Topias Arolalle hopeaa nuorten EM-pitkältä

Nuorten EM-kisat Puolan Jaroslawissa ovat pyörähtäneet käyntiin ja Topias Arola onnistui heti avauspäivänä mainiosti nappaamalla pitkältä matkalta hopeaa 16-vuotiaiden poikien sarjassa. Jo kauden alussa EM-kisapaikan tavoitteekseen asettanut Topias teki kevään katsastuskilpailuissa tasaisen varmaa työtä ja lunasti kisalipun, muttei asettanut päivän kilpailuun erityisempiä tulostavoitteita.

– Tavoitteena oli vain vetää sujuva suoritus ja katsoa mihin se riittää. Ajattelin, että taso on sen verran kova, etten asettanut mitalia tavoitteeksi ennen kisaa.

Lähes 30 asteen helteessä suunnistettu avauskilpailu ei päästänyt junioreita helpolla, sillä 16-vuotiaiden 5,6 kilometrin rata otti kilpailun kärjeltäkin vajaat 51 minuuttia. Kamppailu kilpailun voitosta oli kuitenkin tiukka, sillä kultaan suunnistanut Tanskan Malthe Poulsen ehti maaliin vain 18 sekuntia Topiasta nopeampana. Haastavassa kisassa oli tarjolla paljon tiheikköjä ja pahoja rastipisteitä, jotka aiheuttivat ongelmia ja virheitä useimmille kilpailijoille. Jo edustusryhmän harjoituksissa ja kisoissakin varsin kypsää suunnistustyötä tehnyt Topias onnistui kuitenkin välttämään suurimmat virheet, vaikka puolalainen maastotyyppi ei ole kovin tuttu.

– Haastava kisa ja rata. Ei ollut mikään kovin sujuva suoritus, mutta mitään isoa pummia ei tullut missään. Paljon tuli pientä virhettä pahimmissa paikoissa, ja epäsujuvuutta, kun ajautui hitaisiin tiheikköihin ja pusikkoihin. Onneksi mallisuunnistuksessa ehti saamaan maastoa vähän haltuun, mutta vaikeaa on saada suunnistusta yhtä sujuvaksi kuin Suomessa. Muutkin olivat tehneet paljon virheitä, mutta aika yllätyksenä hopea tosiaan tuli, kun lopussa alkoi tossukin vähän painamaan, kommentoi Topias.

Kisat alkoivat Suomen joukkueelta muutenkin mainiosti, sillä pitkältä matkalta tuomisina oli Topiaksen hopean lisäksi Lotta Eerolan kulta ja Inka Nurmisen pronssi 16-vuotiaissa tytöissä. Lauantaina EM-kisat jatkuvat viesteillä, jossa Topias on 16-vuotiaiden poikien ankkurina Miika Talan aloittaessa ja Mikko Eerolan ollessa toisella osuudella. Sprintit päättävät kisat sunnuntaina.

– Viestissä meillä on ihan kova joukkue ja sillä voidaan sijoittua korkealle, jos hyvin menee. Sprintistä odotan haastavaa sprinttiä, mutta mitalia en ole tähänkään asettanut tavoitteeksi. Hyvällä suorituksella voi kuitenkin taistella kympin sakkiin sijoittumisesta tai jopa plaketista, päättää Topias.

Aikuisten puolella viimeinen näytön paikka MM-kisoihin

Nuorten mitellessä jo EM-mitaleista aikuiset antavat vasta näyttöjä elokuisiin Strömstadin MM-kisoihin. Lauantaina on viimeinen mahdollisuus todistaa itsensä MM-kisalipun arvoiseksi Porvoon Huippuliigan sprintissä. Fredric Portin on jo varmistanut Huippuliigan kokonaiskilpailun voiton, eikä siten osallistu kilpailuun.

Fredric voitti myös viime viikonloppuna Ruokolahdessa käydyissä maastomatkojen MM-katsastuksissa keskimatkan kilpailun ja edellisten arvokisojen suoritukset pitkällä matkalla varmistanevat sen, että ”Porren” nähdään ainakin maastomatkoilla myös MM-kisoissa. Kisalippua MM-sprinttiin hamuaa kuitenkin myös Jesse Laukkarinen, joka teki mallikkaan arvokisadebyytin Tšekin EM-kisoissa toukokuussa.
Tweet