Tiomila

Tiomila-logo

Vappuviikonloppuna käytiin järjestyksessään 66. Tiomila Suur-Tukholman kupeessa Botkyrkassa. Kilpailukeskuksena toimi sama käytöstä poistettu Tullingen lentokenttä kuin mm. vuoden 2007 25mannassa. Monipuolinen maasto tarjosi paikoin todella haastavaa suunnistusta, joskin viitoituksia kiellettyjen alueiden lomassa riitti, ja parhaaseen maastonosaan pääsivät vain pisimpien miesten osuuksien suunnistajat.

Nuorten viestissä Paimion Rastilta oli kokemusta hakemassa joukkue Matias Arola, Linda Sipponen, Elina Helin ja Niina Reponen. Loppusija Södertälje-Nykvarnin voittamassa kisassa oli 167.

Naisten viestissä odotukset hyvästä loppusijoituksesta kaatuivat valitettavaan hylkäykseen, kun kolmannen osuuden uusin vahvistuksemme Nina Temjakova juoksi loppusuorakamppailun tiimellyksessä maalileimauksen ohi ja ehti ennen virheensä huomaamista lähettämään Saara Norrgrannin matkaan. Ankkuri Inga Dambe oli jo hylkäyksestä tietoinen mutta kävi kuitenkin suunnistamassa ankkuriosuuden harjoitusmielessä.

Ennen harmillista hylsyä ehdittiin kuitenkin kokea upeita hetkiä, kun vahvaa paluutaan kohti huippu tekevä Katri Lindeqvist hallitsi ensimmäistä osuutta vakuuttavasti ja tikkasi ensimmäiseen vaihtoon selvänä ykkösenä. Näin myös matkaan lähtenyt Emma Silvennoinen pääsi kokemaan kärkivauhtia, vaikka takaa tultiinkin maajoukkuenaisten johdolla selvästi kovempaa. Kakkosjoukkue suunnisti hyvän alun saattelemana sijalle 115. Viestin voitto ratkesi Tampereen Pyrinnölle Anni-Maija Fincken vahvan ankkuriosuuden päätteeksi.

Miesten pitkään ja pimeään yöhön lähtösuoran tarjosi kiitoradan asfaltti. Seuramme ykkösen kilpailu käynnistyi hienosti, kun jalkavaivoista kärsinyt Janne Virtanen teki taas kerran luotettavan viestijuoksun vaihtaen kakkosletkassa sijalla 16. Viestiä jatkaneella Tero Heikkilällä meno tökki monin paikoin ja eroa kärkeen kertyi miltei varttitunnin lisää. Markus Lindeqvist kuitenkin jatkoi kolmosella kevään huippujuoksujaan nostaen osuuden kakkosajalla sijoitusta kymmeniä pykäliä.

Långa natten eli pitkä yö on yksi Tiomilan ratkaisevimmista osuuksista. Sillä hyviin letkoihin pääsy on ensiarvoisen tärkeää viestin loppupuoliskon kannalta, sillä erot osuudella muodostuvat usein todella suuriksi, ja ilman maailmantähtiä kaukaa takaa on miltei mahdotonta nousta hyville sijoille. Tänä vuonna ennakkospekulaatioissa mainittiin toistuvasti, että OK Orionin yöhirmu Oleksandr Kratov on yksi niistä harvoista, jotka långalla voivat onnistuessaan nousta todella kaukaa kärkiporukoihin. Ja kuinka ollakaan: Orion vaihtoi långalle 40 sekuntia ennen PR:ää, ja näytti siltä että viimeinen juna kohti kärkeä meni siinä. Kratov kuitenkin hieman myöhästyi vaihdostaan, ja kuin tykin suusta lähtenyt Daniel Stenlund pystyi juoksemaan hänet kiinni. Kaksikon aikaero kärkeen nähden hupeni vauhdilla, ja välillä Daniel oli jopa edellä Kratovia. Osin alkumatkan ylivauhtisen revityksen johdosta Danielin energiat loppuivat pari kilometriä ennen vaihtoa ja eroa tuli lopulta minuuttitolkulla.

– Ei ollut muuta saumaa kuin yrittää ajaa Kratov heti kiinni. Tiepätkillä mentiin yllättävänkin rauhassa mutta maaston puolella vauhti oli suorastaan mieletöntä. Lopulta sitten tuli seinä kerralla vastaan enkä oikein tajunnut kartastakaan enää mitään, kertaili Daniel hieman pettyneenä lopun simahtamiseen.

Viidennellä osuudella juniori Janne Nieminen joutui koukkimaan monin paikoin ja liuta joukkueita pääsi ohi. Aamun sarastaessa kuutos- ja seiskaosuuksilla Matti Tahvonen ja Tommi Reponen tekivät kohtuullisen hyvät juoksut ja sijoitus säilyi suunnilleen samoissa. Kim Fagerudd teki kovalla kasiosuudella sen mitä osasi suunnistaen lähellä kärkivauhtia, ja sairasteluista viime aikoina kärsinyt Teemu Väre revitti lähtökohtiinsa nähden maksimisuorituksen nostaen sijoitusta muutaman pykälän. Fredric Portin jäi aavistuksen huippuvauhdista, ja pari joukkuetta pääsi livahtamaan loppurasteilla edelle. Loppusijoitus oli siis 28.

Kilpailun ykköseksi suunnisti suurin ennakkosuosikki ja hallitseva voittaja Kalevan Rasti, joka pysyi koko viestin ajan kärjessä tai sen tuntumassa ja lopussa karkasi muilta puhtaasti kovempien miesten ansiosta. Epävirallisina saavutuksina voidaan mainita Paimion Rastin olleen paras kokonaan suomalaisista koostuva joukkue ja lisäksi toiseksi paras kokonaan seuran kotimaan suunnistajista koostuva joukkue ruotsalaisen OK Linnén jälkeen.