Varsinais-Suomen mestaruuskilpailut Pyhärannassa

Normaalimatkan aluemestaruuksista suunnistettiin tänä vuonna Pyhärannassa. Samaan aikaan Japanissa juostaan MM-kisoja, minkä takia osa ennakkosuosikeista oli poissa. Alueen miehistä Japanissa kisaavat MS Parman Petteri Muukkonen ja Turun Suunnistajien Kim Fagerudd sekä naisista Paimion Rastin Satu Vesalainen ja TuSin sveitsiläinen Vroni König-Salmi. Näistä poissaoloista huolimatta taso pääsarjoissa oli varsin hyvä.

Maria Rantalan vauhti riitti

Naisten sarjassa Angelniemen Ankkuriin täksi kaudeksi siirtynyt Maria Rantala juoksi voittoon. Voittomarginaali toiseksi tulleeseen MS Parman Outi Sareilaan oli minuutti. Kärkiparia seurasi Paimion kolmikko järjestyksessä Mirkka Salmelin, Katri Kerkola ja Milla Vehkaoja. Salmelin hävisi kärjelle 3.39 minuuttia, mutta kukisti Kerkolan vain neljällä sekunnilla.
Rantala harmitteli muutamia pieniä virheitään.
- Maasto ja rata oli mielestäni tänään helpot. Siksi olinkin itselleni montaa kertaa vihainen, kun pummasin helppoja rasteja. Mitään isoja virheitä ei tullut, mutta sellaisia parikymmensekuntisia useita, Rantala selosti.

Matti Koivisto miesten sekuntipelin voittaja

Miesten kisassa nähtiin positiivisia yllätyksiä. Nuoret urheilijat Matti Koivisto ja Tuomo Mäkelä kävivät voittokamppailunsa ennakkosuosikkien edessä. Miesten rata oli 11,3 km pitkä. Ensimmäiselle väliaikarastille 4,7 km:n kohdalle MS Parman Koivisto oli tullut kovaa. Ero Angelniemen Mäkelään oli 28 sekuntia ja muut olivat yli minuutin perässä. Toisessa väliajassa 8,3 km:n kohdalla ero Mäkelään oli venähtänyt jo minuuttiin. Mäkelä pisti kuitenkin pelin jännäksi. Viimeisellä etapilla hän lisäsi vauhtia ja oli jo viimeisellä rastilla mennyt Koiviston ohi muutamalla sekunnilla. Koivisto tiesi kuitenkin jäljessä lähteneenä tilanteen ja ohitti loppukirinsä ansioista Mäkelän. Eroa maalissa oli vain kaksi sekuntia.
- Ymmärsin itse asiassa väärin yleisörastilla kuulutuksen kertoman tilanteen. Luulin olevani minuutin jäljessä vaikka olin edellä. Mutta lopussa kuulinkin, että tilanne on todella tiukka, Koivisto kertoi maalissa.
Maastoa Koivisto piti itselleen sopivana.
- Maasto oli helppokulkuista ja suunnistuksellisesta selkeää edetä. Tällaisessa maastossa pystyn käyttämään oman kapasiteetin täysin hyödykseni, lahjakkaana juoksijana tiedetty Koivisto kertoi.
Pronssia vienyt Markus Lindeqvist piti Koiviston tapaan maastoa ja rataa helppona.
- Aluksi tuntui jopa tylsältä. Itsellä ei juoksu ollut terävintä. Joutui tekemään runsaasti työtä ylläpitääkseen vauhtia. Muutama suunnistusvirhe tulikin sen takia loppumatkalla, Rastin Lindeqvist selvitti.

Sunnuntaina jatketaan viesteillä

AM-viikonloppu jatkuu sunnuntaina viesteillä Kemiössä. Matti Koivisto odottaa tasaista taistelua miesten alueen viestiherruudesta.
- Alueelta löytyy monta hyvää viestiseuraa. Meillä juoksevat minun lisäksi J-P Andelmaa ja Asgeir Mjösund. MS Parman lisäksi hyvät joukkueet on ainakin Angelniemellä, Paimiolla ja TuMella.

Vertailun vuoksi Paimiolla kolme parasta juoksijaa olivat lauantaina sijoilla 3. (Lindeqvist) – 5. (Virtanen) – 6. (Ryynänen), AngAlla 2. (Mäkelä) – 7. (Kari) – 9. (Suna), TuMella 4. (Hämälistö) - 7. (Louhisola) – 15. (Poutiainen) ja MS Parmalla 1. (Koivisto) – 11. (Andelmaa) - 12. (Lapila).

Paimion mitalit:

Kultaa:
Jere Sipponen H12
Niko-Petteri Salo H16
Eija Sipponen D40
Helena Mannervesi D55

Hopeaa:
Henna Reponen D16

Pronssia:
Matleena Lindeqvist D18
Mirkka Salmelin D21
Airi Sipponen D50
Tommi Reponen H14
Markus Lindeqvist H21
Mika Mannervesi H35
Matti Sipponen H45
Arto Lassila H75

Yhteensä Paimion Rasti keräsi 13, AngA 9, Suomusjärven Sisu 5 ja Rasti 88 2 mitalia. Menestyksekkäin seura oli MS Parma, jonka saalis oli peräti 27 mitalia. Turun Suunnistajille niitä kertyi 19. MS Parma on Mynämäen Suunnistajien ja Liedon Parman seurafuusio.
Tweet