Aprillipäivän uutinen: Robottimessujen oheistapahtuma Paimioon

Heinäkuussa Turussa järjestetään kansainväliset AIntelligence06 -robotiikkamessut. Yhtenä messujen oheistapahtumana on robottisuunnistus, joka toteutetaan Paimion jäähallissa. Paimion tapahtuman järjestelyistä vastaa Paimion Rasti yhdessä Turun Yliopiston automaatiotekniikan laitoksen kanssa.

Robotit ovat maailmalla pelanneet jalkapalloa, koripalloa ja tanssineet, mutta tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun robotit laitetaan suunnistamaan. Paimion tapahtumassa sarjoja on kaksi: pyörillä liikkuvat ja jaloilla kulkevat. Pyörillä varustetuiden sarjassa suunnistettava rata on pitempi ja sisältää vaikeampi suunnistustehtäviä. Jaloilla liikkuvien luokassa suurin haaste on ohjelmoida robotti huomioimaan radoilla olevat kulkuesteet ja epätasaiset alustat. Silti tässäkin sarjassa roboteille asetetaan varsin vaativia suunnistustehtäviä.

Turun Yliopiston automaatiotekniikan professori Kalle Tarvainen kertoo suunnistuksen olevan mainio laji robottien kehittämisessä. Suunnistukseen yhdistyy liikumisen problematiikka, kuvantunnistus, parhaan reitinvalinnan optimointi ja valitun reitin toteuttaminen. Suunnistuksen myötä siis kehitystiimit ympäri maailmaa voivat petrata robotiikan ja keinoälyn eri osa-alueita samanaikaisesti.
- Robottisuunnistuksessa käytetään normaalia suunnistukarttaa kaikkine väreineen ja karttamerkkeineen. Toki Paimion jäähalliin rakennattava rata on hyvin yksinkertainen ja siten karttakin pelkistetty. Roboteille on kehitetty kuvantunnistusohjelmistoja, joiden avulla ne tulkitsevat karttaa. Parhaan reitinvalinnan löytämiseen on käytössä erilaisia optimointikaavoja. Liikuessaan robotti tunnistaa kameroillaan maaston kohteita ja vertaa niitä muistiin tallennettuun reitinvalintaan. Rasteilla sijaitsee hyvin värikkäät punaiset lamput. Kun robotti on puolen metrin päässä lampusta, tieto rastilla käynnistä siirtyy langattomasti robotin muistiin. Muisti puretaan maalissa, Tarvainen kuvailee suunnistussuoritusta.

Roboottisuunnistus on maailmalla uusi laji, mutta sen parissa työskentelee jo useita tutkimusryhmiä. Paimion tapahtumaan on jo nyt ilmoittautunut 150 ryhmää, joista kolmannes saapuu USA:sta. Toinen roboottisuunnistuksen mahtimaa on ehkä hieman yllättäenkin Latvia. Latvialta saapuu Paimioon peräti 15 robottia.

Paimion Rastin puheenjohtaja Juhani Harittu on hyvillään tapahtuman saamisesta Paimioon.
- Saimme yhteydenoton Tarvaiselta maaliskuun puolessa välissä. Tarvainen on itsekin kova kuntosuunnistaja Peimarin Rasteilta, Harittu kertoo yhteistyön alkamisesta.

Harittu lähtee itsekin seuraamaan mielenkiinnolla Paimion robottisuunnistuksia.
- Varsinkin jaloilla kulkevien sarjaa tulen seuraamaan mielenkiinnolla. Jos kisoista löytyy lahjakkaita tapauksia, niin olemme valmiina tarjoamaan sopimusta tutkimusryhmän kanssa jatkokehittelyä varten. Tiomila -joukkueemme ottaa mielellään vastaan kovia vahvistuksia. Robottipatentin omistaminen tuo selvää kilpailuetua suunnistuksessa, koska robootteja on helppo kloonata ja siten täyttää kymmenhenkinen joukkue, Harittu haaveilee.

Harittu paljastaa vielä, että Paimion Rastia on hakenut ja jo alustavien tietojen mukaan saanutkin EU-tukirahaa robottien kehittämiseen. Kolmivuotinen hanke tähtää Paimion Rastin Tiomila -voittoon vuonna 2009.

Robottisuunnistustapahtuma on maksullinen. Paimion Rasti on kuitenkin saanut 15 ilmaislippua, jotka jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Myös muut kuin Paimion Rastin jäsenet voivat ilmoittaa halukkuutensa. Ilmoittautua voi täyttämällä lomakkeen, joka löytyy alla olevasta linkistä.
Tweet