Lundanesille kaksi MM-kultaa

Viime viikolla Viron Tarton seudulla käydyt suunnistuksen MM-kilpailut olivat Paimion Rastia edustaville suunnistajille ehkä odotettuakin menestyksekkäämmät. Kokonaissaldona oli komeat kaksi MM-kultaa ja kaksi -hopeaa. Mitaleista vastasivat sinällään odotetusti seuran kaksi kovinta tykkiä, Olav Lundanes ja Frédéric Tranchand.

Norjalainen Lundanes jatkoi käytännössä siitä, mihin viime vuoden kisoissa jäi: nytkin kaksi vakuuttavaa kultaa pitkältä matkalta ja viestistä. Viime kerrasta poiketen keskimatkalta ei sentään menestystä irronnut, sillä pitkän matkan kilpailun väsyttämä mies oli kaukana parhaastaan ja otti vielä hylkäyksen käytyään väärällä rastilla.

Sen sijaan pitkä matka on kuluneen vuoden ajan ollut hallinneen mestarin Lundanesin päätavoite. Mestaruus olikin hänelle tuolla matkalla nyt jo neljäs. Helpolla ei mies kilpailusta selvinnyt, siitä piti huolen tunti 45 minuuttia haastavaa, märkien soiden ja miltei jatkuvan pusikon täyttämää suunnistusta.

– Tähän päivään olen panostanut kaikkeni, ja olen valtava tyytyväinen siitä, että pystyin tänään tekemään sen mitä piti. Lähdin matkaan täysillä, ja viimeiset kilometrit olivat kyllä vaikeita jaksaa, sanoi Lundanes pitkän matkan kisan jälkeen.

Lundanes siirtyi samalla Paimion Rastin historian lehdille seuran ensimmäisenä aikuisten henkilökohtaisena ja viestitkin mukaan lukien ensimmäisenä miespuolisena maailmanmestarina. Katri Lindeqvist otti Suomen naisten viestijoukkueessa MM-kultaa vuonna 2008.

Viestissä Lundanes pääsi toiselle osuudelle miltei kärkipaikalla ja karkasi muilta runsaan minuutin päähän, ja ankkuri Magne Dæhli pystyi pitämään muut takanaan loppuun asti. Tämä oli myös täsmällinen toisinto viime vuoden MM-viestistä.

Frédéric Tranchand teki pitkän odotuksen jälkeen onnistuneen juoksun MM-sprintissä – tuloksena upeasti hopeaa alle kolme sekuntia Sveitsin Daniel Hubmannia hitaampana. Ranskalainen nousi mitalitaistoon vasta loppumatkan pisimmällä rastivälillä, jolla hän oli selvästi joukon nopein.

Tranchand päätti kisaviikkonsa hienosti ottaen Ranskan viestijoukkueessa hopeaa. Aloitusosuudella hän oli nopein.

– Sprintti meni lähes täydellisesti, joskin jollain reitinvalinnalla taisin vähän jäädä. Pitkä matka ja etenkin keskimatka olivat aivan katastrofeja minulta. Siksi halusin viestissä näyttää mihin pystyn, ja siinä onnistuin erinomaisesti, summasi Tranchand kisaviikkoaan.

Fredric Portinilta odotettiin Suomen ykkösmiehenä varsin paljon, mutta kisat menivät häneltä hieman penkin alle. Pitkällä matkalla hän aloitti hieman haparoiden, mutta nousi vahvan lopun ansiosta sijalle 11. Keskimatkalla tuli alkumatkasta usean minuutin pummi ja myöhemmin lisää, joten menestystoiveet olivat siinä. Viestissä hän suunnisti hyvän ankkuriosuuden tuoden Suomen joukkueen kahdeksanneksi.

Muista Paimion Rastin suunnistajista Jesse Laukkarinen juoksi vain sprintin. Hän pääsi finaaliin melko täpärästi ja aloitti finaalin ehkä liiankin rajusti hyytyen loppua kohti – tuloksena sija 30. Puolan Bartosz Pawlak suunnisti useamman matkan, ollen henkilökohtaisesti parhaiten sprintissä 27:s.

Naisten puolella Inga Dambe suunnisti hyvät MM-kilpailut. Viestissä hän avasi Latvian viestin kolmantena, josta muu joukkue jatkoi miltei mitalitaistossa päätyen lopulta maan ennätykseen, viidenteen sijaan. Henkilökohtaisissa starteissa Dambe ylsi parhaimpaansa keskimatkalla ollen 11:s.

Toinen PR:n naisedustajista, Norjan Ida Marie Næss Bjørgul, oli odotetun vahva sekä sprintissä että pitkällä matkalla. Hän sijoittui molemmissa hienosti yhdeksänneksi. Sprinttiviestissä hän ankkuroi Norjan sijalle 7.

Suomen joukkueelta kisat sujuivat hieman alakanttiin. Mitalien osalta tuloksena oli kaksi pronssia.
Tweet