoristomaisemassa.

Suomalaismaisemista poikkesi myös sprintti Banska Stiavnican vuoristokylässä. Reitinvalinnoilla ja umpikujilla ei kikkailtu. Sen sijaan kokonaisnousua tarjottiin 2,5 kilometrin matkalla peräti 145 metriä. Topias selvitti vauhdikkaan kisan sarjansa parhaana suomalaisena sijalle 11.

- Mäissä pystyin pitämään aika hyvin vauhtia yllä, mutta varmaan vieläkin rohkeammin olisi tarvinnut lähteä liikkeelle. Yhdellä rastilla juoksin hieman risteyksen ohi. Siinä meni muutama sija, kertasi Topias kisan antia.

Viestissä 16-sarjan joukkue oli koko ajan mukana mitalitaistossa, vaikka yksikään pojista ei selvittänyt runsasrastisia ratoja ilman virheitä. Maalissa ehdittiin jo hetki tuulettaa pronssimitaleja, kunnes selvisi, että ankkuri, pitkän matkan hopeamitalisti Leo Matinheikki oli jättänyt vahingossa yhden rastin väliin.

Maiden välisessä pistetaulukossa Suomi oli kisojen toiseksi paras maa niukasti Unkarin takana.


MM-kilpailuissa seitsemän PR-suunnistajaa 30.06.2017 klo 13:07

Tänään perjantaina alkavissa suunnistuksen MM-kilpailuissa nähdään kaikkiaan peräti seitsemän seuratasolla Paimion Rastia edustavaa urheilijaa. Kilpailut käydään kaakkoisessa Virossa Tarton toimiessa keskuspaikkana.

Ennakkoon kovimmat odotukset kohdistuvat seitsikossa Olav Lundanesiin, joka oli viimevuotisten kisojen kuningas kahdella kullalla ja yhdellä hopealla. Alkukauden näytöt ovat norjalaiselta sitä luokkaa, ettei tuon menestyksen uusiminen vaikuta täysin mahdottomalta.

Hyvät saumat lähelle mitalisijoja on myös Frédéric Tranchandilla sekä Fredric Portinilla. Tranchand on näyttänyt kotimaan kisoissa parhaimmillaan ylivertaista vauhtia, ja toisaalta ranskalainen on yltänyt sprinttimatkojen ohella lähelle mitalia myös pitkällä matkalla, sijoittuen kaksi vuotta sitten MM-kisoissa neljänneksi.

Portin on ollut alkukauden todella vahvassa iskussa, joskin Jukolan viestinkin sotkenut flunssa on ollut kisojen alla harmina. Henkilökohtaisesti Portinin paras MM-sijoitus on 10. viime kisojen keskimatkalla.

Portinin ohella toinen suomalaisista on Jesse Laukkarinen. Ilman viime hetken muutoksia hänen kisaurakkansa on ohi viimeistään huomenna, sillä mies juoksee pelkästään henkilökohtaisen sprintin.

Puolan värejä kantava Bartosz Pawlak oli viime vuoden EM-kilpailuissa jo lupaavasti pitkän matkan 12. Kaikki edellä mainitut Laukkarista lukuun ottamatta suunnistavat näillä näkymin Virossa myös maidensa viestijoukkueissa.

Naisten puolella kisoissa nähdään Norjan Ida Marie Næss Bjørgul sekä MM-konkari, Latvian Inga Dambe. Näistä Bjørgul sijoittui vuosi sitten sprintissä hieman yllättäen seitsemänneksi, ja samaa matkaa hän pääsee nytkin Tartossa juoksemaan.

Kilpailut alkavat tänään sprintin karsinnalla. Tartossa ja Viljandissa käytävien sprintin ja sprinttiviestin jälkeen siirrytään maastomatkoille, ja kisat päättyvät ensi perjantaina käytäviin viesteihin.

Arola mukana nuorten EM-kilpailuissa

Tänä viikonloppuna suunnistetaan myös nuorten EM-mitaleista Slovakian Banska Bystricassa. 16-vuotiaiden kilpailuissa Suomi-paidassa suunnistaa PR:n Topias Arola. Viimeksi Jukolan viestissä loistanut Arola otti viime vuonna vastaavista kilpailuista hienosti EM-hopeaa pitkällä matkalla.

Kisat avataan tänään sprintillä. Huomenna on vuorossa pitkä matka ja sunnuntaina viesti.

PR-Venlat viidenneksi, veljekset seitsemänneksi 19.06.2017 klo 22:33

Suunnistuskesän kohokohta, Jukola-viikonloppu, tarjosi jälleen hetkiä ja tuntemuksia laidasta laitaan. Paimion Rastin kannalta kokonaisuus Joensuun Enossa oli vahvasti positiivinen, sillä naiset ylsivät Venlojen viestissään upeasti viidenneksi, miehet puolestaan nousivat yön pieneltä takamatkalta lopulta sijalle seitsemän. Hienoista tuloksista huolimatta pieni kaiherrus jäi siitä, että molemmissa viesteissä oli mainiot mahdollisuudet vielä parempaan.

Naisten hieno loppukiri
Nina Temjakovan avausosuus eteni täydellisesti kärkiryhmässä viimeiselle hajonnalle asti, jossa oman rastin löytymiseen meni yli kaksi minuuttia. Tästä seurauksena meno takkusi myös seuraavilla rasteilla, joten vaihdossa ero kärkeen oli venähtänyt yli neljään minuuttiin.

Jo aiemmissa suurviesteissä loistanut Emma Silvennoinen teki nyt Jukola-debyyttinsä ykkösjoukkueessa. Jälki oli näyttävää: lähes virheettömällä suunnistuksella koko osuuden pohja-aika ja vaihtoon komeasti kolmosena. Ero kärkeen ei juurikaan supistunut, sillä ruotsalainen voittaja Alfta-Ösa OK johti viestiä tässä vaiheessa yli neljän minuutin marginaalilla.

Viime aikoina sairastellut Saara Norrgrann ei ollut kolmannella osuudella fyysisesti läheskään parhaimmillaan ja joutui lisäksi koukkimaan pari minuuttia. Norrgrann vaihto kuudentena, vajaat kuusi minuuttia kärjen takana. Kärjen tilanne viimeiselle osuudelle lähdettäessä oli tasoittunut, ja ykköspaikalle oli noussut sveitsiläinen OL Norska ex-supertähti Simone Nigglin hirmujuoksulla.

Ida Marie Næss Bjørgulin ankkuriosuus alkoi ikävän tylysti: heti vaativalle ykkösrastille useamman minuutin virhe, ja ensimmäisellä väliaikarastilla sijoitus vasta 12. Siitä kuitenkin alkoi norjalaisen huima veto, jonka tuloksena sijoitus nousi pykälä pykältä. Koko naistiimi sai juhlia yhdessä loppusuoralla viidettä sijaa.

− Ykkönen oli todella paha rasti tiheikössä, en vain kerta kaikkiaan päässyt hetkeen kartalle ja menin ihan vierestäkin ohi. Sitten alkoi sujua, ja vaikka tuli muitakin virheitä, pystyin suunnistamaan hyvin ja aktiivisesti. Fyysisesti oli kyllä vahva olo, kertasi Bjørgul.

− Tavoittelimme sijoitusta kahdeksan joukkoon, ja se toteutui reippaasti. Toki virheettömästi olisi ollut mahdollista vielä korkeammalle, ja etenkin Idan ekstraminuutit heti ankkuriosuuden alussa olivat tässä mielessä ikäviä. Emman toisen osuuden kärkiaika oli tosi hienoa katsottavaa. Tyytyväisiä ollaan ilman muuta, sanaili naisten valmentaja Teemu Väre lopputuloksesta.

PR:n kakkosjoukkue sijoittui Harpatinvaaran rinteillä 37:nneksi. Ykkösjoukkueen viides sija on Paimion Rastin toiseksi paras Venlojen viestissä, kun viisi vuotta sitten juhlittiin hopeaa.

Jussit vajaamiehisesti hyvään tulokseen
Paimion Rastin haaveet jopa voittotaistoon pääsystä kokivat julman kolauksen Jukolan alla perjantaina, kun pisimälle osuudelle laitettu Fredric Portin sairastui flunssaan ja joutui tekemään päätöksen kotiin jäämisestä. Tämä johti joukkueen kokoonpanossa muutoksiin, mutta tavoite top 5 -sijoituksesta pysyi voimassa.

PR joutui kuitenkin takaa-ajoasemiin jo avauksessa, kun Jesse Laukkarinen teki kaksi selkeää virhettä ja vaihtoi runsaat neljä minuuttia kärjen takana. Portinin poisjäännin myötä pidemmät osuudet saaneet Bartosz Pawlak ja Mikko Huhtinen suunnistivat varsin hyvin, mutta kärjessä mentiin niin kovaa, että eroa tuli lisää minuutteja. Viestin voittaja, ruotsalainen IFK Göteborg, karkasi muilta kauas jo kakkososuudella eikä sen jälkeen enää käytännössä kärkipaikkaa muille luovuttanut.

Varamiehistöstä ykköseen noussut Markus Lindeqvist ja Daniel Stenlund suunnistivat lyhyimmillä nelos- ja viitososuudella stabiilisti, ja tässä vaiheessa PR kulki sijalla 15. Frédéric Tranchand tikkasi oman osuutensa virheistä huolimatta huimaa kyytiä ja lähetti Olav Lundanesin ankkuritaistoon 11:ntenä. Mitalisijoille oli matkaa yhdeksän minuuttia.

Lundanes teki alkumatkan vaativassa rinteessä parin minuutin pummin, mutta muuten matkavauhti oli niin kovaa, että joukkue kerrallaan jäi kyydistä taakse. Loppukilometreillä kovimmaksi vastukseksi osoittautui Helsingin Suunnistajien superjuniori Olli Ojanaho, joka Lundanesista jo jäätyään imi tämän kiinni ja ponkaisi viimeiseltä rastilta sellaiseen kiriin, ettei norjalaisella ollut aseita siihen vastata. Lopputulos oli PR:lle kuitenkin alkuasetelmiin nähden ilahduttava seitsemäs sija. Lundanes oli koukustaan huolimatta ankkuriosuuden nopein.

− Tämä oli meiltä joukkuesuoritus. Portinin sairastumisen saimme nollattua, ja varamiehenä Markus hoiti homman erinomaisesti. Olen erittäin tyytyväinen siihen rohkeaan tapaan, jolla joukkue suunnisti. Kiitos seuran historian toiseksi parhaasta tuloksesta kuuluu urheilijoiden lisäksi koko valmennusporukalle ja seuralle, linjasi miesten valmentaja Juuso Lindeqvist.

Topiakselta huimaa vauhtia kakkosjoukkueessa
Ykkösjoukkueiden ohella viikonlopun parasta antia oli Topias Arolan vauhti. Nuorukainen suunnisti PR-kakkosjoukkueessa peräti viidenneksi parhaan osuusajan viitososuudella. Se on huikea osoitus vasta 16-vuotiaan kyvyistä, ja lupaa myös erittäin hyvää ensi viikolla käytäviä nuorten EM-kilpailuja silmällä pitäen. Kakkosjoukkueen loppusijoitus Enossa oli 56.

Harpatin kilpailumaasto oli Jukolan lähihistorian vaativimpia, ja isoja virheitä nähtiin huippusuunnistajiltakin kasapäin. Mukana suunnistusjuhlassa oli pitkälti yli 16000 osanottajaa sekä valtava määrä katsojia ja tukijoukkoja. Sää oli suosiollinen, ja lämpöä oli yölläkin vähintään riittävästi.

Ensi vuonna Jukolan viesti käydään Hollolassa Hälvälän taidollisesti haastavassa suppamaastossa.

PR Joensuu-Jukolaan vahvoin joukkuein 17.06.2017 klo 12:10

Viikonloppuna koittaa jälleen eräs suunnistuskauden huikeimmista hetkistä, kun Jukolan viesti kokoaa kaikki lajin ystävät urheilemaan ja nautiskelemaan, tällä kertaa Joensuun Enoon. Toissa vuonna Paimion Louna-Jukolassa tehtyjä osanottoennätyksiä ei rikota, mutta Joensuu-Jukolan luvut ovat silti komeita: Venlojen viestissä yli 1300 ja Jukolan viestissä lähes 1600 joukkuetta, suunnistajia yhteensä noin 16400.

Vain viikonlopun ajan elävään, kuhisevaan Jukolan kylään odotetaan lisäksi kymmeniä tuhansia muita kisavieraita.
Paimion Rastilla odotukset ovat todella korkealla. Kaiken onnistuessa on sekä Venloissa että Jukolassa erinomaiset mahdollisuudet aivan kärkisijoille asti. Erityisesti miesten seitsikko on kenties kovatasoisin PR:n Jukola-historiassa huolimatta Fredric Portinin viime hetken poisjäännistä.

Naisten ykkösnelikko on odotetun kaltainen: alkuosuuksilla niihin erikoistuneet naiset ja lopussa kovimmat tykit. Joukkue on viimevuotiseen nähden miltei kokonaan ”uusi”, sillä vain Saara Norrgrann kolmannella osuudella oli mukana myös tuolloin Lappee-Jukolan ykkösessä. Kovia naisia jäi nytkin varalle ja kakkosjoukkueeseen.

– Naisten tilanne on niin hyvä kuin se voi olla. Odotuksissa on haastava ja kovatasoinen kisa. Tavoitteena on tehdä oman tason mukaiset vahvat suoritukset, minkä pitäisi riittää top 8 -sijaan, sanoo naisten valmentaja Teemu Väre.

Miesten viestissä ratamestarit pyrkivät tarjoamaan taktista haastetta sillä, että toinen osuus on viestin pisin ja sijoittuu samalla yön hämärimpiin hetkiin. Tuolle osuudelle PR oli jo asettanut Suomen ykkösmiehen, Fredric Portinin, varmistamaan hyviä asemia jatkoon ja parhaassa tapauksessa jopa karkaamaan muilta. Perjantaiaamun ikävät uutiset kuitenkin kertoivat, että mies on flunssassa ja joutuu jäämään kotiin. Takaiskusta huolimatta tiimi on edelleen rautaa, kun korvaavaksi mieheksi ykköseen nousi näin Markus Lindeqvist. Kovimmat miehet, Frédéric Tranchand ja Olav Lundanes, vastaavat odotetusti kahdesta viimeisestä osuudesta.

– Onnistuneella joukkuesuorituksella olemme sunnuntaiaamuna varmasti korkealla. Tavoitteeksi olemme asettaneet sijoittumisen viiden parhaan joukkoon, linjaa miesten valmentaja Juuso Lindeqvist.

Venlojen viestissä Paimion Rastin historian paras saavutus on kakkostila viisi vuotta sitten. Miehet ovat yltäneet parhaimmillaan viidenneksi vuonna 2010. Viime vuonna PR-Venlat sijoittuivat äärimmäisen tiukan kamppailun päätteeksi yhdeksänneksi, kun taas miehet joutuivat tyytymään sijaan 19.

Harpatinvaaran kilpailumaasto on sekä suunnistuksellisesti että fyysisesti vaativa. Alue sisältää tavallaan useampiakin erilaisia maastotyyppejä, mikä tarjoaa suunnistajille monipuolisia ja ehkä yllättäviäkin haasteita. Luvassa on sikäli poikkeuksellisen ”urbaani” Jukola, että kilpailukeskus sijoittuu käytännössä keskelle Enon kirkonkylää. Viimeisimmät sääennusteet lupaavat kirkasta ja puolipilvistä, joten Jukolan yöstä ei näytä tulevan esimerkiksi viime vuoden sateessa koetun pimeä.

Kaikkiaan Paimion Rasti osallistuu Joensuu-Jukolaan viidellä Venla- ja neljällä Jukola-joukkueella.

Venlojen viesti
Paimion Rasti 1
1. Nina Temjakova (6,9 km)
2. Emma Silvennoinen (6,7 km)
3. Saara Norrgrann (6,0 km)
4. Ida Marie Næss Bjørgul (8,2 km)

Jukolan viesti
Paimion Rasti 1
1. Jesse Laukkarinen (12,9 km)
2. Bartosz Pawlak (14,3 km)
3. Mikko Huhtinen (12,5 km)
4. Markus Lindeqvist (7,7 km)
5. Daniel Stenlund (8,0 km)
6. Frédéric Tranchand (11,0 km)
7. Olav Lundanes (13,9 km)

Joensuu-Jukola 2017 15.06.2017 klo 18:56


Paimion Rastin seurateltalla, tuulisuojapaikka nro 25-26, pidetään lauantai-iltana, heti Venlojen viestin palkintojenjaon jälkeen, kaikille mukana oleville seuran juoksijoille ja kannustajille kahvitilaisuus.

Venla-joukkueiden juoksijoiden toivotaan tulevan paikalle juttelemaan omista suorituksistaan. Pyritään mahdollisimman vapaamuotoiseen tilaisuuteen.
Olet lämpimästi tervetullut paikalle!
Huom! Muina aikoina tarjoilut ovat tarkoitettu kilpailijoille.

Seurateltta:
Pystytystalkoot perjantai-iltana n. klo 16 - 18, Mikäli olet perjantaina kilpailukeskuksessa tule paikalle, lisätiedot Ossilta puh 044 5676 705.

Teltan purkutalkoot ovat sunnuntaina sopivana ajankohtana (n klo 11-12 ?) ja kaikkien paikalla olevien odotetaan osallistuvan purkutalkoisiin, kiitos.

Telttapaikat kilpailukeskuskartalla: http://www.jukola.com/2017/teltat/
Paimion Rastin paikat;
seuratelttapaikka nro 25-26 ja
omille majoitusteltoille varattu 2 kpl 10x10m paikkaa; nro H046 ja H053

Nähdään Jukolassa!

T: Kaija ja KristiinaJoensuu-Jukolaan on ilmoitettu 4 joukkuetta Jukolan viestiin ja 5 joukkuetta Venlojen viestiin. Viestit juostaan perinteisesti viikkoa ennen juhannusta, eli 17-18.6, Enossa.

Seuraava ilmoittautuminen umpeutuu ke 10.5, joten käythän laittamassa nimesi Irmaan tai lähetät spostia / viestiä Hannelelle (yht.tiedot löytyvät esim Peimarin Rastien sivuilta) mikäli olet halukas juoksemaan viestissä.
Tämä siksi että tiedämme pitääkö ilmoittaa lisää joukkueita! Joukkueita on ilmoitettu suurinpiirtein sama määrä kuin viime vuonna, joten varsinkin tieto ensikertalaisten määrästä vaikuttaa joukkueiden määriin.
Osallistuminen ei vaadi lisenssin lunastamista ja on ilmaista.

Paimion Rastille on varattu 2 tuulensuojapaikkaa ja majoitustelttapaikat H046 ja H053 (2kpl 10x10m). Majoittautuminen omaan telttaan.

--------------------------------------------------------------------------
Tässä tarkempaa tietoa bussikuljetuksesta.

Bussi lähtee perjantaina Turusta Veritas stadionin parkkipaikalta (Blomberginaukio) klo 16.
Kyytiin pääsee ainakin 110-tieltä Kaarinan keskustan ja Piikkiön pikavuoropysäkeiltä. Paimion Nesteeltä bussi lähtee klo 16.30 ja koukkaa Helsingin (kehä III) kautta.
Yötä olemme Mikkelissä Visulahden lomakotitaloissa, meille on varattu 5kpl 4hlön ja 1kpl 8hlön mökit. Liinavaatteet kuuluvat varustukseen ja mökeissä näyttäisi olevan 2hengen huoneita erillisillä sängyillä. Mökkimajoituksessa ei ole tarjolla aamupalaa, mutta pysähdymme aamupalalle n 10min ajomatkan jälkeen.

Takaisin bussi lähtee sunnuntaina puolen päivän jälkeen kun kaikki kyytiläiset ovat tulleet metsästä ja käyneet pesulla.
Kustannukset tulevat olemaan maksimissaan 60e matkasta (30e/suunta) ja 40e yöpymisestä+aamupalasta =yht max 100e.
Maksutiedot, eli mm tarkka summa ja tilinumero, ilmoitetaan jälkikäteen. Kuski vastaa majoituksen ja aamupalan maksamisesta paikan päällä.

Bussiin voi vielä ilmoittautua ja myös muista seuroista, kaveriporukat, yksittäiset ihmiset jne! Lisätietoa antaa Hannele Lehtinen. Hannelen yhteystiedot löytyvät täältä: Peimarin Rastit

Lundanes maailmancup-kilpailun kakkonen 29.05.2017 klo 17:40

Suunnistuksen maailmancup avattiin viime viikolla Turussa ja Lohjalla. Paimion Rastia seuratasolla edustavista kovimman suorituksen teki Olav Lundanes, joka ylsi lauantain keskimatkan kilpailussa kakkossijalle. Norjalainen hävisi Pusulan Lintukiiman maastossa 5,7 kilometrin radalla voittaja Ruotsin Martin Regbornille 29 sekuntia.

− Ykköselle tein pienen virheen. Toki tavoitteena oli olla päivän ykkönen, mutta olen tähänkin varsin tyytyväinen, kommentoi Lundanes kauden ensimmäistä maailmancupin maastokilpailua.

Orastavan flunssan vuoksi Lundanes ei ottanut riskiä ja jätti sunnuntaisen pitkän matkan takaa-ajokilpailun väliin. Hän kuitenkin ehti jo torstai-illan sprintissä Lohjan keskustassa sijoittua hienosti kymmenenneksi. Vielä häntäkin nopeammin sprinttasi Ranskan Frédéric Tranchand, joka oli kuudes. Tranchand harmitteli hidasta alkuaan, jossa tuli kärkisijoihin nähden liikaa eroa. Lisäksi hän joutui juoksemaan aiemmin hankitun ”puujalan” vuoksi reisi tiukasti teipattuna.

Kolmaskin PR-mies pääsi kiertueella lähelle top 10 -sijoitusta, Fredric Portin taisteli lauantain keskimatkalla 12:nneksi. Aivan kärkivauhtia kisan avannut Portin kertoi ottaneensa loppumatkasta selkeästi hitaamman reitinvalinnan sekä valitteli loppupuristuksen puutetta. Myös sunnuntaina alku sujui häneltä jopa kärkimenijöitä nopeammin, mutta mies totesi varsin pian olevansa liian väsynyt niin pitkään matkaan ja päätti jättää kisan riittävän palautumisen varmistamiseksi kesken.

Naisten puolella Ida Marie Næss Bjørgul esitti hyviä otteita etenkin sunnuntain takaa-ajossa, jossa hän 28:ntena startattuaan nousi sijalle 17. Torstain sprintissä norjalainen oli hieman alavireisesti 36:s ja keskimatkalla 30:s. Lisäksi hän ankkuroi Norjan sprinttiviestijoukkueen keskiviikkoiltana Turussa kuudenneksi.

Lisäksi PR-suunnistajista viikonloppuna esiintyivät Jesse Laukkarinen sekä Puolan Bartosz Pawlak ja Latvian Inga Dambe. Kärkisijat jäivät heidän kohdallaan kuitenkin pääosin virheiden seurauksena melko kauas. Laukkarinen sen sijaan juoksi mukavasti sprinttiviestin Suomen kolmosjoukkueessa sekä antoi vahvan näytön torstain sprintin "esijuoksijana" ollen mc-kisaajat mukaan lukien kolmanneksi nopein suomalainen.

Maailmancup jatkuu heinäkuun alussa Virossa MM-kilpailujen yhteydessä.

Arola näyttökilpailun voittoon

Maailmancupin yhteydessä suunnistettiin myös kansalliset kilpailut, jotka sunnuntain pitkän matkan osalta olivat nuorten sarjoissa yksi näyttökilpailuista sekä nuorten MM-kilpailuihin että 18- ja 16-sarjalaisten osalta EM-kilpailuihin. Paimion Rastin Topias Arola teki H16E-sarjassa selvää jälkeä ottaen ykkössijan 1.19 totutusti pahinta kilpakumppaniaan, Tampereen Pyrinnön Leo Matinheikkiä nopeampana. Näin Arolalla on erittäin hyvät mahdollisuudet päästä EM-kisoihin, jotka käydään kesä-heinäkuun vaihteessa Slovakiassa.

Myös muut PR-junnut suunnistivat 16-sarjoissa hienosti: Milja Väätäjä oli tyttöjen puolella kuudes, omaten hänkin edelleen pienet saumat EM-kisajoukkueeseen. Pojissa Jarkko Rantoja oli kahdeksas ja Klaus Haanpää 12:s. Nuoret esittävät näyttöjä vielä ensi viikolla Tampereella.

Muissa sarjoissa sunnuntaina Saara Norrgrann teki hienon vedon D21E-sarjassa voittaen parin minuutin erolla. Toinen sarjavoittaja oli Markus Lindeqvist H21A-sarjassa.

"Porrenille" ylivoimainen keskimatkan SM-kulta 22.05.2017 klo 12:06

Fredric Portinin komea kevätkunto sai loistavaa jatkoa Kangasalan SM-keskimatkalla: voitto yli minuutin marginaalilla Helsingin Suunnistajien Einari Heinaroon 5,3 kilometrin kisassa. Pronssimies Kalevan Rastin Aaro Asikainen jäi "Porrenille" lämpimässä Ponsan maastossa jo lähes kaksi minuuttia.

SM-keskimatka oli samalla Huippuliigan neljäs ja viimeinen osakilpailu. Ykkösenä kolmen kisan jälkeen ollut "Porren" vei luonnollisesti myös Huippuliigan nimiinsä selkeällä erolla. Frédéric Tranchand sijoittui liigan kakkoseksi, vaikkei Kangasalla kilpaillutkaan.

– Oli kiva kisa. Maasto oli yllättävän peitteistä, odotin avoimempaa. Fyysinen kunto on kyllä hyvällä tolalla, vaikkei tänään ihan huipulta siltä osin tuntunutkaan. Innolla odotan ensi viikon maailmancup-kisoja,

Bartosz Pawlak oli Huippuliiga-kisan 11:nneksi nopein, joskaan ei voinut muutenkaan ei-Suomessa asuvana kilpailla SM-mitaleista. Mikko Huhtinen sijoittui 20:nneksi. PR:n ykkösmiehistä Tranchandin ohella Olav Lundanes oli kilpailusta poissa, molemmat Viron katsastuskisoissa saatujen jalkavaivojen seurauksena.

Naisten puolella Ida Marie Næss Bjørgul oli alkumatkalla jopa kultavauhdissa, mutta teki pitkällä rastivälillä ratkaisevan samaistusvirheen ja sen seurauksena hävisi välillä arviolta 1,5 minuuttia. Loppumatka tuli sitten erinomaista vauhtia, ja norjalainen nousi vielä kuudenneksi, tosin SM-kilpailun ulkopuolella. Emma Silvennoinen oli SM-tuloksissa 17:s.

Poikien 16-sarjassa päästiin myös paimiolaisittain plakettien makuun, vieläpä kahden hengen voimin. Topias Arola suunnisti kuudenneksi ja Klaus Haanpää seitsemänneksi. Arolan kohtaloksi koitui erityisesti seiskarasti, jolle tuli miltei viiden minuutin virhe. Vuotta nuoremmissa Tuomo Haapalan sija oli 22.


Kuva: Touho Häkkinen / VaajTe

PR-nuoret upealla joukolla Piikkiön aluekisoissa 16.05.2017 klo 23:27

Paimion Rasti osallistui todella komealla, 29 nuoren joukolla Rasti-Piikkiön aluekisoihin. PR:n joukkue oli alueen seuroista toiseksi suurin. Kaiken kaikkiaan monet seurat olivat saaneet Piikkiön Pappilan mäellä hienosti väkeä liikkeellä, joten melkoista suunnistusjuhlaa oli tarjolla PR:n piikkiöläisjunnun Milja Väätäjän laatimilla radoilla.

Erityisen hienoa oli se, että kevään uusia suunnistuskoululaisia oli uskaltautunut mukaan komea joukko. Heistä Reetta Mulari otti saman tien D9RR-sarjavoiton ensimmäisessä kilpailussaan! Reetan lisäksi sarjavoittoon ylsi Essi Hölsö 14-vuotiaissa.

Kakkossijan nappasivat Sampo Oksa H9RR- ja Hugo Hannula H10RR-sarjassa sekä Eelis Axelin 14-vuotiaissa. Kolmansiksi ylsivät 12-sarjoissa Juuso Haapala ja Selina Arola.

PR-junnuilla hopeajuhlat Tiomilassa 04.05.2017 klo 22:41

Paimion Rastin joukkuetta ei turhaan ennakoitu kärkisijoille Tiomilan nuorisoviestissä, olihan viime vuodelta jo tuloksena viides sija. Ja vielä parempaa saatiinkin. Jännittävä viesti Göteborgin liepeillä mahtavassa maastossa huipentui ankkuriosuudelle, jolta Milja Väätäjä toi joukkueen maaliin kakkosena dramaattistenkin vaiheiden jälkeen.

Ankkurien hopeataistelu muotoutui nopeasti PR:n ja takaa kiinni tulleen Espoon Suunnan välille. Kaksikko tosin pisti pelin lopussa jännäksi, kun he olivat vähällä saada kiinni kärjessä pummanneen voittaja IK Hakarpspojkarnan, mutta tekivät itsekin isohkon virheen samalla rastilla, jolloin taas takaa-ajajat pääsivät aivan kantaan. Väätäjän edellä ollut Espoon Suunnan ankkuri, ikäluokan ykkönen Maria Määttänen kuitenkin kaatui loppuviitoituksella törmättyään edellisen osuuden juoksijaan eikä enää ehtinyt haastamaan ohi päässyttä Väätäjää.

− Alku meni aika hyvin. Määttänen tuli kovaa takaa ja sai puolimatkaan kiinni. Pummatessa en vain päässyt kartalle enkä osannut heti korjata rastille. Leimasin viimeisellä rastilla ensimmäisenä, mutta sitten osat vaihtuivat hänen kolariinsa saakka, jossa pääsin kuittaamaan edelle, kertasi kisaa iloinen Väätäjä, joka on joutunut viimeiset viikot välttelemään juoksuharjoittelua jalkavaivojen vuoksi.

Joukkueessa suunnistivat aiemmilla osuuksilla Jarkko Rantoja, Essi Hölsö, Vilma Wahlsten, Topias Arola ja Klaus Haanpää. Suorituksen tasaisuutta kuvaa se, että runsaan minuutin kärjen takana hienosti yhdeksäntenä avanneella, Alavuden Rasti-Ketuista täksi kaudeksi Paimion Rastiin siirtyneellä Rantojalla oli joukkueen heikoin vaihtosija.

Naiset mukavasti kymmenenneksi

Paimion Rastin naiset tekivät omassa viestissään takuuvarmaa työtä sijoittuen miltei tavoitteen mukaisesti kymmenenneksi. Nina Temjakovan hyvän avauksen jälkeen Emma Silvennoinen nousi hienosti kärkiryhmään ja vaihtoi kolmantena jouduttuaan vasta viimeisillä väleillä antamaan puoli minuuttia siimaa kovemmille maajoukkuenaisille. Saara Norrgrann joutui pitkän osuutensa alkuun juoksemaan edellä lähteneet kiinni, mutta eri reitinvalintojen seurauksena joukko putkiosuudella kasaantui, ja vaihtoon tultiin 13 joukkueen kärkiletkassa.

− Ei ollut muuta mahdollisuutta kuin yrittää repiä ero heti kiinni. Alun kovan nousun jälkeen olinkin pitkään hapoilla. Taktiikan mukaisesti seurailin enemmän muiden tekemistä tavoitteena pitää kärkituntuma, mikä onnistuikin erinomaisesti, sanaili Norrgrann.

Inga Dambella oli kuitenkin neljännellä osuudella raskas päivä: kärki karkasi Tampereen Pyrinnön johdolla kuuden minuutin päähän. Ida Marie Næss Bjørgul ankkuroi melko virheettömästi ja sai nostettua joukkueen täpärästi kymmenenneksi. Voittoon suunnisti ruotsalainen Stora Tuna pitkälti maailman ykkösen Tove Alexanderssonin ansiosta. Tämän supernaisen ylivertaista vauhtia kuvaa se, että hän lähti ankkuriosuudelle vielä PR:nkin takana, joskin kilpakumppanien virheet ratkaisevilla hetkillä nousua auttoivat.

Miehillä kaksijakoinen yö

Miesten viestissä PR:lle kävi hieman niin kuin monesti ennenkin: alussa tullutta eroa on vaikea kiskoa umpeen, ja pitkällä yölläkin on tyytyminen vasta kolmos- tai nelosletkaan. Useammalla alkupään pimeällä osuudella tuli minuuttitolkulla takkiin, mustimpana hetkenä Markus Lindeqvistin 15 minuutin harhailu kuutososuutensa ensimmäisellä rastilla.

Vastapainona näille joukkueen ja samalla edustusryhmän kolme kovinta miestä – Fredric Portin, Frédéric Tranchand ja Olav Lundanes – tekivät ammattimaista työtä tykittäen kukin osuudellaan pohja-ajan. Kärkikamppailuun ei enää ollut mitään asiaa, mutta sijoitus nousi kohtalaiseksi 14:nneksi. Se on toki paras PR-miesten Tiomila-sija vuosikymmeneen, ja samalla kaikkea muuta kuin oli tavoitteena.

Viestikauden kruunuun, Jukolan viestiin Joensuussa, on aikaa kuutisen viikkoa. Etenkin miehille Jukola sopii Tiomilaa paremmin, mutta huippumenestys siellä vaatii vielä tiukkaa harjoitusjaksoa sekä oikeita asioita valmistautumisessa. Henkilökohtaisella puolella seuraava kova kisa on vuorossa jo tänä viikonloppuna, kun Sipoossa sprintataan Huippuliigan kolmas osakilpailu.


Paimion Rasti yhtenä suosikeista Tiomilaan 28.04.2017 klo 08

Viikonloppuna Göteborgin kupeessa Partillessa käytävät Tiomila-viestit ovat yksi Paimion Rastin edustusryhmän ehdottomista kauden päätavoitteista. Sekä naisten että miesten joukkueet ovat erinomaisessa vedossa, ja molemmissa viesteissä on täydet mahdollisuudet yltää aivan kärkisijoille.

Naisten joukkue sai tälle kaudelle kovan vahvistuksen norjalaisesta Ida Marie Næss Bjørgulista, joka saakin harteilleen vastuullisen ankkuriosuuden. Viestin mahdollinen käännekohta on todella pitkä kolmososuus, jolla on lopputuloksen kannalta välttämätöntä pysyä hyvissä asemissa. Tälle hajonnattomalle osuudelle fyysisesti vahva Saara Norrgrann on itseoikeutettu valinta.

− Juoksijat on valittu osuuksilleen omien vahvuuksiensa ja toisaalta osuuden vaatimusten mukaisesti. Terveystilanne on hyvä. Luottavaisena lähdemme tavoittelemaan sijoitusta kahdeksan parhaan joukkoon, linjaa naisten vastuuvalmentaja Teemu Väre.

Miesten puolella tavoitteet ovat vähintään yhtä korkealla, ja moni suunnistusasiantuntija onkin jo ehtinyt veikata PR:ää lopputuloksissa viiden parhaan joukkoon. Lähtökohdat kilpailuun ovat ilman muuta mielenkiintoiset, sillä kärkiseurojen kalustot ovat viime vuosista tasoittuneet eikä nyt ole nähtävissä yhtä ylivoimaisia ennakkosuosikkeja.

Jonkinlainen kulminaatiopisteitä lienevät perinteiseen tapaan ns. långa natten eli ”pitkä yö” (4. osuus), jolla hyviin letkoihin pääseminen on loppuviestin kannalta miltei välttämätöntä. Jo tässä vaiheessa erot voivat yön pimeydessä muodostua varsin suuriksi. Myös pitkähkö seitsemäs osuus aamuhämärissä on ratkaisun paikkoja. Näille sekä lopun valoisille osuuksille PR:llä on heittää kivenkovia nimiä. Toisaalta viestissä on neljä alle 8 kilometrin mittaista osuutta, joilla niilläkin saatetaan nähdä isoja muutoksia tilanteeseen.

− Tiimihenki on loistava, ja kärkisijat ovat tavoitteemme. Viimeisistä joukkuepaikoista käytiin nytkin keskustelua, mutta kakkoseen pudonneet ovat kaikella tuella mukana sekä valmiita hyppäämään ykköseen esimerkiksi sairastapauksissa, sanoo miesten valmentaja Juuso Lindeqvist.

Kilpailumaasto on huomattavan vaativaa sekä teknisesti että fyysisesti. Pehmeät, usein rinteissä olevat suot sekä isot, jyrkät rinteet vaativat voimaa jolla painaa eteenpäin ja samalla varmistavat sen, että suora reitti on harvoin nopein. Ryhmä kävikin jo maaliskuun lopulla leireilemässä Göteborgin seudulla tyyppimaastoissa.

− Reitinvalinnat ovat äärimmäisen tärkeitä. Jyrkkäpiirteisellä alueella voi huonolla valinnalla hävitä jopa minuutteja, painottaa taitovalmentaja Jukka Oksa.

Paimion Rastilla matkassa on myös kakkosjoukkueet sekä nuorten, alle 16-vuotiaiden viestin joukkue, joka viime vuonna sijoittui huiman loppuvedon ansiosta peräti viidenneksi. Useimmat juoksijoista ovat samoja ja nyt vuoden vanhempia, joten luvassa voi olla nuortenkin puolelta hyvää menestystä. Juniorit käyvät kisansa jo lauantaina aamupäivällä.

Tiomila käydään nyt historiassaan ensimmäistä kertaa Göteborgin seudulla ja yleensäkään läntisessä Ruotsissa. Naisten lauantaina klo 13.15 alkavaan viestiin on ilmoittautunut 349 viisihenkistä kokoonpanoa. Kymmenhenkisiä miesten joukkueita – mukana aina myös joitakin naisia – puolestaan starttaa 324 kappaletta Tiomilan jännittävään yöhön iltahämärissä klo 21.

Päivitys: Daniel Stenlund ei ole toipunut sairasteluistaan eikä kykene starttaamaan. Mats Dahlén nousee täten ykkösjoukkueeseen.

***

Tiomila, 29.−30.4. − Paimion Rastin ykkösjoukkueet


Damkavlen (Naisten viesti)
1. Nina Temjakova (6,1 km)
2. Emma Silvennoinen (7,1 km)
3. Saara Norrgrann (11,3 km)
4. Inga Dambe (5,0 km)
5. Ida Marie Næss Bjørgul (9,0 km)

10MILA-kavlen (Avoin / miesten viesti)
1. Jesse Laukkarinen (10,6 km)
2. Mikko Huhtinen (11,9 km)
3. Sami Valkama (7,0 km)
4. Bartosz Pawlak (16,8 km)
5. Mats Dahlén (7,4 km)
6. Markus Lindeqvist (7,4 km)
7. Fredric Portin (11,6 km)
8. Frédéric Tranchand (9,7 km)
9. Kim Fagerudd (7,7 km)
10. Olav Lundanes (15,6 km)

PR-miestrio hallitsi FinnSpring-viikonloppua 23.04.2017 klo 21:49

Paimion Rastin kolme kovinta miessuunnistajaa – Fredric Portin, Olav Lundanes ja Frédéric Tranchand – ottivat viikonlopun FinnSpring-suunnistuksissa Nousiaisissa kotiin kaiken mitä otettavissa oli. Lauantaina viestistä tuli vakuuttava voitto edellä mainitussa juoksujärjestyksessä, ja sunnuntain henkilökohtaisessa Huippuliigan osakilpailussa tuloksena oli kolme ensimmäistä sijaa Lundanesin johdolla. Lisäksi kovaa jälkeä teki juniori Topias Arola suunnistaen sarjassaan ylivoimaiseen voittoon.

Suorastaan suvereeni hallinta tuskin oli monellekaan yllätys, vaikka erityisesti sunnuntaina paikalla olikin käytännössä koko kotimaan kerma muutamalla ulkomaisella huipulla lisättynä. Viestissä Portin ei vielä avauksessa päässyt muilta karkuun, joskin vaihtoi piikkipaikalla. Lundanes karkasi takaa-ajajilta jo alkumetreillä, ja Tranchand pääsi alkumatkan koukusta huolimatta suunnistamaan rauhassa ykkösenä maaliin.

Sunnuntain pitkän matkan 17,2 kilometrin väliaikalähtökilpailussa lähtölistan viimeisinä startannut kolmikko saapui maaliin peräkanaa, sillä Portin nappasi Tranchandin kahdella minuutilla kiinni jo alkumatkasta. Perässä lähtenyt Lundanes puolestaan sai nämä näköpiiriinsä ja lopulta kiinni aivan viime rasteilla voittaen siis kilpailun noin kahden minuutin erolla. Kisan nelonen hävisi Lundanesille jo kuusi ja puoli minuuttia.

– Ei ollut muutamaa sekuntia isompia ongelmia. Maasto oli upeaa, ja suunnistus kulki miltei täydellisesti. Sain kaverit vielä näkyviin ihan lopussa ja pystyin puristamaan heidän mukaansa, kommentoi Lundanes.

Huippuliigan neljäs PR-mies, Mikko Huhtinen, suunnisti sijalle 22. Naisten eliitissä Saara Norrgrann teki muutamia virheitä ja sijoittui 24:nneksi. Emma Silvennoinen oli 27:s ja Eveliina Hirvonen 37:s.

Topias Arola otti H16E-sarjassa kunnon revanssin pääsiäisen Silja-rastien jälkeen kovimmasta kilpakumppanistaan Tampereen Pyrinnön Leo Matinheikistä: Silja-rasteilla Matinheikki oli vielä hieman edellä, mutta nyt Topias otti täysin suvereenin ykkössijan lähes viiden minuutin erolla. Sama kaksikko ratkoi viime kaudellakin keskenään kaikkien sarjansa SM-kultamitalien kohtalon Arolan vietyä kolme henkilökohtaista SM-kultaa, kun taas Matinheikin saaliiksi kertyi kaksi kultaa. Topiaksen sarja- ja seuratoveri Jarkko Rantoja suunnisti myös hyvin päätyen seitsemänneksi. Topi Virtanen suunnisti 10-vuotiaiden rastireitillä kolmanneksi. H13-sarjassa PR:n Leo Haanpää ja Eelis Axelin ”miehittivät” sijat 4 ja 6, ja H16-sarjassa Tuomo Haapala suunnisti seitsemänneksi.

Tyttöjen puolella parasta PR-vauhtia piti D14-sarjan komealla kakkossijallaan Essi Hölsö. Jaana Haapala oli D13-sarjassa neljäs. Lisäksi ikäsarjoissa voittoon ylsi Markku Sipponen sarjassa H65AL.

Lauantain viesteissä miesten pääsarjassa voiton lisäksi PR:n kakkosjoukkue Jesse Laukkarinen, Mikko Huhtinen ja Sami Valkama suunnisti mainiosti kuudenneksi. Nuorten poikien H15–18-sarjassa Jarkko Rantoja, Klaus Haanpää ja Topias Arola kävivät kovan taiston voitosta taipuen lopulta kakkoseksi vain viiden sekunnin erolla. HD14-sekasarjassa PR oli viides joukkueella Essi Hölsö, Eelis Axelin ja Leo Haanpää.


Hippo-suunnistuskoulun kautta suunnistamaan 17.04.2017 klo 18:27

Osuuspankin tukema Hippo-suunnistuskoulu on tarkoitettu kaikille 6-12 -vuotiaille ulkoilusta ja iloisesta luonnossa liikkumisesta pitäville lapsille ja nuorille.

Suunnistuskoulun harjoituksissa vasta-alkajat oppivat suunnistuksen perusteet ja liikkumaan turvallisesti metsässä kartan avulla. Jo aiemmin suunnistaneille järjestetään oman tasonsa mukaista opetusta ja omia harjoituksia suunnistustaidon edelleen kehittämiseksi.

Suunnistuskoulu käynnistyy Paimion Rastin seuramajalla Rastituvalla 24.4 klo 18:00, missä aloitetaan lyhyellä teoriajaksolla suunnistuksen perusteista.

Ohjelma:
Ma 24.4 klo 18:00 Rastitupa, Ilttulantie 101
To 27.4 klo 18:00 Rastitupa, Ilttulantie 101
Ti 2.5 klo 18:00 Sairaalan P-alue, Korvenalantie
To 4.5 klo 18:00 Koskela, Mustakorventie (Peimarin rastit)
Ma 8.5 klo 18:00 Hiekkahelmi, Valtatie 589

Tämän jälkeen suunnistuskoulu jatkuu nuorten rastipolkuharjoituksena maanantaisin kalenteriohjelman mukaisesti.

Suunnistuskouluun ilmoittautuminen tapahtuu oheisen linkin kautta. Vaihtoehtoisesti ilmoittautuminen ja mahdolliset lisätiedot puh 050-3900901/Kari Haanpää

Suunnistuskoulun osallistumismaksu on sama kuin Paimion Rastin nuorten kausitoimintamaksu. Hinta on 60 € ensimmäiseltä lapselta ja 40 € seuraavilta sisaruksilta. Maksuohjeet jaetaan ensimmäisen suunnistuskoulun päätteeksi. Suunnistuskoulun jälkeen suunnistamista voi jatkaa Paimion Rastin nuorten joukossa koko loppuvuoden pelkän seuran jäsenmaksun hinnalla.

Lasten vanhemmat ja huoltajat ovat tervetulleita osallistumaan Hippo-suunnistuskoulun toimintaan. Vanhemmat ovat myös avainasemassa lapsen mielenkiinnon säilymisessä. Siksi tavoitteena onkin, että mahdollisimman moni aikuisista osallistuu harjoituksiin apuohjaajina. Pienten lasten kohdalla huoltajan oletetaan osallistuvan toimintaan ainakin oman lapsen valvojan ominaisuudessa.

Aikuisten suunnistuskoulu 11.04.2017 klo 23:03

Paimion Rasti järjestää aikuisten suunnistuskoulun kaikille yli 12-vuotiaille nuorille ja aikuisille, jotka hakevat ulkoilusta ja iloisesta luonnossa liikkumisesta uutta liikunnallista harrastusta.

Suunnistuskoulun harjoituksissa vasta-alkajat oppivat suunnistuksen perusteet sekä liikkumaan turvallisesti metsässä kartan avulla. Jo aiemmin suunnistaneille järjestetään oman tasonsa mukaista opetusta ja omia harjoituksia suunnistustaidon edelleen kehittämiseksi.

Suunnistuskoulu käynnistyy Paimion Rastin seuramajalla Rastituvalla 24.4 klo 18:00, missä aloitetaan lyhyellä teoriajaksolla suunnistuksen perusteista.

Ohjelma:
Ma 24.4 klo 18:00 Rastitupa Ilttulantie 101
To 27.4 klo 18:00 Hiihtoputki (Peimarin rastit)
Ti 2.5 klo 18:00 Sairaalan P-alue, Korvenalantie
To 4.5 klo 18:00 Koskela, Mustakorventie (Peimarin rastit)
Ma 8.5. klo 18.00 Hiekkahelmi, Valtatie 589

Suunnistuskouluun ilmoittautuminen tapahtuu oheisen linkin kautta. Vaihtoehtoisesti ilmoittautuminen ja mahdolliset lisätiedot puh 050-3900901/Kari Haanpää

Suunnistuskoulun osallistuminen maksaa 75 €. Maksuohjeet jaetaan ensimmäisen suunnistuskoulu kerran päätteeksi. Suunnistukoulun jälkeen voit jatkaa suoraan suunnistusharrastusta Peimarin Rasteilla. Suunnistuskoulun maksu sisältää 5 kerran lippuvihon Peimarin Rasteille.

Kevätyöstä useita kärkisijoja 09.04.2017 klo 00:20

Viestikausi avattiin perinteiden mukaisesti Kevätyön viestillä Sauvon Ahtelan tutuhkoissa maastoissa. PR-suunnistajat nappasivat mitalisijoja useissa sarjoissa: 16-vuotiaille pojille voitto, naisille ja 14-vuotiaille tytöille kakkossijat.

Naisten kilpailussa erot muodostuivat jo avausosuudella selviksi, ja voittaja Tampereen Pyrintökin pääsi muilta karkuun jo ensi rastiväleillä. PR-ykkösen ja -kakkosen Nina Temjakova ja Inga Dambe joutuivat muutaman virheen matkalla tekemään ja tulivat vaihtoon peräkkäin sijoilla 6 ja 7. Saara Norrgrann juoksi toisella osuudella muljahtaneesta nilkasta huolimatta hieman kärkeä kiinni ja vaihtoi kolmantena. Sen sijaan kakkosjoukkueen Milja Väätäjällä oli vaikeaa vähän joka osa-alueella, ja eroa kärkeen tuli reilusti lisää. Ida Marie Næss Bjørgul valitteli hapotusta edellispäivän superkovan tasotestin seurauksena, mutta nosti kuitenkin joukkueen toiseksi.

16-vuotiaiden poikien yhtä aikaa juostavien osuuksien kisassa Topias Arola, Klaus Haanpää ja Jarkko Rantoja ottivat omansa takuuvarmasti, voittaen runsaalla kahdella minuutilla ennen MS Parmaa. Vastaavassa 14-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Talvi Tuomasjukka, Jaana Haapala ja Essi Hölsö suunnistivat kakkoseksi, joutuen kuitenkin tunnustamaan Tampereen Pyrinnön selväksi ykköseksi.

Miehet joutuivat pimeään taistoonsa ilman viime hetkillä sairastunutta Olav Lundanesia. Jesse Laukkarinen avasi mukavasti varsinaisessa kärkiletkassa puolitoista minuuttia nopeimman takana. Kärkituntuman pitänyt Sami Valkama joutui antamaan viimeisillä väleillä pari minuuttia periksi mutta vaihtoi kuitenkin yhdeksäntenä. Ankkuri Mikko Huhtinen imutti hienosti alkumatkasta mukaan kolmossijataisteluun. Eri reitinvalintojakin tuli kokeiltua mutta joukko pysyi pääosin kasassa. Lopun kirissä kaksi miestä olivat niukasti kovempia, joten lopputuloksena oli viides sija. PR:n kakkosjoukkue oli Toni Hartvikin ankkuroimana 14:s. Voittoon puski Tampereen Pyrintö tuoreen ruotsalaisässä Johan Runessonin nitistettyä lopussa väkisin Ikaalisten Nousevan-Voiman Eetu Savolaisen.


Edustusryhmä kovassa lyönnissä Ruotsin-leirillä 03.04.2017 klo 16:14

Edari leireili perinteisen kevätleirinsä pidennettynä viikonloppuna tulevan Tiomilan maisemissa Göteborgin seudulla. Ohjelmassa oli muutaman kovan treenin lisäksi kaksi kilpailua jyrkkäpiirteisissä ja sateiden pehmittämissä maastoissa. "Miehet taitaa olla aika väsyneitä", kommentoikin suojateistaan ylpeä valmentaja-Juuso sunnuntain viestikatsomossa.

Perjantaina käydyssä avoimessa aluemestaruusyökilpailussa oli jo alla hyvin vaativaa maastoa – ja mukana tietysti kasapäin kovia vastustajia. Tiomilaa silmällä pitäen PR:stä kisassa mukana olivat vain miehet – jotka kaikki oli sijoitettu rinnakkaissarjoista H21-2:een – sekä juniorit. Kovin iso yllätys ei ollut Olavin ykkössija kahden minuutin erolla Kooveen Timo Sildiin. Myös Sami ja Mikko polkivat erinomaista kyytiä sijoittuen komeasti neljänneksi ja kuudenneksi, joskin yli viisi minuuttia kärkeen. Fredricillä ja Fredolla oli puolestaan hieman vaikeuksia, ja he joutuivat tyytymään sijoihin 10 ja 14. Kaikkiaan kisaan starttasi 12 PR-miestä. 16-vuotiaiden kisassa Topias nappasi hieman odotetunkin voiton; tuore PR-junnu Jarkko Rantoja oli kuudes ja Klaus kahdeksas.

Naiset kisasivat yön sijaan seuraavana aamuna FK Herkuleksen kansallisella keskimatkalla, jossa siinäkin penkkaa ja vaativia pisteitä riitti. PR-leidit nappasivat kotiin kaksoisvoiton: Ida Marielle voitto ja Emmalle kakkossija runsaan minuutin hitaampana. Inga oli mukavasti kuudes ja Saara yhdeksäs. Lisäksi Milja suunnisti 16-vuotiaiden kakkoseksi vajaan minuutin voittajalle hävinneenä.

Sunnuntaina viimeisenä koitoksena oli todella kovatasoinen Västkuststafetten-viesti, kolme lyhyehköä osuutta sekä naisilla että miehillä Tiomilan naapurimaastossa. PR putsasi viestistä miltei koko pöydän, kun naiset ottivat kaksoisvoiton ja miehetkin kahmaisivat ykkössijan. Naisten voittoa juhlivat vakuuttavalla esityksellä Nina, Inga sekä Ida Marie, joka nopeimpana ankkurina nousi voittoon vaihdon kolmannelta sijalta. Kakkosjoukkue Eveliina, Saara ja Milja oli vähällä yllättää kaikki, kun Milja pääsi ankkuriosuudelle kärkipaikalla. Komeasti juniori Milja osuutensa vetelikin eikä joutunut päästämään ohitseen kuin Ida Marien sekä jo avausosuudella hylätyn IFK Göteborgin ankkurin.

– En ehtinyt edes jännittää, kun en oikein tiennyt pääseväni kärjessä maastoon. Ajattelin vain että oma suoritus, summasi Milja juoksuaan.

Tulevan Tiomilan tyyppimaastot vaikuttavat olevan mukavasti hallussa, ja tunnelma tiimissä on erinomaisen korkealla. Juuri paremmin ei voisi kevätkautta tästä jatkaa.


Jarkko Rantoja Paimion Rastiin 26.03.2017 klo 21:30

Paimion Rastin nuoret etenevät hyvässä myötäisessä kohti kilpailukautta. Uutena kasvona PR-nuoriin liittyy H16-sarjan Jarkko Rantoja. Jarkko on kovan luokan kestävyysurheilija, jonka parhaat saavutukset ovat tähän mennessä ampumahiihdon parista. Maaliskuun lopulla Oulussa Jarkon ampumahiihtokausi päättyi upeasti SM-kultamitaleihin pikamatkalta ja viestistä - aivan kuten viime vuonnakin!

Suunnistuksessakin Jarkko ylsi viime kesänä parhaimmillaan SM-plaketille. SM-sprintissä hän oli 10. ja erikoispitkällä 15.

Edellisessä seurassaan Rastiketuissa Jarkolla ei ollut oikein saman ikäisiä harjoitus- ja kilpailukavereita. Niinpä vauhdikas suunnistaja hakeutui Paimion Rastiin kehittämään lajitaitojaan.

– Uudessa seurassa odotan erityisesti hyviä harjoituksia leireillä ja että pääsisin juoksemaan viestejä muutenkin kuin Jukolaan, kertoo Jarkko.

Maailman parhaan opissa 03.02.2017 klo 08:11

Paimion Rastin nuoret suunnistajat saivat maanantaina harjoituksiinsa parasta oppia, mitä maailmasta löytyy. Seuran uusi huippuvahvistus, maailman parhaaksi suunnistajaksi kutsuttu norjalainen Olav Lundanes kävi seuran muiden edustusurheilijoiden kanssa ohjaamassa nuorten harjoitukset.
- Siis oikeasti, onko se maailmanmestari? Olenko mä samassa seurassa sen kanssa, hämmästelivät muutamat lapset asettuessaan harjoituksensa jälkeen nimikirjoitusjonoon. Hymyilevältä norjalaiselta saatu nimikirjoitus osoittautui vielä luultuakin arvokkaammaksi, kun selvisi, että Lundanesilla on näitä maailmanmestaruuksia peräti viisi kappaletta.

Myös Lundanes itse oli innoissaan tapaamisestaan nuorten seuratoveriensa kanssa.
- Oli tosi hauskaa, mukavia lapsia! Vähän kyllä jännitti etukäteen, myönsi suunnistuksessa lähes kaiken kokenut Lundanes. – Yleensä harjoituksissa huolehtii vain itsestään, mutta nyt olinkin vastuussa koko joukon tekemisestä.
Olav Lundanes muutti paimiolaisseuran väreihin norjalaisesta huippuseurasta Halden SK:sta. Myös Haldenissa totuttiin treenaamaan välillä yhdessä eri-ikäisten suunnistajien kanssa.

- Meillä oli noin kerran viikossa seuran yhteiset harjoitukset. Silloin tällöin meidän edustusurheilijoiden tehtävänä oli juosta nuorempien perässä ja antaa heille ohjeita ja vinkkejä. Sekin oli ihan mukavaa, mutta tuollaisessa harjoituksessa pystyy ohjaamaan vain yhtä tai kahta nuorta. Tässä sen sijaan tapasi koko joukon samalla kertaa.

Iloisilta vaikuttivat myös muut edustusurheilijat yhteisestä tekemisestään. Paimion Rastin naiset useasti huippusijoituksiin ankkuroinut Saara Norrgrann oli mukana ohjaamassa kaikkein nuorimpien leikkejä ja pelejä.
- Enpä muista, koska olisi oikein kunnolla tullut tällä lailla leikittyä! Omatkin sykkeet olivat korkealla, kun juostiin koko ajan. Ihan älyttömän hauskaa, naureskeli Saara.

Vähän vanhemmille nuorille Olav Lundanes laati ensin lyhyet suunnistustehtävät Jokelan koulun ympäristöön. Sisällä salissa maailmanmestari näytti, miten vaativan suunnistusradan pystyy loihtimaan vaikkapa koulun jumppasaliin. Kokeneemmatkin joutuivat keskittymään tosissaan kartan pyörittämiseen juostessaan salia edestakaisin.
- Tällainen harjoitus on hyvä erityisesti sprinttisuunnistusta varten. Mukavasti vauhti nousi harjoituksen edetessä, kun he saivat juonesta kiinni. Potentiaalisia nuoria, kehui Lundanes.

Olav Lundanes oli tyytyväinen ensimmäisiin kuukausiinsa Paimion Rastissa. Tulevaa kesää miettiessä päällimmäisenä mielessä on tietysti heinäkuiset maailmanmestaruussuunnistukset Virossa.
- Olen oikein iloinen ollessani täällä. Joulun aikaan kärsin pienestä loukkaantumisesta, mutta muuten talven harjoittelu on sujunut oikein hyvin. Ennen MM-kisoja tärkeimpiä tapahtumia ovat Tiomila, maailmancupin kisat täällä Suomessa ja tietysti Jukolan viesti, Lundanes kertoi kuulumisistaan.

Lisenssi 2017 23.01.2017 klo 10:58

Lunasta lisenssi vuodelle 2017 SSL:n sivustolta:

http://www.suunnistusliitto.fi/liitto/lisenssi/

tai IRMAn kautta - lunasta lisenssi.

Ennen 31.1.2017 lunastettuun lisenssiin vakuutusturva on voimassa jo 1.1.2017 alkaen, muussa tapauksessa vasta maksupäivän jälkeen.

Lisätietoja lisenssistä ja vakuutuksesta SSL:n sivuilla.

Sata suunnistussuoritusta - ja reilusti päälle 21.01.2017 klo 20:13

Sata suunnistussuoritusta kauden aikana! Haaste heitettiin Paimion Rastin nuorille viime kevättalvena - ja haaste otettiin vastaan. Tammikuun yhteenlaskut kertoivat hienoja lukemia isolle joukolle ja ahkerimmille pitkästi yli sata suoritusta.

Sadan suunnistussuorituksen rajapyykin ylitti viisi nuorta miestä: Leo, Voima, Tuomo, Klaus ja Topias eikä Jaanakaan jäänyt tästä rajasta kuin kaksi vaivaista suunnistuskertaa. Viisikon kaksi vanhinta porskutti vuoden läpi lähes "joka toinen päivä suunnistamassa" -tahdilla, sillä Klausille tuli 157 ja Topiakselle 158 suunnistusta. Leon lukema oli 111, Tuomon 108 ja Voiman 100.

Jaanan lisäksi satasen rajapyykkiä hätyyttelivät myös Essi (86) ja Juuso (80). Komeat lukemat kirjasivat myös Talvi (72) ja Selina (61).

Ja kyllähän se ahkera harjoittelu näkyikin nuorten viime kauden tekemisissä! Niinpä haaste on uusittu tälle kaudelle. Kisailumielessä lappuja täyttävät 14-sarjalaiset ja nuoremmat - mutta toki jokainen vanhempikin voi ottaa haasteen vastaan: millaiseksi kunto ja taito kehittyy 30, 70, 100 tai vaikkapa 150 suunnistuskerralla!

Nuorille on siis luvassa pieni palkinto myös 30 tai 70 kerran ylittämisestä, jos 100 tuntuu vielä liian kaukaiselta. Jos et ole vielä ehtinyt omaa kaavakettasi saamaan, voit kysellä sellaista Jaanalta tai Jonnalta.

Suunnistussäätiö ja V-S Suunnistus palkitsivat Topiaksen 04.12.2016 klo 22:07

Topias Arolan erinomainen suunnistuskausi on saanut tunnustusta Paimion Rastin päättäjäisten jälkeenkin. Suunnistussäätiö myönsi Topiakselle stipendin Timo Peltolan rahastosta. Rahasto tukee vuosittain nuoria, lahjakkaita ensisijaisesti 16- ja 18-sarjassa kilpailevia suunnistajia. Stipendien saajat julkistettiin Rastikaronkassa Tampereella.

Varsinais-Suomen Suunnistus myönsi Nuorisostipendin kolmelle menestyneelle suunnistajalle. Tänä vuonna stipendin saajiksi valikoituivat alueen nuoret EM-mitalistit. Nuorisostipendin saivat Topiaksen, pitkän matkan EM-hopeamitalistin, lisäksi MS Parman EM-viestin kultamitalistit Aaro Julkunen ja Akseli Ruohola.

Puolan maajoukkuemies Pawlak Paimion Rastiin 17.11.2016 klo 09:39

Paimion Rasti vahvistuu ensi kaudeksi kovan tason nimellä: Puolan maajoukkuemies Bartosz Pawlak on allekirjoittanut seuran kanssa yhden vuoden sopimuksen.

26-vuotias Pawlak on edustanut maataan useita kertoja arvokisoissa. Hän sijoittui tänä vuonna EM-kilpailujen pitkällä matkalla 12:nneksi. MM-tasolla paras henkilökohtainen sijoitus on 26. Puolan-mestaruuksia mieheltä löytyy kaikkiaan 11.

Pawlakin pohjoismainen seura on viime kaudet ollut ruotsalainen Södertälje-Nykvarn Orientering, jonka väreissä hän oli keväällä voittamassa 10mila-viestiä. Suurviesteistä plakkarissa on lisäksi kolmossijat sekä 10milasta että Jukolan viestistä. Puolalainen on erikoistunut viestialoituksiin, johon rooliin hän myös Paimion Rastissa on vahva kandidaatti.

Tulevien kausien henkilökohtaisena tavoitteena on kymmenen parhaan joukkoon sijoittuminen ja aikanaan myös mitali MM- ja EM-kisoissa. Näiden ohella ykköstavoite on Jukolan viestin voitto, mikä saattaa olla osasyynä miehen hakeutumiseen jo ennestään vahvistuneeseen Paimion Rastiin.

− Pääsyynä Suomeen ja Paimioon tulossa on suunnistustekniikkani kehittäminen uudessa ympäristössä. Ruotsin-vuosien kautta olo pohjoismaisissa maastotyypeissä on jo varsin tuttu ja turvallinen, mutta mielestäni Suomen maastot ja erityisesti kartat poikkeavat ruotsalaisista, kertoo Pawlak.

− Erityisesti keskimatkan teknisesti vaativassa ja keskittymistä vaativassa suunnistuksessa riittää parannettavaa, pitkät matkat sujuvat yleensä paremmin. Viestejä rakastan ja olen niissä vahva.

Ammattisotilaana leipänsä ansaitseva Pawlak asuu läntisen Puolan Poznanissa. Hän tulee kuitenkin tulevan vuoden aikana viettämään runsaasti aikaa Suomessa. Pawlak on kolmas Paimion Rastiin ensi kaudeksi tuleva kovan tason vahvistus norjalaisten Ida Marie Næss Bjørgulin ja Olav Lundanesin ohella.

– Miesten joukkueessamme tulee olemaan jonkin verran vaihtuvuutta. Tästäkin syystä Bartoszin siirtyminen meille on loistojuttu, sanoo edustusryhmän manageri Ossi Vesalainen.

Peimarin Rastien tilastot 2016 06.11.2016 klo 14:11

Vuoden 2016 Peimarin Rastien 31 tapahtumaan osallistui 1215 eri kävijää yhteensä 6274 suorituksella, keskiarvona 202. Viime vuoden kävijäennätyksenä jäätiin noin 300 suoritusta, mutta kuitenkin toissavuotinen aiempi ennätys ylittyi 700:lla.

Arolalle ja Dambelle SM-kultaa 31.10.2016 klo 18:25

Topias Arola päätti lauantaina loistavan kautensa parhaalla mahdollisella tavalla suunnistaen Suomen-mestaruuteen 15-vuotiaiden poikien erikoispitkällä matkalla Hämeenkyrössä. Kausi oli Topiakselle henkilökohtaisten SM-kisojen osalta ”täyskäsi”: kolme kultaa ja kaksi hopeaa.

Erikoispitkän mestaruus vaikutti ensin karkaavan kovimmalle kilpakumppanille, Tampereen Pyrinnön Leo Matinheikille, joka yhteislähtökisaa koko matkan johdettuaan tuli maaliin ensimmäisenä. Pian kuitenkin selvisi, että yksi rasti oli jäänyt kokonaan väliin, joten kulta meni Topiakselle runsaan kahden minuutin erolla hopeanmitalistiin.

– Kulku ei ollut kummoinen, mutta suunnistus meni varsin hyvin. Vähän jouduin koukkimaan, kommentoi Topias, joka joutui kartanvaihdon yhteydessä ottamaan käyttöön myös uuden kompassin vikaantuneen vanhan tilalle.

Klaus Haanpää oli samaisessa 15-vuotiaiden sarjassa 13. Vastaavassa tyttöjen sarjassa Milja Väätäjä sijoittui yhdeksänneksi tehtyään loppumatkalla komean nousun kolmosrastin jättivirheen jälkeen.

Inga Dambe otti selvällä erolla omansa D35-sarjassa: SM-kultaa reilun puolentoista tunnin väliaikalähtökilpailussa koko ajan kisaa johtaen ja etumatkaa lisäten.

Naisten pääsarjassa Eveliina Hirvonen oli pitkään mukana mitalitaistossa. Pari pientä virhettä puolimatkan jälkeen tiputtivat hänet kymppikärjen ulkopuolelle, josta hän kuitenkin sitkeästi taisteli takaisin päätyen hienosti yhdeksänneksi.

Miesten pääsarjassa PR:n parhaana 27,5 kilometrin radan suunnisti Daniel Stenlund nousten ensimmäisen lenkin virheiden jälkeen lähemmäksi kärkeä ja sijoittuen 15:nneksi. Paremmin aloittanut Mikko Huhtinen hyytyi viimeisillä kilometreillä raskaasti ja päätyi sijalle 20.

Nuorisoviestistä upea kolmas tila 03.10.2016 klo 17:36

Paimion Rastin nuoret sijoittuivat hienosti kolmanneksi Nuorisoviestin HD11-16 -sarjassa Raisiossa. Tällä kertaa voi hyvin sanoa, että PR:n seitsemänhenkisessä joukkueessa oli seitsemän erinomaisesti onnistunutta suunnistajaa.

Aloitusosuudella Klaus Haanpää teki juuri sen, mitä aloituksessa tuleekin tehdä: toi viestin vaihtoon hallitusti kärjen tuntumassa sijalla 9. Toinen osuus oli lyhyt, vauhdikas putkiosuus, jolla Casper Fingerroos nosti sijoitusta pari pykälää ja nipisti eron kärkeen alle minuuttiin.

Casperin takana letka alkoi jo rakoilla, joten kolmososuudella oli Milja Väätäjän paikka iskeä. Niinpä Milja niittasi lopullisesti PR:n joukkueen kärkikolmikkoon. Kolmososuudella vaikutti siltä, että kilpailun ehdoton ennakkosuosikki, viidellä Nuorten Jukola -voittajalla matkassa ollut Tampereen Pyrintö olisi karkaamassa. Nelososuudella Voima Tuomasjukka oli kuitenkin toista mieltä. Voima otti upealla juoksulla kärjen kiinni ja vaihtoi toisena vain kaksi sekuntia Espoon Suunnan takana.

Niinpä vitososuuden 12-vuotias Jaana Haapala pääsi hurjaan paikkaan 16-sarjan SM-viestihopeamitalistin Melina Lahdenperän kyydissä. Jaana ei kuitenkaan juuri antanut periksi. Melina sai eroa aikaiseksi vain 49 sekuntia ja samalla muut joukkueet alkoivat lopullisesti pudota kärkikolmikon EsSu:n, TP:n ja PR:n kyydistä.

Kutososuudella punnittiin 13-vuotiaan Essi Hölsön vauhti, kun kovimmilta kilpakumppaneilta starttasivat matkaan 16-vuotiaiden EM-kisaedustajat Maria Määttänen ja Lotta Eerola. Essikin sai osuudestaan kiitettävän arvosanan, sillä EM-kävijät saattelivat ankkurinsa matkaan alle 1,5 minuuttia ennen Essiä. Vastaavasti neljänneksi noussut Lynx oli jäänyt Paimion joukkueesta jo yli kuuden minuutin päähän.

Ankkuriosuudella 16-sarjan kolminkertainen SM-kultamitalisti Mikko Eerola johdatti vääjäämättä Tampereen Pyrinnön voittoon. Taistelussa kakkossijasta matka loppui PR:n Topias Arolan kannalta pikkuisen kesken. EsSun Topias Kempin etumatkasta jäi lopulta jäljelle vain kolme sekuntia.

Kaiken kaikkiaan PR-nuoret osoittivat kulkevansa siis hyvällä tiellä Suomen vauhdikkaimpien suunnistajanuorten keskellä. Nuorisoviestin kokoonpano kun mittasi monipuolisesti seuran nuorten tasoa. Joukkueen seitsemästä suunnistajasta vähintään kolmen piti olla tyttöjä ja joukkueen yhteisikä sai olla korkeintaan 100 vuotta.

10-12-vuotiaiden rastireitti-/tukireittisarjassa PR:n ykkösjoukkue Talvi Tuomasjukka, Topi Virtanen, Sampo Oksa ja Leo Haanpää oli noin 90 joukkueen kilpailussa sijalla 27. Kakkosjoukkue Aapo Virtanen, Aatos Axelin, Sofia Fingerroos ja Juuso Haapala oli sijalla 59. Vanhempien sarjassa suunnistivat lisäksi Eelis Axelin ja Tuomo Haapala yhdistelmäjoukkueessa AngA:n kanssa.


Kuva: Ilkka Seppä

Topias Arolalle jälleen SM-kultaa 25.09.2016 klo 22:02

Paimion Rastin Topias Arola osoitti viikonloppuna Jyväskylässä, kuka on valtakunnan kunkku 15-vuotiaiden poikien sarjassa: yösuunnistuksen SM-kultaa yli minuutin kaulalla kakkoseen. Arola jatkoi upeaa syksyään jo kolmannella SM-mitalilla, kun pitkältä matkalta tuli kuun alussa kultaa ja sprintistä viime viikonloppuna hopeaa. Mitalikin oli jo kauden neljäs, sillä alkukesästä Arola haki vielä keskimatkalta hopean kotiin.

– Kisa meni pääosin hyvin, rata oli suhteellisen helppo. Pari rastia oli ”tyhjässä” rinteessä, ne piti naulata suunnalla. Nelosrastilla koukkasin ehkä minuutin kun tulin rastista ohi, kertoi Arola.

– Yösuunnistus ei minulle ole nimenomainen vahvuus, mutta tuntuu kuitenkin kehittyvän koko ajan.

Arola pääsee yrittämään saada kauden viidettä henkilökohtaista SM-mitalia viidestä mahdollisesta kolmen viikon kuluttua, kun erikoispitkän matkan kilpailu Tampereella päättää SM-kauden.

Toinenkin PR-juniori ehti kymppikärkeen, kun Milja Väätäjä oli juuri kymmenes 15-vuotiaiden tyttöjen sarjassa. Eroa kultaan kertyi kuutisen minuuttia. Alkurasteilla Väätäjällä oli hieman vaikeuksia, mutta loppumatka tultiin jopa kärkeä kovempaa.

Hyville sijoille ehtivät myös Eija Sipponen (13. D50) sekä Klaus Haanpää (16. H15).

Miesten pääsarjan A-finaaliin ylsi perjantai-illan karsinnasta neljä Paimion Rastin suunnistajaa. Heistä parhaiten Vaajakosken maastoissa suoriutui 20:nneksi sijoittunut Mikko Huhtinen. Henri Kalve oli 23., oman karsintaryhmänsä voittanut ja siten finaaliin viimeisenä startannut Sami Valkama 27. sekä Janne Nieminen 43.

A-finaalista karsiutuneet miehet suunnistivat B-finaaleissa. Jere Sipponen ja Daniel Stenlund vetivät oikein mukavasti sijoittuen H21B1-sarjan sijoille 3 ja 4.

Olav Lundanes Paimion Rastiin 20.09.2016 klo 06:31

Myös avovaimo Ida Marie Næss Bjørgul suunnistaa ensi kaudella paimiolaisseuran väreissä

Suunnistuksen viisinkertainen maailmanmestari Olav Lundanes edustaa ensi kaudella Paimion Rastia. Norjalainen Lundanes on allekirjoittanut seuran kanssa sopimuksen kahdeksi vuodeksi, joista jälkimmäinen vuosi on optiovuosi.

Lundanes kertoo odottavansa paljon ajastaan Suomessa. Aika oli kypsä uudelle ympäristölle ja haasteille, ja Paimion Rasti sekä Turun Seudun Urheiluakatemian valmennustoiminta mahdollistavat laadukkaan panostuksen sekä henkilökohtaisella tasolla että viesteissä.

– Aloimme miettiä uutta kotipaikkaa Norjan ulkopuolella, ja kävimme läpi useita vaihtoehtoja ympäri Eurooppaa. Turku oli alusta alkaen vahva vaihtoehto ja vaikutti parhaalta kokonaispaketilta. Samalla Paimion Rasti valikoitui seuraksi tavoitteellisen tekemisen ja myös tuttujen ihmisten kautta, kertoo Lundanes.

– Tulevaisuuden kirkkaimpana tavoitteena siintää MM-kotikilpailut Norjan Sarpsborgissa vuonna 2019. Siltäkin kannalta tuntuu hyvältä hakea vauhtia ja motivaatiota hieman etäämmältä. Tärkeitä välietappeja matkalla Sarpsborgiin ovat seuraavat MM-kisat Baltiassa – ensi vuonna Virossa ja sitä seuraavana Latviassa – mutta myös suurviestien kärkisijojen tavoittelu on arvoasteikollani korkealla.

Lundanes on vuosia ollut eräs maailman ehdottomia kärkimiehiä. Viime kuussa hän nappasi MM-kisoissa Ruotsin Strömstadissa kultaa pitkältä matkalta ja viestistä sekä hopeaa keskimatkalta. Aiemmilta vuosilta löytyy kaksi maailmanmestaruutta pitkältä matkalta (2010, 2012) sekä yksi keskimatkalta (2014). Kaikkiaan Lundanes on saavuttanut 12 MM-mitalia.

Ansioluettelosta löytyy lisäksi kaksi Euroopan-mestaruutta ja kahdeksan maailmancupin osakilpailuvoittoa sekä neljä kultaa nuorten MM-tasolta. Lundanes on ankkuroinut Halden SK:n kahdesti Jukolan viestin ja kerran Tiomila-viestin voittoon.

Lundanes, 28, muutti Turkuun viime viikolla. Hän on kotoisin Keski-Norjan rannikolta Ålesundista, ja on asunut viimeiset kahdeksan vuotta Haldenissa edustaen samalla paikallista huippuseuraa Halden SK:ta.

Myös Lundanesin avovaimo, niin ikään tämän hetken turkulainen Ida Marie Næss Bjørgul edustaa tulevalla kaudella Paimion Rastia. Hän on esiintynyt useita kertoja Norjan paidassa arvokilpailuissa. Paras saavutus MM-tasolla on seitsemäs sija sprintissä tältä vuodelta. Lisäksi hän on yltänyt hopealle nuorten MM-kilpailuissa sekä juhlinut kertaalleen voittoa Venlojen viestissä. 27-vuotias Bjørgul on syntyperäinen haldenilainen ja suunnistanut koko uransa Halden SK:n väreissä.

Tranchandille kultaa, Arolalle ja viestimiehille hopeaa 19.09.2016 klo 18:52

Frédéric Tranchand oli lauantaina rautaa ja otti omansa suunnistuksen SM-sprinttimatkalla Vaasassa. Kultaa tuli selvällä 20 sekunnin erolla kolmen vuoden takaiseen maailmanmestariin Mårten Boströmiin, vaikka mies nousi kärkeen vasta viimeisillä rastiväleillä. Tosin Tampereen Pyrinnön sveitsiläinen Florian Howald ehti toiseksi nopeimpana neljän sekunnin päähän ”Fredosta”, mutta edustussääntöjen vuoksi hän ei kisannut SM-mitaleista.

Nopea, hyvä pohja ja selkeät suunnistustehtävät sopivat Tranchandille kuin nenä päähän, joskaan suoritus ei ollut täydellinen.

– Rata ei ollut pahin mahdollinen, mutta olen tyytyväinen siitä että suoritus pysyi kasassa koko matkan. Alussa tuli pientä epäröintiä ja väärä reitinvalintakin, eikä fyysisesti ollut paras päivä. Pystyin kuitenkin vielä lopussa laittamaan yhden vaihteen lisää, sanoi Tranchand.

Myös Fredric Portin suoriutui Vaasan kaduilla ja kujilla hienosti, tuloksena SM-kilpailun seitsemäs ja koko sarjan kymmenes sija 42 sekuntia Tranchandia hitaampana.

Topias Arola jatkoi syksyn mitaliputkeaan nappaamalla nuorimpien 15-vuotiaiden poikien sarjassa hopeaa. Kova kilpakumppani, Tampereen Pyrinnön Leo Matinheikki, oli tällä kertaa 11 sekuntia vikkelämpi.

– Hyvin meni, olen tyytyväinen. Rata oli melkeinpä liian helppo SM-sprintiksi, eikä siinä virheitäkään tullut, kommentoi Arola kisaansa.

Naisten pääsarjassa parasta PR-vauhtia piti 10:nneksi (koko sarjassa 12.) yltänyt Saara Norrgrann. Eveliina Hirvonen ja Inga Dambe jakoivat SM-sijan 16.

Viestimiehet uusivat hopeansa

Sunnuntain SM-viestissä Kurikassa PR-nelikko oli jälleen vakuuttava ja uusi viimevuotisen kakkossijansa. Jesse Laukkarinen, Daniel Stenlund ja Frédéric Tranchand petasivat ankkuri Fredric Portinille loistopaikan, jota mies ei voinut olla käyttämättä.

Tosin aivan ongelmitta ei hopeakaan irronnut. Stenlund joutui tekemään kakkososuudella ylimääräistä mutkaa useamman minuutin vaihtaen yli kuusi minuuttia kärjen takana. Tranchand osuuden nopeimpama hilasi joukkueen reilun kahden minuutin päähän, vaikka joutui välillä kelaamaan muita kiinni virheen tehtyään. Portinin tilanne näytti jo huonolta, sillä ero ensimmäisissä väliajoissa oli kasvanut 5,5 minuuttiin ja sijoitus tippunut seitsemänneksi, mutta mies kuitenkin kokosi itsensä tyylillä.

– Meinasin alussa ryssiä koko homman, kun tuli iso virhe. Sain kuitenkin lisäpotkua edellä näkyvistä. Ei mikään hyvä juoksu, mutta olen tyytyväinen taisteluhengen löytymisestä lopussa, iloitsi viimeisellä hajontarastilla hopeataiston ratkaissut Portin.

PR:n kakkosjoukkue suunnisti sekin mukavasti sijalle 20. Kultaa vei kesällä Jukolan viestinkin valloittanut tamperelainen Koovee.

Monina vuosina mitalia juhlineet Paimion Rastin naiset eivät yltäneet Santavuoren haastavilla rinteillä parhaimpaansa. Saara Norrgrann avasi hienosti puoli minuuttia kärjen takana, mutta Eveliina Hirvosen suunnistus tökki pahemman kerran ja ekstraminuutteja kertyi yksi toisensa jälkeen. Inga Dambe ankkuroi joukkueen hyvällä juoksulla kuudenneksi. PR:n kakkosjoukkue ylsi 16:nneksi.

Paimion Rasti starttasi myös nuorimpien 16-vuotiaiden poikien kisaan menestys mielessä, mutta tällä kertaa viesti meni täysin vihkoon. Jopa tuore hopeasprintteri Topias Arola pyöräytti ankkuriosuuden ykkösrastilla omien sanojensa mukaan isomman virheen kuin muistaa koskaan tehneensä. Kärki tosin kulki jo kaukana, ja joukkueen loppusijaksi kirjattiin 19.

SM-kausi jatkuu tulevana viikonloppuna yökilpailulla Jyväskylässä.

Topias Arolalle suunnistuksen SM-kultaa 04.09.2016 klo 22:12

Paimion Rastin Topias Arola oli todellinen kuningas suunnistuksen pitkän matkan SM-kisojen nuorimpien 15-vuotiaiden poikien sarjassa ottaen kultaa ylivoimaisella suorituksella. Päivä oli PR:lle muutenkin loistava – parhaimpina muista Fredric Portinin ja Milja Väätäjän SM-pronssit.
Arolan meno oli todella sujuvaa eikä juuri ylimääräiseen aikaa kulunut. Voittomarginaali – yli neljä minuuttia Lounais-Hämeen Rastin Akseli Julkuseen – kertoo paljon Topiaksen ylivoimasta Kirkkonummen Meikon vaativissa maastoissa.

– Yhdellä rastilla tulin vierestä ohi kun se oli piilossa, siinä meni ehkä 20–30 sekuntia. Tänään oli fyysisestikin hyvä päivä, tossullakin varmaan sain jonkin verran tehtyä eroa muihin, kertasi Topias.

Tyttöjen vastaavassa sarjassa Milja teki myös hienoa työtä, josta palkintona oli SM-pronssia. Kärkikaksikon menoon ei ollut saumoja vastata, mutta kolmas sija oli täpärällä: vain neljä sekuntia erotti Miljan kisan nelosesta.

Tuore Suomen MM-edustaja Fredric lähti miesten pääsarjaan yhtenä ennakkosuosikeista, ja hän pitikin kärkipaikkaa viime kilometreille asti. Sitten iski armoton väsy.

– Alku meni hyvin, mutta lopussa väsähdin täysin ja viimeiset rastit suorastaan ryömin maaliin. Kroppa tuntui ihan hyvältä, mutta ehkä MM-urakka verotti lopussa. Yksi virhe, muuten suunnistin ihan hyvin, paketoi Fredric kisansa.

Miesten pääsarja oli kaikkiaan melkoista PR:n tason näytöstä: neljä miestä 15 parhaan joukossa. Ranskalaisässä Frédéric Tranchand oli viides, komeasti suunnistanut Jesse Laukkarinen yhdeksäs sekä Daniel Stenlund 13:s. Kulta meni naapuriseura Angelniemen Ankkurin niin ikään MM-kilpailuissa esiintyneelle Miika Kirmulalle.

Pääsarjan naiset eivät jääneet juurikaan miehiä huonommiksi, sillä PR sai 15 parhaan joukkoon kolme nimeä. Heistä parhaana Inga Dambe oli seitsemäs. Eveliina Hirvonen ja Saara Norrgrann joutuivat tyytymään niukasti kymmenen parhaan ulkopuolelle sijoilla 11 ja 12.

Syksyn SM-kausi jatkuu parin viikon kuluttua Etelä-Pohjanmaalla sprinttimatkalla ja viesteillä.

Portin pohjusti viitossijan MM-viestissä 29.08.2016 klo 20:32

Fredric Portinin MM-urakka sai mukavan päätöksen lauantaina, kun mies suunnisti erinomaisesti toisen osuuden Suomen miesten viidenneksi päätyneessä viestijoukkueessa. Neljäntenä osuudelleen päässyt "Porren" teki hienoa työtä taipuen hieman vain aivan maailman ykkösnimille ja toi Suomen vaihtoon kolmantena.

– Viesti oli hyvä päätös kisoille, olimme koko joukkue tyytyväisiä. Radan keskiosalla vähän haparoin, mutta lopussa väänsin ruuvia kovempaa ja juoksin tosi hyvin, kertasi Fredric.

Suomi kisasi viestiä miltei ”paikallisjoukkueella”, sillä muita osuuksia veivät naapuriseura Angelniemen Ankkurin Miika Kirmula sekä Mikko Sirén, joka hävisi pronssikamppailun vasta aivan ankkuriosuuden loppuosalla. Maailmanmestaruuteen jyräsi suvereeniin tyyliin Norja.

PR-väriä nähtiin myös heti seuraavalla sijalla, kun Frédéric Tranchand ankkuroi Ranskan kuudenneksi. Vauhdin puolesta Fredo olisi uhannut Suomeakin, mutta lukuisia virheitä ei kovalla menollakaan saanut anteeksi.

Naisten puolella Inga Dambe avasi Latvian viestin hienosti vaihtaen viidentenä vain 19 sekuntia kärjestä. Sijoitus maalissa oli kahdeksas. Pitkään kullassa kiinni olleet Suomen naiset taipuivat pronssille napaten kuitenkin samalla kisojen ainoan suomalaismitalin.

Torstain raa’assa, Norjan rajalinjallakin koukanneessa pitkän matkan kisassa Fredo teki tasaista jälkeä ja vältti isommat virheet, mistä palkintona oli jälleen kahdeksas sija. Pääosin yksin matkaa tehnyt ranskalainen harmitteli lähinnä matkalla muodostuneita letkoja, sillä lähtöväli oli vain kaksi minuuttia, ja monet edelle ehtineistä saivat vauhtiapua takaa kiinni tulleista.

Fredric puolestaan hävisi pahasti nopeimmille jo alun erittäin pitkällä rastivälillä, eikä hyvä loppuvetokaan riittänyt nostamaan sijoitusta 16:a paremmaksi. Ingan kohtaloksi naisten kilpailussa koitui hylkäys. Kultaa kahmivat miehissä Norjan Olav Lundanes ja naisissa jo toistamiseen Ruotsin Tove Alexandersson.

– Kokonaisuutena kisaviikko oli ehkä pieni pettymys. Halu menestyä oli suuri, mutta tein liikaa virheitä. Fyysinen vire oli hyvä, olisi vain pitänyt suunnistaa paremmin. Onneksi viestissä tuli hyvä veto, summasi Fredric kisaviikkonsa.

– Hieman keskinkertaiset tulokset toki turhauttavat, nämä kisat ovat kuitenkin olleet tietynlainen päätavoite kaikki Suomessa asumani vuodet. Mutta ei urheilu tähän lopu, tästäkin koitoksesta on opittu monia asioita. Ensi vuoden MM-kisat Virossa ovat jo kirkkaana mielessä, linjasi puolestaan Fredo ajatuksiaan.

Kuva: WorldofO.com

Koululaisten SM-suunnistuksista kultaa, hopeaa ja plaketteja 29.08.2016 klo 20:28

Paimion Rastin nuoret suunnistajat ottivat komean palkintosaaliin koululaisten SM-suunnistuksesta Kajaanin Vimpelinvaaralla. Essi Hölsö suunnisti hienosti hopeaa D13-sarjassa ja lisäksi kotiintuomisina oli neljä plakettisijaa.

Essi Hölsö oli kilpakumppaninsa Fanny Kukonlehdon kanssa sarjassaan aivan omaa luokkaansa. Essin ero kultamitalisti-Fannyyn oli minuutin ja viisi sekuntia. Pronssille tullut Suvi Heikkilä jäi puolestaan Essistä runsaat kaksi ja puoli minuuttia.

- Muutamia 15 sekunnin - puolen minuutin virheitä tuli. Juoksu kulki tosi hyvin, kertasi Essi kisaansa vauhdikkaassa kainuulaismaastossa.

Todella lähelle mitalisijaa pääsi H15-sarjan Topias Arola, joka jäi pronssista kolme sekuntia. Saman ikäisissä tytöissä Kaarinaa edustanut Milja Väätäjä oli niinikään neljäs. H12-pojissa Leo Haanpää oli viides ja velipoika Klaus otti neljännen PR-plaketin H15-sarjan seitsemännellä sijallaan. Kokonaispanos oli siis huikea noin 1100 osallistujan rastikarnevaalissa!

Kultaa lauantain viestistä

Lauantain viestissä Paimion nuoret Essi Hölsö, Klaus Haanpää ja Topias Arola suunnistivat mahtavasti Suomen mestaruuteen B-sarjassa. Kyseinen sarja tarkoittaa H/D15-vuotiaita ja joukkueessa tulee olla vähintään yksi tyttö ja poika. Viesti muodostui kolmesta reilun 4 kilometrin osuudesta.

Essi aloitti viestin hienosti, pääasiassa pari vuotta vanhempien poikien seassa, antaen kartan Klausille sijalla 15 neljä minuuttia kärjen perään. Klaus kiitti hyvästä aloituksesta, kiitäen lähes koko osuuden ohituskaistalla, sillä suurin osa muista joukkueista oli asettanut tytön juuri toiselle osuudelle. Klaus päästi Topiaksen ankkuriosuudelle toisena, edessä oli vain Tampereen kolmosjoukkue, joka oli juoksuttanut poikia kahdella ensimmäisellä osuudella. Topias kuroi eron kärkeen kuitenkin nopeasti kiinni ja teki osuuden toiseksi nopeimpana takuuvarmaa työtä tuoden joukkueensa voittajana maaliin vajaat kaksi minuuttia ennen Tampereen ykkösjoukkueen Leo Matinheikkiä.

Nuorten Jukolassa pieni askel eteenpäin ja runsaasti - erikoistakin - kokemusta 23.08.2016 klo 12:47

PR:n joukkue Nuorten Jukolassa Nurmijärvellä nipisti pari sijaa paremmaksi viime vuotisesta sijoituksestaan ja päätyi lopulta sijalle 31. Erittäin nuori kakkosjoukkue oli sijalla noin 120.

Uusimaalainen mäkinen ja peitteinen maasto ei päästänyt suunnistajia helpolla - ei paimiolaisiakaan. Hyvin harva PR-suunnistajista oli varauksettoman tyytyväinen omaan suoritukseensa. Vaativissa rastipisteissä oli tullut pieniä ja ehkä jopa keskikokoisia virheitä. Sen sijaan kukaan ei sortunut ihan perusteelliseen epäonnistumiseen. Niinpä Paimion ykkösjoukkueen sijoitus eteni vaihtelevissa merkeissä rajapaalun 50 molemmilla puolilla. Ensimmäisten osuuksien ruuhkan jälkeen sijoitus hilattiin hiljalleen lopulta tämän vuosikymmenen parhaaksi sijalle 31.

Erikoisen käänteen kisa sai kotimatkalla, kun joukkueen suoritus oli yhtäkkiä merkitty hylätyksi. Klausin leimaustiedot olivat jostain syystä hävinneet kokonaan järjestäjien tietokoneilta. Jälkiselvittelyiden myötä emitkortista ja tarkistusliukasta löytyivät oikeat tiedot, joten joukkueen tulos on luvattu palauttaa tuloslistoille. Koska vastaavan kohtalon koki muutama muukin joukkue, on kakkosjoukkueen sijoitus 120 vielä vahvasti epävirallinen. Tärkeintä on kuitenkin, että tässä joukkueessa kolme suunnistajaa selvitti hienosti elämänsä ensimmäisen Nuorten Jukolan. Kummastakaan joukkueesta kukaan ei tule vielä moneen vuoteen yli-ikäiseksi Nuorten Jukolaan, ja suurin osa pääsee tarvittaessa juoksemaan saman osuuden ensi vuonnakin.

Joukkueissa suunnistivat Sebastian Fingerroos, Klaus Haanpää, Jaana Haapala, Voima Tuomasjukka, Essi Hölsö, Milja Väätäjä ja Topias Arola sekä toisessa joukkueessa Casper Fingerroos, Leo Haanpää, Selina Arola, Aapo Virtanen, Vilma Wahlsten, Julia Suopajärvi (lainajuoksija Vakka-Rastista) sekä Tuomo Haapala.

Nuorten keskikesän suurviestit ovat nyt siis takana. Pari viikkoa aikaisemmin Ungdomens Tiomilassa nimittäin HD12-sarjan joukkue Jaana Haapala, Eelis Axelin, Talvi Tuomasjukka, Aapo Virtanen, Selina Arola ja Leo Haanpää sijoittui niukasti puolenvälin paremmalle puolelle sijalle 54.
18-sarjojen yhdistelmäjoukkueissa puolestaan paimiolaisvärejä pitivät komeimmin esillä pojissa Topias Arola, joka tuli aloituksesta kakkosena vaihtoon vain muutama sekunti kärjen takana, sekä tytöissä Milja Väätäjä ja Essi Hölsö, jotka veivät kaksi ensimmäistä osuutta viestiä komeasti 15 parhaan joukossa.

Seuranmestaruuskilpailut 2016 20.08.2016 klo 19:14

PR:n seuranmestaruuskisat juostiin Peimarin Rastien yhteydessä 18.8.2016. Ratamestareina toimivat Henri Kalve ja Tommi Haapala (RR). Palkinnot (H/D12 ja nuoremmat) jaetaan kauden päättäjäisissä.

Onnittelut menestyjille!

Jos tuloksissa on epäselvyyksiä tai (esim. nimesi on unohtunut listoilta), ilmoita tästä osoitteeseen matti ät tahvonen piste com.

Topias Arolalle hopeaa nuorten EM-pitkältä 01.07.2016 klo 23:37

Nuorten EM-kisat Puolan Jaroslawissa ovat pyörähtäneet käyntiin ja Topias Arola onnistui heti avauspäivänä mainiosti nappaamalla pitkältä matkalta hopeaa 16-vuotiaiden poikien sarjassa. Jo kauden alussa EM-kisapaikan tavoitteekseen asettanut Topias teki kevään katsastuskilpailuissa tasaisen varmaa työtä ja lunasti kisalipun, muttei asettanut päivän kilpailuun erityisempiä tulostavoitteita.

– Tavoitteena oli vain vetää sujuva suoritus ja katsoa mihin se riittää. Ajattelin, että taso on sen verran kova, etten asettanut mitalia tavoitteeksi ennen kisaa.

Lähes 30 asteen helteessä suunnistettu avauskilpailu ei päästänyt junioreita helpolla, sillä 16-vuotiaiden 5,6 kilometrin rata otti kilpailun kärjeltäkin vajaat 51 minuuttia. Kamppailu kilpailun voitosta oli kuitenkin tiukka, sillä kultaan suunnistanut Tanskan Malthe Poulsen ehti maaliin vain 18 sekuntia Topiasta nopeampana. Haastavassa kisassa oli tarjolla paljon tiheikköjä ja pahoja rastipisteitä, jotka aiheuttivat ongelmia ja virheitä useimmille kilpailijoille. Jo edustusryhmän harjoituksissa ja kisoissakin varsin kypsää suunnistustyötä tehnyt Topias onnistui kuitenkin välttämään suurimmat virheet, vaikka puolalainen maastotyyppi ei ole kovin tuttu.

– Haastava kisa ja rata. Ei ollut mikään kovin sujuva suoritus, mutta mitään isoa pummia ei tullut missään. Paljon tuli pientä virhettä pahimmissa paikoissa, ja epäsujuvuutta, kun ajautui hitaisiin tiheikköihin ja pusikkoihin. Onneksi mallisuunnistuksessa ehti saamaan maastoa vähän haltuun, mutta vaikeaa on saada suunnistusta yhtä sujuvaksi kuin Suomessa. Muutkin olivat tehneet paljon virheitä, mutta aika yllätyksenä hopea tosiaan tuli, kun lopussa alkoi tossukin vähän painamaan, kommentoi Topias.

Kisat alkoivat Suomen joukkueelta muutenkin mainiosti, sillä pitkältä matkalta tuomisina oli Topiaksen hopean lisäksi Lotta Eerolan kulta ja Inka Nurmisen pronssi 16-vuotiaissa tytöissä. Lauantaina EM-kisat jatkuvat viesteillä, jossa Topias on 16-vuotiaiden poikien ankkurina Miika Talan aloittaessa ja Mikko Eerolan ollessa toisella osuudella. Sprintit päättävät kisat sunnuntaina.

– Viestissä meillä on ihan kova joukkue ja sillä voidaan sijoittua korkealle, jos hyvin menee. Sprintistä odotan haastavaa sprinttiä, mutta mitalia en ole tähänkään asettanut tavoitteeksi. Hyvällä suorituksella voi kuitenkin taistella kympin sakkiin sijoittumisesta tai jopa plaketista, päättää Topias.

Aikuisten puolella viimeinen näytön paikka MM-kisoihin

Nuorten mitellessä jo EM-mitaleista aikuiset antavat vasta näyttöjä elokuisiin Strömstadin MM-kisoihin. Lauantaina on viimeinen mahdollisuus todistaa itsensä MM-kisalipun arvoiseksi Porvoon Huippuliigan sprintissä. Fredric Portin on jo varmistanut Huippuliigan kokonaiskilpailun voiton, eikä siten osallistu kilpailuun.

Fredric voitti myös viime viikonloppuna Ruokolahdessa käydyissä maastomatkojen MM-katsastuksissa keskimatkan kilpailun ja edellisten arvokisojen suoritukset pitkällä matkalla varmistanevat sen, että ”Porren” nähdään ainakin maastomatkoilla myös MM-kisoissa. Kisalippua MM-sprinttiin hamuaa kuitenkin myös Jesse Laukkarinen, joka teki mallikkaan arvokisadebyytin Tšekin EM-kisoissa toukokuussa.

PR:lle kaksi SM-hopeaa keskimatkalta 07.06.2016 klo 16:59

Suunnistajamme olivat komeassa vauhdissa sunnuntaina SM-keskimatkalla Mikkelissä. Korkeimmalle ylsivät Fredric Portin ja Topias Arola, jotka nappasivat Neitvuoren rinteiltä hopeiset mitalit matkaansa.

Portin oli miesten pääsarjassa lopun paria pientä virhettä lukuun ottamatta vahvassa vedossa, ja vauhti oli fyysisesti raskaassa maastossa erinomaista. Vielä häntäkin nopeampi mies kuitenkin löytyi – Pellon Ponnen maajoukkueratsu Olli-Markus Taivainen eteni kovaa ja suunnisti kultaan 41 sekunnin erolla Portiniin.

– Ihan hyvä kisa, reitinvalintojen onnistumisesta vaikea sanoa. Toiseksi viimeiselle rastille ajauduin rinteessä sivuun, ja viimeiselläkin piti käydä ensin muiden sarjojen rastilla. Se oli harmillista, kertasi "Porren" kisatapahtumia.

Frédéric Tranchand teki muutaman selvän virheen, mutta kova vauhti riitti kuitenkin SM-sijaan 9. Mikko Huhtinen sijoittui mainiosti 19:nneksi.

Topias ei jäänyt H15-sarjassa yhtään Porrenia huonommaksi vaan otti niin ikään hopeaa. Kultakaan ei jäänyt kauaksi, sillä Tampereen Pyrinnön Leo Matinheikki oli 3,3 kilometrin radalla vain kahdeksan sekuntia nopeampi. Topiasta säesti hienosti Klaus Haanpää saman sarjan kuudennella sijallaan. Topias nappasi samalla paikan Suomen joukkueessa nuorten EM-suunnistuksiin kuukauden päästä Puolassa.

Myös pääsarjan naiset tekivät hienoa jälkeä. Äärimmäisen kokeneet ja suunnistusteknisesti taitavat Inga Dambe ja Salla Fagerudd olivat PR-nimistä parhaat yltäen sijoille 7 ja 9. Katri Lindeqvist osoitti lisäksi 14. sijallaan, että vauhti alkaa vähitellen löytyä. Selkeään voittoon suunnisti tuore EM-pronssimitalisti, SK Pohjantähden Marika Teini. D15-sarjassa Milja Väätäjä ylsi viimeiselle ns. plakettisijalle oltuaan mukavasti kymmenes.

Pääsarjat olivat samalla Huippuliigan toinen osakilpailu. Porren jatkaa Silja-rasteilta alkaneen sarjan kirkkaassa johdossa voitettuun jo ensimmäisen osakilpailun. Fredo on liigassa viidentenä ja Inga naisten puolella kymmenentenä. Huippuliiga jatkuu ensi viikolla Jukolaan valmistavasti keskimatkan kilpailulla Kouvolassa.

Veteraanisarjat eli "kakkosryhmäläiset" kilpailivat myös keskimatkalla sunnuntaina Janakkalassa. PR-edustajista parhaiten suoriutui H70-sarjassa kuudenneksi suunnistanut Heikki Pajunen. Jaana Hölsö sijoittui D50-sarjassa kahdeksanneksi ja Mika Mannervesi H45-sarjassa 14:nneksi.

PR-miehet kymmenen joukkoon EM-pitkällä 26.05.2016 klo 09:34

Fredon virhettä GPS-seurannasta, hännän pituus 5 minuuttia.PR-kaksikko Frédéric Tranchand ja Fredric Portin olivat kovassa vedossa EM-kilpailujen pitkällä matkalla tiistaina Tsekissä. Miehet tunkivat molemmat kymppisakkiin napaten peräkkäiset sijat 8 ja 9.

Tavallaan paljonkin parempaa olisi ollut saavutettavissa ainakin Fredon osalta. Mies nimittäin kulutti heti alkumatkasta useita minuutteja ylimääräistä tultuaan kakkosrastille virheen jälkeen väärästä suunnasta ja lähdettyään tämän seurauksena kohti kolmosta aivan vikasuuntaan (kts. kuva, hännän pituus 5 minuuttia). Tämän virheen tajuaminen ja korjaaminen vei aikansa, sillä 2-3-välillä takkiin tuli yli kolme minuuttia nopeimmalle ja kolmosrastin kohdalla sijoitus kisassa oli toiseksi viimeinen. Fredo sai kuitenkin hienosti koottua itsensä katastrofialun jälkeen ja loikotti loppukisan aivan huippuvauhtia. Jossitellen mahdollisuudet olivat vaikka mihin, sillä mitaliin jäi lopulta eroa 1.25 ja kultaankin vain 3.33.

– Pahin pettymys vuosiin pitkällä matkalla. Maasto oli kuin omalla "takapihalla" Ranskassa, tällaisia saumoja ei monta uralle mahdu. Silti sain pilattua homman heti alkuunsa. Ehkä mielentila startissa oli väärä ja yritin vähän liikaa. En kuitenkaan luovuttanut, loppumatkan tein sen mitä vain pystyin, kertasi Fredo kisaansa.

Porrenin suoritus oli tasaisen kova. Mies aloitti kisan aivan kärkivauhtia ja pysyi sen jälkeen koko kilpailun kymmenen parhaan joukossa. Pisimmällä, yli kolmen kilometrin rastivälillä tuli hitaammalla reitinvalinnalla 1,5 minuuttia tappiota kärkeen. Tämä oli Porrenin paras henkilökohtainen sijoitus aikuisten arvokisoissa ja lupaa todella hyvää perjantain keskimatkalle ja edelleen loppukesästä odottaviin MM-kilpailuihin.

– Hallittu juoksu, tsemppasin lopussa vaikka olin väsynyt. Aikaero mitaliin ei kuitenkaan ollut kovin iso näin pitkässä kisassa ja tällaisessa maastossa, joka ei ole minulle vahvimpia, joten jatkan hyvillä mielin kohti keskimatkaa, kertoi Portin.

Kolmas PR-edustaja pitkällä matkalla, Inga Dambe, ei päässyt finaaliin jäätyään karsintakisassa finaalipaikasta noin minuutin päähän.

Aikuisten arvokisojen ensikertalainen Jesse Laukkarinen juoksi sunnuntaina sprintissä hallitun kisan sijoittuen mainiosti 23:nneksi. Porren oli alun perin nimetty Suomen joukkueeseen kisat lauantaina avanneessa sprinttiviestissä, mutta hän joutui jättämään tuon startin väliin.
Arkistoidut